Başkan Yılmaz: 50 milyar dolarlık turizm pastasından pay almalıyız

Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) 2014 yılı Mayıs ayı toplantısı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Yılmaz, 50 milyar dolarlık turizm pastasından...

Google Haberlere Abone ol
Başkan Yılmaz: 50 milyar dolarlık turizm pastasından pay almalıyız

Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) 2014 yılı Mayıs ayı toplantısı Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Başkan Yılmaz, 50 milyar dolarlık turizm pastasından Samsun olarak pay almaları gerektiğini belirtti.

    Toplantıya, birlik üyesi belediyelerden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Havza Belediye Başkanı Murat Ekiz, Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis, diğer üye belediyelerden temsilciler, birlik üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.

    Samsun Büyükşehir Belediyesi Eski Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda ilk olarak birlik organlarının seçimi gerçekleştirildi. Birlik Başkanlığı'na oy birliği ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz seçilirken sırasıyla birlik meclisi 1. ve 2. Başkanvekilleri, meclis katipleri, birlik encümen üyeleri, bütçe komisyonu üyelerinin seçimleri gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca birlik tüzüğünde değişiklik yapılması ile 2013 mali yılı bütçe kesin hesabı da görüşüldü.

    Toplantıya Başkanlık eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, organ seçimlerinin ardından yaptığı konuşmada, turizmin Samsun için vazgeçilmez önem de olduğunu ve gelecek projeksiyonları içerisinde öncelikleri arasında yer aldığını ifade ederek, “Komisyonlarımızı seçtik. Arkadaşlarımızı belirledik. Birliğin amacı, yapmak istediği belli. Belediyelerin de işin içinde olmasıyla birlikte daha aktif hale gelecek. Bu birlikteliğimizi önümüzdeki günlerde Samsun'da nasıl faydaya çeviririze dönük çalışmalar yapacağız. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz.” diye konuştu.

    "50 MİLYAR DOLARLIK TURİZM PASTASI"

    Geçtiğimiz yıl içerisinde bir 'Samsun Turizm Master Planı’ hazırlandığını anımsatan Başkan Yılmaz, “Turizm Master Planını öncelikle hepimiz okumalıyız. Samsun turizmi ile ilgili yapılan master planın neleri içerdiğine, önümüze nasıl bir projeksiyon koyduğuna bakalım. Sonra toplanıp üzerinde konuşalım ve kararlar verelim. Bu master plan bize bir yol haritası tarif ediyor. Bu yol haritasını anayasamız gibi cebimize koyalım. Planımız var. Ona uygun hareket etmeliyiz. Katılmadığımız yerler varsa oturup tartışırız. Master planını okuduktan sonra birlik olarak bir plan yapalım. 2014 yılı içinde yapmamız gereken işleri belirleyip aksiyon projelerimizi listeleyelim. Halletmeye çalışalım. Yapamadığımızı da neden yapamadığımızı oturup tartışalım. İddia ediyorum. Samsun bu konuda çok iyi işler yapabilir. 2 ayda bir de toplanıp, Samsun'un turizm potansiyellerini ele alalım. Bu konuya çok önem veriyorum. Samsun artık 10 yıl önceki Samsun değil. Diğer 80 il de bundan önceki 10 yıl gibi değil. Dünya'daki 1 trilyon dolarlık turizm pastasından Türkiye, 30 milyar dolar pay alıyor. 2023'e giden süreç içerisinde Türkiye 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyor. Bunun içinde de 50 milyar dolarlık turizm geliri bekliyor. 50 milyar dolarlık turizm geliri beklentisi içinde Samsun, maalesef hiç yok. Turizm potansiyelinin ağırlık merkezini İstanbul oluşturuyor. Ardından Antalya alıyor. Geriye kalan kısmı da diğer iller paylaşıyor. Samsun bu pastadan hiç pay alamıyor. Peki neden? Bizim Samsun olarak iktisadi kalkınmamızla birlikte Türkiye'nin 2023 hedeflerine sanayinin yanında turizmle de katkı koymamız yurttaş olarak görevimizdir. Bizim de turizm bakımından potansiyelimiz var ama bu bir şey ifade etmiyor. Önemli olan ortaya konan üründür.” şeklinde konuştu.

    "KARADENİZ DENİNCE AKLA SAMSUN GELMİYORDU"

    Başkan Yılmaz geçtiğimiz günlerde Samsun’da misafir ettikleri ve gezdirdikleri Suudi Arabistan’dan gelen gazeteci ve bazı iş adamlarından çok şey öğrendiklerini de dile getirerek sözlerini şu şekilde tamamladı: “Örneğin Karadeniz deyince akla Samsun'un gelmediğini öğrendik. Sabah akşam ilgilendik, ilçe ilçe gezdirdik. Şu an Karadeniz deyince Samsun'u da akla gelir hale getirdik. Bunu sürdürmemiz lazım. Bir şey beklemeden, turizm sektörüyle ilgilenen kesimleri getirip misafir etmemiz lazım. Bol bol seyahat edip bu temasları kurmamız ve onları getirmeye devam etmemiz lazım. Oturmakla, benim potansiyelim var demekle, atıp tutmakla olmuyor. Para harcayan, yatırım yapan, gelip senin bütün uğraşlarını boşa çıkarırcasına turisti kendi şehrine götürüyor.” CİHAN

Yorumlar