'Başkanlık sisteminde' yargıya dokunulmayacak

AK Parti'nin yeni anayasa taslağında yargıya dokunulmayacak. Başkanlık sistemi içinde AYM ve HSYK aynı kalacak

Google Haberlere Abone ol
'Başkanlık sisteminde' yargıya dokunulmayacak
MHP'ye gönderilen pakette bir değişiklik de Anayasa'nın ikinci bölümünü oluşturan yürütme bölümününde oldu. Anayasa taslağı, Anayasa'nın 104'üncü maddesindeki görev ve yetkileri konusunda da değişiklikler içeriyor. Yeni sistemde 'Başbakanlık' kurumu olmayacağı için bu maddede yer alan “Başbakanı, başbakanın teklifi ile bakanlar kurulunu atama ile ilgili fıkralar mevcut metinden çıkarıldı. Yine mevcut anayasadaki Bakanlar Kurulu görev ve işleyişine ilişkin 8 madde de işlevini yitirecek.

Yargı alanında fazla bir değişiklik yapılmayacak. Yüce Divan yargılaması yine Anayasa Mahkemesi'nde kalacak. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) üyelerin yarısını Meclis, yarısını ise yeni sistemdeki cumhurbaşkanı atayacak. Meclis'in atamasında 330 milletvekili oyu aranacak.

YARDIMCISI İLE DEVAM MI YOKSA SEÇİM Mİ

Cumhurbaşkanının 5 yılı tamamlamadan vefat etmesi ya da başka bir nedenle makamın boşalması durumunda nasıl yol izleneceği ise henüz netleştirilmedi. Mevcut yasada Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması durumunda 60 gün içinde seçime gidiliyor.

Yorumlar