Başkan Ergün: Büyükşehir olmamız sorunları da beraberinde getirdi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, büyükşehir olmanın sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başkan Ergün: Büyükşehir olmamız sorunları da beraberinde getirdi

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, büyükşehir olmanın sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi. İller Bankası’ndan gelen ödeneğin azaldığını belirterek, "Keşke büyükşehir olmasaydık diyeceğim bir noktaya geldik." şeklinde konuştu.

Başkan Ergün, büyükşehir statüsü kazanan şehrin İl Özel İdaresi, mahalli idare birlikleri, belediye ve köylerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz mallarının hak, alacak ve borçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Valilikte Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kurulduğunu söyleyen Ergün, devredilecek hak ve malların adil dağıtılmadığını savundu: “Kapatılan belediyelerin mal varlığı, hak ve alacaklarının dengeli bir şekilde paylaştırılması, ilçe belediyelerinin sadece büyükşehir belediyelerine devredilecek hizmetleri ve görevleriyle ilgili haklar, borçlar ve personelinin Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesi gerekmektedir ancak gönderilen listelerde toplam 429'u memur ve 557'si işçi olmak üzere 986 personelin Büyükşehir Belediyesi'ne devrinin yapıldığı, mevcut personelle birlikte toplam sayının bin 358'e ulaştığını, halen de listede yer almadığı halde gönderilen personel olduğunu tespit ettik.”

Gönderilen personelle ilgili çelişkiler olduğunu öne süren Ergün, kapanan Özel İdare ve belde belediyelerin personelinin dengeli dağıtılmadığı kaydetti: “Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek olan su, kanalizasyon, katı atık depolama ve bertaraf, ulaşım, her çeşit yolcu ve yük terminalleri, toptancı halleri, mezbaha, mezarlık ve itfaiye hizmetlerine ilişkin olmak üzere personelin Büyükşehir Belediyemiz'e devredilmesi gerekirken birçok ilçe belediyesinin bu hizmetler dışında bulunan ve Büyükşehir Belediyesi ile bağlantısı olmayan birimlerdeki personelinin de Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini tespit ettik.”

Adaletsiz dağıtımın mal varlıklarında da olduğunu dile getiren Başkan Ergün, Manisa genelinde kapanan 65 belde belediyesi bulunmasına rağmen bir belediye hizmet binasının dahi Büyükşehir Belediyesi'ne verilmediğini açıkladı. Dağıtımı eleştiren Ergün, küçük bir ilçe belediyesine, Büyükşehir'e ait 10 binanın verildiğini bildirdi. Borç dağılımında Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne büyük bir yük bırakıldığını, toplam 260 milyon liralık borç devredildiğini söyledi. Sadece Büyükşehir Belediyesi ile ilgili birimlerin borçlarının devredilmesi gerekirken ilçe belediyelerinin birçoğunun bütün genel borçlarının devredildiğini vurgulayarak, “Bir ilçe belediyemizden devredilen yaklaşık 18 milyon lira borcun sadece yaklaşık 13 milyonu, Büyükşehir Belediyesi'ne ait görev ve hizmetlere ilişkin borç olarak tespit edilmiştir. Geri kalan miktarın ise Büyükşehir Belediyesi'ne devri söz konusu değildir. Aynı kıyası devredilen toplam borca yaptığımızda ortaya çıkan sonuç korkunç olacaktır. Buradan çıkan sonuç, ayırım yapılmadan tüm borçların Büyükşehir'e devredilmesi eğilimine girilmiş olduğudur.” dedi. CİHAN

Yorumlar