Başkan Yılmaz: Bilimi seven gençler yetiştireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir süre önce başlattığı “Bilim Merkezleri Projesi” kapsamında Samsun’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) uzman heyeti, Başkan Yılmaz'ı...

Google Haberlere Abone ol
Başkan Yılmaz: Bilimi seven gençler yetiştireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir süre önce başlattığı “Bilim Merkezleri Projesi” kapsamında Samsun’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) uzman heyeti, Başkan Yılmaz'ı ziyaret etti. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede TÜBİTAK heyeti, projeyle ilgili sunum yaparak Başkan Yılmaz'a bilgi verdi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde sürdüren projeye ilişkin bakanlık, 1 milyar dolar bütçe ayırarak, 16 büyükşehir belediyesine destek programı proje çağrısı yapmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın proje davetini kabul eden ilk 7 Büyükşehir Belediyesi'nden biri olan Samsun Büyükşehir Belediyesi de TÜBİTAK ile protokol imzalamıştı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın büyük önem verdiği Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi Projesi ile ilgili Samsun’a gelen TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu, TÜBİTAK Başkan Danışmanı Nail Candemir, Bilim Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ, Başkan Yılmaz'ın konuğu oldular.

Ziyarette TÜBİTAK Bilim Toplum Program Müdürü Osman Topaç ile Bilim Merkezleri Mimari Danışmanı Ayşegül Tetik, hazırlanan projeyle ilgili sunum yaptı. Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi Projesi ile Başkan Yılmaz'ı bilgilendiren uzmanlar, projeye TÜBİTAK'ın 19 milyon TL destek vereceğini açıkladı.

Samsun Bilim ve Teknoloji Merkezi Projesi'nin önemli bir kazanım olacağına dikkat çeken TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu, projenin her yaştan, farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturup, bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getireceğini söyledi. Etkileşimli öğretim yaklaşımı ile ziyaretçilerini denemeye ve keşfetmeye teşvik edecek olan bilim ve teknoloji merkezinin önemine değinen Koyuncu, ''Bu merkez toplum gözünde bilimin değerini artıracak. Deneysel ve uygulamalı etkinlik içeren Bilim Merkezleri, kişilerin tüm duyularına hitap eder ve isteyene okuyarak, isteyene dinleyerek, isteyene uygulayarak yani dokunarak öğrenme fırsatı sunar. Bu merkezlerin amacı tüm bilgileri tam anlamıyla vermek değil, kişilerin bilime karşı olan ilgilerini artırmak ve dikkatlerini çekebilmektedir. Kısaca bu merkezler duyular yoluyla sezgiyi harekete geçirir ve yaratıcılığı kışkırtır. Bilime katkısının yanı sıra, bu merkezler bulundukları coğrafyanın tarih ve kültürünü de sergiler. Bilim ve sanatın birlikteliğidir. Çünkü bilimsel bilginin sunulması yaratıcılık ve sanatsal bir bakış açısı gerektirir. Günlük olaylara bilimsel bir bakış açısıyla yaklaşabilme yönünde bir ufuk açmaktadır. Herkesin yaratıcı düşünebileceğini ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirebileceğini göstermektedir.'' dedi.

TÜBİTAK'ın Türkiye’de bilim merkezlerini yaygınlaştırarak bilimsel düşüncenin gelişmesini ve bilim kültürünün yaygınlaşmasını, topluma düşünen ve sorgulayan öncü bireyler kazandırmayı, topluma yeni bir vizyon kazandırmayı arzuladığına da değinen TÜBİTAK Genel Sekreteri Arif Koyuncu, Bilim Merkezleri aracılığıyla Türkiye’de ihtiyaç duyulan bilimsel birikim konusunda sıçramanın yaşanacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.

“GENÇLERİN ENERJİLERİNİ BİLİME YÖNLENDİRECEĞİZ”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, hayata geçirecekleri proje ile bilim ve teknoloji alanlarında farkındalık oluşturmak ve böylece çocukların ve gençlerin enerjilerini bu yönde kullanmalarını sağlamak istediklerini ifade ederek, ''Bilimi seven bir gençlik yetiştirmek istiyoruz. Çocukların kötü çevre ve alışkanlıklara bulaşmamaları için ilgilerini bilim ve teknolojiye çekeceğiz. Bu bağlamda projeye büyük önem veriyoruz. Bu proje ile onların görme, işitme ve dokunma duyularına doğrudan hitap etmek sureti ile toplum yaşamında daha başarılı ve bilgili bireyler haline gelmelerine yardımcı olmak istiyoruz. Yeni yetişen genç nesle bilimi sevdirmek ve bilimi kolayca anlamalarını sağlamaya yönelik görsel ve deneysel sunumlar hazırlamayı, ilköğretimden başlayarak toplumun her katmanında bilimsel yaklaşım ve araştırma, yaratıcılık ve analiz yeteneğini özendirmeyi, toplumda bilimsel farkındalık düzeyini artırarak, toplumun bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgisini yükseltmeyi, bilim ve teknolojinin gündelik yaşamda kullanım alanlarını göstermeyi, öncelikle kent halkı ve öğrenciler için hizmet verecek olan kurumun, giderek bölgesel bir özellik kazanarak, çevre illere de hizmet verecek bir çeşit ‘Bilim Turizmi’ oluşumunu sağlamayı ve çocuklar ve toplum ile bilim adamları arasında tüm tarafların faydalanabildiği bir ara yüz oluşturmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar