Başkan Kocaoğlu: 22. yüzyılın kentini bugünden planlamalıyız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehir dönüşümünde çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Önce şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim.

Google Haberlere Abone ol
Başkan Kocaoğlu: 22. yüzyılın kentini bugünden planlamalıyız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şehir dönüşümünde çok dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Önce şu yoğunluk sevdasından vazgeçelim. Bir gayrimenkulün değerini yükseltmek, sadece yoğunluk artışıyla olacak iş değildir. Sağlam binalar yapmakla da iş bitmez. Sosyal donatı alanlarıyla, kent ormanlarıyla geleceğin binalarını yapmak zorundayız.” dedi.

Capital ve Ekonomist dergilerinin inşaat sektörüne yönelik olarak düzenlediği, “Anadolu’da Konuta Yön Verenler” toplantılarının ilki İzmir’de yapıldı. Burada konuşan Kocaoğlu, şehir dönüşümünün sancılı bir şekilde, zamanla taşları yerine oturtarak yapılacağını söyledi. Dönüşüm kapsamında sağlıksız konutların yıkılıp yerine sağlıklılarının yapılmasının hedeflendiğini belirterek, “Biz bu gecekonduları 60 senede yapık. 60 senede kirlettiğimiz kenti, üç senede temizleyemeyiz. Böyle bir para, dünyanın hiçbir yerinde yok. Yoğunluk artışından konut dizaynına varıncaya kadar hepsini planlamak zorundayız. Mevcut binaları yıkıp yerine 10 katlı, 20 katlı binaları yaparsak, görüntü bugünkünden daha güzel olmayacak.” şeklinde konuştu.

Başkan Kocaoğlu, şehir dönüşümünün biri belediye mevzuatı ve diğeri 5306 sayılı kanunla olmak üzere iki yöntemle yapıldığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Belediye mevzuatında rıza var, vatandaşın hakkını koruyacak enstrüman var. Evet zor gidiyor, çok ter döküyoruz ama kimsenin burnunu kanatmadan yapıyoruz. Belediye Yasası'nın da uygulamada çıkardığı zorluklar var ama 5306 sayılı yasa, çok ceberut bir yasa. Bu yasadan, bu milletin başı çok ağrıyacak. Onun için her iki yasa birleştirilerek, aklın ve bilimin ve tabii adaletin vücut bulacağı bir kentsel dönüşüm yasasının oluşturulması gerekiyor. Ben belediye başkanı olduğum müddetçe 5306 sayılı yasayla kentsel dönüşüm yapmayacağım. Sekiz yerde çalışıyorum, şu anda bunun doğru olduğuna inanıyorum.”

İzmir’in, arazisi çok kısıtlı bir şehir olduğunu dile getiren Kocaoğlu, “Biz bu kentte, 5 bin hektar alandaki kent dönüşüm bölgesinde, 14 ana bölgede belirlediğimiz yerde yapacağız. Burada yapılacak kent dönüşümünde çok dikkatli olmamız lazım. Az çok bir yoğunluk artışı söz konusu olacaktır. Önemli olan, bu artışın oranıdır. Bu kenti kent yapacaksanız eğer, 22. yüzyılın kentini bugünden planlamak zorundayız.” dedi. Devamlı yapbozla kaynakların israf edildiğine dikkat çeken Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Geleceğin binalarını yapmak zorundayız. Sosyal donatılarını ayırmalıyız. Sağlam binalar yapmakla iş bitmez. Otoparkları, yeşil alanları ayırmak zorundayız. Bunu İzmir’de kurabiliriz. İnşaat sektörü tabii ki para kazanacak. Burada en tehlikeli olan şey şu: Belediyeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yani bu yasayı uygulayacak erk, kâr amacı gütmeyecek. Bu işin püf noktası, eğer şehri düzgün kurmak istiyorsak kamu kurumu, müteahhidin kârını, mal sahibinin çıkarını koruyacak. Aksi takdirde yoğunluk artışı çıkar.” CİHAN

Yorumlar