Başkan Yılmaz: Sahil yoluna rahatı bozulanlar karşı çıkıyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Belediyeevleri’nden Kızılırmak Kuş Cenneti'ne kadar olan 40 kilometrelik sahil güzergâhını turizm öğesi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Sevgi Kafe'de aralarından Samsun...

Google Haberlere Abone ol
Başkan Yılmaz: Sahil yoluna rahatı bozulanlar karşı çıkıyor

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Belediyeevleri’nden Kızılırmak Kuş Cenneti'ne kadar olan 40 kilometrelik sahil güzergâhını turizm öğesi haline getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sevgi Kafe'de aralarından Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Muharrem Durmuşoğlu, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Büyükşehir Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Samsunspor Başkanı Emin Kar ve çok sayıda sanayici, iş adamı ile sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya gelen Başkan Yılmaz kentte yapılan çalışmalara hakkında bilgiler verdi.

Kamuoyunda sıklıkla tartışılan Atakum sahil yolu ile ilgili kamuoyunda bilen bilmeyen herkesin karıştığı bir tartışma yaşandığını hatırlatan Yılmaz, yapılan eleştirileri sahil etrafını denize kadar çitlerle çevirip kendine ait koloni kurmak isteyenlerin rahatının bozulması olarak değerlendirdi. Başkan Yılmaz, projenin bitmesiyle ortaya çıkacak turistik güzergâhtan tüm Samsunluların fazlasıyla istifade edeceğini belirtti. Proje hakkında davetlileri bilgilendiren Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Yaptığımız proje şu; biz, Kirazlık Petrol Ofisi arkasından Kızılırmak Kuş Cenneti'ne kadar uzanan 40 kilometrelik sahili, deniz ve kara ilişkisini alıp nakış gibi işlemeye çalışıyoruz. Aslında Samsun ile Dereköy sahili arasında ulaşım amaçlı bir yola ihtiyaç yok. Samsun'da hiç kimse yol yapın da Dereköy'e sahilden gidelim diye bir talepte bulunmuyor. Biz de Samsun'un parasını ambarda bulmadık. Samsun'dan Dereköy'e kadar sahilden yol yapma ihtiyacı yok. Ama Samsun'dan Dereköy'e hatta Kızılırmak Kuş Cenneti'ne kadar olan güzergahın bir rekreasyona, düzene tabi tutulup bir turizm gerdanı haline getirilmeye Samsun'un ihtiyacı var. Çünkü Samsun ile Kuş Cenneti arası, 40 kilometre. Dünya'nın çok az şehrinde 40 kilometrelik deniz dalgasının sahilini suladığı şehir var. İzmir'de dahi böyle bir sahil yok. Samsun sahilleri bizim en kıymetli hazinemiz. Biz bunun kıymetini bilmiyoruz." diye konuştu.

'ÇOCUKLARIN DENİZE GİRMESİ İÇİN GEREKENİ YAPIYORUZ'

En çok 'Bizim çocuklar denize nerede girecek', 'Buraya niye araba sokacaksınız' yönünde eleştiri aldığını anlatan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Biz çocukların denize rahatça girebilmeleri ve en iyi şekilde istifade edebilmelerine yönelik alt yapıyı önemsiyor ve bunun gereğini de yapıyoruz. Ama bunu söyleyenlerin derdi çocukların denize girmesi değil. 'Buraya niye araba sokacaksınız' diyor. Araba sokmayacaksak insanların bu sahili kullanmalarını nasıl sağlayacağız. İlk etapta araba sokacağız, daha sonra da belli noktalardan sonra arabaları, sahilimizi daha fazla işgal edecek, kirletecek, rekreasyonu bozacak olmaktan alı koyacağız. Onun bir düzeni var. Gereğini yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

'DENİZ TAŞITI KULLANMAYAN BİR SAHİL KENTİ OLUR MU?'

Dereköy sahilinde yol ve rekreasyon imalatı sırasında dalgaların karayı oyması sebebiyle rekreasyon alanı yapılamayan yerlerle karşılaştıklarını anlatan Başkan Yılmaz, "Bunun nedeni Dereköy'deki balıkçı barınağı yapıldıktan sonra Dereköy açıklarından gelen deniz hareketi ve dalga sirkülasyonudur. Dalgalar Samsun tarafındaki mendireğin arkasındaki kumu alıyor, Bafra tarafındaki mendireğin arkasına dolduruyor. Yani Samsun tarafındaki mendireğin arkasını karaya doğru aşındırıyor, oyuyor. Yani burada balıkçı barınağının sebep olduğu böyle doğal bir olay var. Belki gelecekte Dereköy balıkçı barınağını bile söküp kaldıracağız. Şuan Dereköy balıkçı barınağına ihtiyaç var. En azından balıkçıların sığınacağı iskelelere ihtiyaç var. Bir kaç yerde her hangi bir fırtına anında deniz taşıtlarının sığınabileceği iskele veya rıhtımlar yapmadığımız için Samsun halkı deniz taşıtlarını kullanamıyor. Samsun insanı ülkemizin başka sahil kentlerindeki gibi deniz taşıtı alıp da çocuklarını denizde gezdirmek istiyor. Deniz taşıtı kullanmayan sahil kenti olur mu? Ama Karadeniz'in deniz şartları buna uygun olmadığı için kullanamıyor. Şehri denizle buluşturmak, insanların denizden daha çok istifade etmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar