Başkan Sözlü’yü 1,25 milyarlık borç bekliyor!

Adana'da Büyükşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturacak adayı 1,25 milyar TL tutarındaki borç bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Başkan Sözlü’yü 1,25 milyarlık borç bekliyor!

Adana'da Büyükşehir Belediye başkanlığı koltuğuna oturacak adayı 1,25 milyar TL tutarındaki borç bekliyor. Şehirde Ulaştırma Bakanlığı'na devredilmediği için metroya ödenen para faiziyle birlikte aylık 19,5 milyon lirayı buluyor.

Sayıştay raporuna göre, Büyükşehir Belediye başkanlığına oturacak başkan adayı "ateşten gömleği" giyecek. Adana'da 5 dönem belediye başkanlığı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın İçişleri Bakanlığı'nca görevden el çektirilmesiyle koltuğa oturan Başkanvekili Zihni Aldırmaz, aşırı borç yüküne rağmen şehir merkezinde gözle görülür değişikliklere imza attı. Gençlik merkezleri açan, şehir merkezindeki kaldırımlar ile yolları yenileyen Aldırmaz, sulama kanalları üzerine onlarca köprü inşa ettirip Mustafa Kemalpaşa Bulvarı'nın devamını yaptırdı, Atatürk Caddesi'ni Mustafa Kemalpaşa Bulvarı'na bağlayan altgeçidi tamamladı.

Büyükşehir Belediyesi'nde 478'ü memur, 1.124 kadrolu, 214'ü sözleşmeli personel olmak üzere 1.816 kişi çalışıyor. Personel giderleri yıllık 118,3 milyon lirayı buluyor. Belediyenin iki yıl önceki harcamalarının tamamı ise 527 milyon 824 bin lira oldu.

Büyükşehir Belediyesi’nin ekmek üretiminden, inşaat şirketine kadar 5 şirketi bulunuyor. Belediyenin gelirlerinin toplamı aynı yıl için 468 milyon 267 bin lira oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarından dolayı iş yapamayacak halde olduğunu anlatan başkan adayları da oldu. AKP’nin büyükşehir adayı Abdullah Torun, belediyenin bütçe bakımından iflas ettiğini söylemişti.

Torun, “Adana’nın başına bela olan metronun aylık borç ve borç faizi 19.5 milyon TL. Seyhan Belediyesi’nin tüm hizmetleri için 80 milyon TL harcanırken, metronun 4 aylık borcu ve borç faizi Seyhan Belediyesi’nin bir yıllık bütçesi kadar. Büyükşehir Belediyesi, çalışanlarının maaşlarını, Türkiye’deki 16 büyükşehir arasında en pahalı suyu satan ASKİ’den aldığı borçla ödüyor. Böyle bir belediye, Adana’ya hizmet edebilir mi? Peki bu Adanalıya reva mı? Adana’yı böylesine büyük bir borç batağına sokanlar, bunun hesabını nasıl verecekler.” diye konuşmuştu.

Mazbata alarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturması beklenen Hüseyin Sözlü, önünde belediye işçilerinin iki ay ödenmeyen maaşları ile metro borcunu bulacak. Su ücretinin en pahalı olduğu iller arasında gösterilen Adana’da bu fiyatı aşağı çekeceğini de söyleyen Sözlü’nün şehir için yapacağı birbirinden ilginç projeler de yer alıyor. Yeni Büyükşehir yasası ile sınırları genişleyen ve genel bütçeden alacağı payı artacak Adana için gelecek günlerin ne getireceği merak ediliyor.

Öte yandan metronun Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesi halinde Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir yükten kurtulacağı, başkanın hizmet yapmak için daha fazla parayı yatırıma harcayacağı konuşuluyor. Ayrıca, Yeni Büyükşehir Yasası ile ilçe ve köylere hizmete artık Büyükşehir Belediyesi hizmet götüreceğinden İller Bankası’dan alacağı pay da artacak, il özel idaresi bütçesi de büyükşehire aktarılacak.

Bu arada, Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen MHP adayı Hüseyin Sözlü, cuma günü mazbatasını aldıktan sonra cuma namazını Sabancı Merkez Camii'nde kılacak. Sözlü burada, merhum Alparslan Türkeş için okutulacak Mevlid-i Şerif'in ardından partililerle birlikte yürüyerek Büyükşehir Belediye binasına geçecek. Sözlü burada, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'tan görevi devralacak.
CİHAN

Yorumlar