Başkan Kocaoğlu: Ankara’ya dört verip karşılığında bir alıyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehrin merkezî hükümete verdiği paranın yarısını bile alamadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başkan Kocaoğlu: Ankara’ya dört verip karşılığında bir alıyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehrin merkezî hükümete verdiği paranın yarısını bile alamadığını söyledi. Kocaoğlu, “Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin 11 yılda yaptığından daha fazla yatırımı, bu garip belediye dokuz senede yaptı.” dedi. Gördes Barajı suyunu İzmir'e verebilmek için iki yıl önce Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi'ni hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, aynı proje kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi’ni yapmak için Avusturyalı firmayla sözleşme imzaladı. İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde Kocaoğlu, “Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. 'Adalet bize de lazım, adalet herkese lazım' diye çırpınıp bağırırken elini bile kımıldatmayanlar, şimdi adalet peşine düştüler. İnşallah peşine düştükleri adalet herkes için eşit olur, herkese eşit uygulanır." şeklinde konuştu.

İzmir'in hükümete verdiği rakamla aldığı rakam arasında diğer illere göre haksızlık olduğunu savunan Başkan Kocaoğlu, Türkiye'de en çok vergiyi akaryakıt gelirinden dolayı Kocaeli'nin, sonra da İstanbul ve İzmir'in verdiği kaydetti. İzmir'in hükümete 4,35 lira vermesine rağmen ancak 1 lira geri alabildiğini söyleyen Kocaoğlu, 2012 yılında 32,5 milyar lira verdiğini, bunun tahakkuk eden miktarının ise 37,5 milyar lira olduğunu kaydetti. İzmir'den alınan bu miktara rağmen hükümetten geri dönüşün, yatırım miktarı dahil 7,2 milyar lira olduğunu belirten Kocaoğlu, "Tüm bunlardan dolayı İzmir'e İzmirli gibi bakmak, İzmir'e İzmirlinin penceresinden bakmak, İzmirli gibi düşünmek gerekir. Türkiye'yi biz İzmir'e dönüştürelim derken İzmir'i başka bir şeye dönüştürmeye çalışmak, İzmir'in yaşam biçimine, İzmir duruşuna ve bu İzmir çukuruna ters düşüyor." dedi.

GÜNDE 360 BİN METREKÜP SU ARITACAK

Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi, Bornova ilçesi Kavaklıdere köyünde 150 bin metrekarelik alanda kurulacak. Günde 360 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitede olacak. Tamamlanmasıyla 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e, yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve 1 milyon kişinin ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazilerinin sulanmasında kullanılacak.

GÖRDES SUYU İÇİN 70 MİLYON LİRALIK YATIRIM

İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20 milyon 113 bin, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için 2 milyon 243 bin lira harcadı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi içinse 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU, Gördes Barajı suyunun İzmir'e getirilmesi için 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapmış olacak. CİHAN

Yorumlar