'Başkent her yağmurdan sonra sele teslim oluyor'

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, her yoğun yağıştan sonra Başkent'in sele teslim olmasını altyapılar hazırlanırken konunun muhatabı mimarlar, mühendisler ve şehir plancılarından görüş alınmamasına bağlıyor....

Google Haberlere Abone ol
'Başkent her yağmurdan sonra sele teslim oluyor'

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, her yoğun yağıştan sonra Başkent'in sele teslim olmasını altyapılar hazırlanırken konunun muhatabı mimarlar, mühendisler ve şehir plancılarından görüş alınmamasına bağlıyor.

Altyapı sorunları yıllardır konuşulan Ankara'da her yağmur sonrası bir başkente yakışmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Şehrin belli noktaları göle dönüşüyor, sokakları, caddeleri sel basıyor, araçlar mahsur kalıyor, alt geçitler suyla doluyor, insanlar yürümekte zorlanıyor. Geçtiğimiz hafta aniden bastıran yağmur nedeniyle Keçiören'de bazı evler su altında kaldı. Dutlu Kavşağı’ndan gelen sular tahliye boruları yetmediği veya kapandığı için tüm su bodrum katlarda bulunan evlere doldu. Tahliye edilen evlerde eşyalar kullanılamaz hale gelirken Başkent’teki altyapı sorunu bir kez daha gündem oldu. Evi su altında kalan vatandaşlar, her yağmurdan sonra benzer görüntülerle karşılaştıklarını, bu seferki yağmurun beklenenin üzerinde etkili olduğunu belirtti. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim ise kentlerin altyapıları hazırlanırken konunun muhatabı mimarların, mühendislerin, şehir plancılarının görüşünün alınmadığını aktardı.

Belediyelerin internet kablosu için ayrı, su ve kanalizasyon için ayrı, doğalgaz için ayrı toprak kazdığı ülkemizdeki altyapı tekniği, Batı’da uygulanan yöntem karşısında oldukça maliyetli ve etkisiz kaldığı belirtiliyor. Batı’da içinde araçların dahi geçebileceği büyüklükte 'tünel sistemi'yle altyapı çalışmaları yapılıyor. Tüm altyapı hizmetleri bu tüneller üzerinden veriliyor. Bu yöntem ilk etapta maliyetli olsa da uzun vadede daha az bütçeyle yapılan iyileştirmeler sayesinde birkaç yıl içerisinde maliyetini çıkarmış oluyor. Ankara’da da her yağmur sonrası yaşanan görüntüler altyapıda gelecek 50 yılı ele alacak bir programın gerekli olduğunu hatırlatıyor.

KEÇİÖREN’DE 10 DAİRE SU ALTINDA KALDI

Keçiören’de geçtiğimiz hafta aniden bastıran yağmurda 7 apartman sular altında kaldı. Su seviyesinin tavana kadar çıktığı birçok ev kullanılamaz hale geldi. Keçiören ve Pursaklar başta olmak üzere çeşitli noktalarda su baskını yaşandı.

Su baskınının felakete döndüğü adres ise Keçiören Adnan Menderes Mahallesi oldu. Yağmurun ardından Anavatan Caddesi, 1070, 1071 ve 1072. sokak arasında kalan bölgeyi sel suları esir aldı. Bölgedeki 7 apartmanın kotta kalan tüm daireleri ve garajları su altında kaldı. 10 daire suyla dolarken, eşyalar da kullanılamaz hale geldi. Birçok evde su seviyesinin tavana kadar yükseldiği görüldü. 1071. Sokak 4 numaralı apartmandaki bir evin duvarları sel sularının şiddetine dayanamayarak yıkıldı. Bölgedeki 7 apartmanda da su boşaltıldı, çamur ASKİ ekiplerince temizleniyor. Ancak evlere tam olarak yerleşilebilmesi için 15-20 gün kadar süre gerektiği belirtiliyor.

Havalimanı yolunda ise adeta bir dere oluştu. Trafikte seyreden vatandaşlar sele kapılmamak için araçlarını kaldırımlara çıkardı. Yaya olarak evine giden vatandaşlar da zor anlar yaşadı. Keçiören Gün Sazak Caddesi’nde sele yakalananlar dereye dönüşen caddede karşıdan karşıya geçemedi.

Evi su altında kalan vatandaşlardan biri de Mustafa Çelik. Hiçbir eşyasının kullanılacak durumda olmadığını belirten Çelik, şimdilik ailece akrabalarında kaldıklarını anlatıyor. ASKİ ekiplerince evinden suyun boşaltıldığını, çamurun temizlendiğini kaydeden Çelik, evdeki kokunun gitmesi ve evin kurumasının en az 15-20 günü bulabileceğini kaydediyor. Kübra Çelik ise 4 ay sonra düğününün olduğunu belirterek, “Tüm eşyalarım, çeyizim suyun altında kaldı. Ev harabe durumda. Su boşaltıldı, çamur temizlendi ancak eşya kullanılamaz halde. Ne yapacağımızı bilemez haldeyiz.” şeklinde konuşuyor. Aile, hem itfaiye tarafından hem de Büyükşehir Belediyesi’nce tutanak tutulduğunu vurgulayarak, destek beklediklerini anlatıyor.

‘ALTYAPI İŞLERİ BELLİ BİR PLANA GÖRE YAPILMIYOR’

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, kentlerin geleceği planlanırken belediyelerin, mimarlara, mühendislere, şehir plancılarına danışmamasının yanlış olduğunu vurguluyor. Gelişmiş ülkelerde 'tünel sistemi'nin kullanıldığını söyleyen Sevim, “Bu sistemle tüm altyapı işleri bir tünelde birleşiyor yer altında. Maliyeti çok yüksek ancak daha sonra herhangi bir arızada çok daha az maliyetle sorunları çözmek mümkün. Bizde bir gün kablolar döşenir, bir hafta sonra doğalgaz gelir döşenir, sonra bir bakarsınız temiz su, pis su için çalışma yapılıyor. Bir plana programa göre yapılmıyor işler. Şehir 50 yıl sonrası, nüfus oranı, ulaşımı her şeyi ince düşünülerek yönetilmelidir.” ifadelerini kullanıyor.

Afet boyutunda olmayan, düşük yoğunluklu bir yağmurda bile şehrin sele teslim olduğunu belirten Emre Sevim, “Altyapı bir şehir için çok önemlidir ancak ne yazık ki Ankara’da bu işin sadece tek bir kişinin oluruna, düşüncesine bırakıldığını görüyoruz. Tek bir seferde maliyetli olan tünel sistemiyle şehrin geleceğini yağmura fırtınaya sele teslim etmeden sorunların üstesinden gelmek mümkün.” değerlendirmesini yapıyor. CİHAN

Yorumlar