Başkan Özhaseki, kentsel dönüşümü anlattı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Ranttan herkesin istifade edeceği şekilde bir ortam sağlanırsa, bir hareket ve bereket gelir.

Google Haberlere Abone ol
Başkan Özhaseki, kentsel dönüşümü anlattı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Ranttan herkesin istifade edeceği şekilde bir ortam sağlanırsa, bir hareket ve bereket gelir. Zaten bu olmadan da hiçbir yeri dönüştüremezsiniz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yanı sıra Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla KAYİMDER tarafından Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sanat Merkezi'nde düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Başkan Özhaseki, rant konusuna farklı bir yaklaşım getirdi. Özhaseki, şunları söyledi: "Rant kelimesinden ürküyoruz ve söylerken çekiniyoruz. Bakınız, rantı genellikle kamu dağıtır, belediyeler dağıtır. Eğer belediye başkanı ve imar işleri ile uğraşanlar, rantı kendilerine, yakınlarına, partililerine, siyasilere, hatır sahibi, nüfus sahibi insanlara sağlamaya kalkarlarsa bu dünyanın en kötü işidir. Bunun hesabını ne kanuna, ne de Allah'a karşı verebilirler. Ama ranttan herkesin istifade edeceği şekilde bir ortam sağlanırsa, bir hareket ve bereket gelir. Bu olmadan da zaten hiçbir yeri dönüştüremezsiniz."

"BELEDİYECİLİK ÜLKEMİZE GEÇ GİRDİ"

Türkiye'ye belediyecilik ve planlamanın çok geç girdiğini ve bu nedenle sağlıksız şehirlerin miras kaldığını dile getiren Başkan Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediyecilik ve planlama ülkemizde çok geç başladı. Tabi fukaralık günleri ve okumuş yazmış da fazla insan yok. Sağlıksız yapılar ortaya çıkıyor, depremsellik açısından sağlıksız, konum açısından sağlıksız. Ayrıca kimliksiz binalar, geriden bakıldığı zaman benim değerlerimi temsil etmeyen binalar. İdeolojik belediyecilik anlayışı ile de hizmet belediyeciliği dışarda kaldığı için çok kötü şehirler miras kaldı. Tabi, 1960'larda başlayan göç dalgasına da belediyeler hazırlıksız yakalandılar. Bütün bunlar bizim şehirlerimizin şehircilik yönünden gerilerde kalmasına neden oldu."

"KAYSERİ'DE HER ALANDA DÖNÜŞÜM YAPILDI"

Kayseri'de de benzer bir tablonun bulunduğunu, ancak 1994'te göreve geldikten sonra dönüşümün başladığını vurgulayan Başkan Mehmet Özhaseki, "Kayseri'de yapılan gecekondu önleme bölgeleri, ferdi tapu çalışmaları, imar ıslah çalışmaları ile davullu zurnalı törenlerle binlerce ev yıkıldı. 30 gecekondu mahallesi yok oldu. Her türlü sosyal donatıları planlanmış, modern yerleşim yerleri ortaya çıktı." dedi.

Stadın kalkması, hal yerinin kalkıyor olması, terminalin taşınması gibi dönüşüm çalışmalarından da bahseden ve özellikle stadın taşınması projesinin model olduğunu dile getiren Özhaseki, "Kayseri'de dönüşüm sadece konutlarla ilgili değil. Elinizi attığınız her yerde gerekli. Ulaşımda da gerekiyor. İşte Kayseri'de dolmuşları kaldırdık, at arabalarını kaldırdık. Bir dönüşümle yapılıyor bunlar." şeklinde konuştu.

"BİRKAÇ YÜZ MİLYON DOLARLIK FİNANSMAN HAZIR"

Tarihi eserleri canlandırma ve Erciyes'teki dönüşüm hakkında da bilgi veren Başkan Özhaseki, yeni dönemde yapılacak dönüşüm projelerini anlattı. Yüz milyonlarca dolar tutacak finansmanın hazır olduğunu ve projeleri detaylı olarak önümüzdeki günlerde açıklayacağını vurgulayan Başkan Mehmet Özhaseki, "60'lı, 70'li, 80'li yıllarda yapılmış binaların çok sağlam olduğunu söyleyemeyiz. Depremsellik açısından sağlam olduğunu söyleyemeyiz. O binaların da elden geçmesi lazım. Eski Sanayi de önemli hizmetler vermiş; ancak şu an ihtiyaca cevap vermiyor. Tamamının yıkılması lazım. Nato Caddesi'ne kadar, Sahabiye içi de olmak üzere dönüşmesi lazım. Birinci etapta bunun planlarını hazırladık. Mali durumumuz çok iyi. Bütün bu projeler birkaç yüz milyon dolarla yapılacak. Bu projeleri karşılayacak finansman gücümüz de var Allah'a şükür. Hazır ettik, önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Kendi gücümüzle borçlanmadan yapacağız. İkinci etapta Nato Caddesi'nden başlayarak Fevzi Çakmak tarafı dönüşecek. Bunun da çalışması yapılıyor. Öyle bir Kayseri veya şehirler inşa etmeliyiz ki insanları mutlu etmeliyiz. İçinde sosyal donatı alanları olmalı, insan onuruna yakışır olmalı, ısı sorununu ışık sorununu çözmeli. Tarihi ile geçmişi ile kendi değerleri ile barışık olmalı." diye konuştu.

ELCÜMAN SUNUM YAPTI

'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İlk oturumda söz alan Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcüman, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. CİHAN

Yorumlar