Basın Konseyi: Doğruları yazan basın kuruluşları baskı altında

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Maliye Bakanlığı'nın, fişleme belgelerini yayınlayan basın kuruluşlarını eleştiren açıklamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Basın Konseyi: Doğruları yazan basın kuruluşları baskı altında

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Maliye Bakanlığı'nın, fişleme belgelerini yayınlayan basın kuruluşlarını eleştiren açıklamasına tepki gösterdi. Türenç, “Son olayda da gördük ki doğruları yazan basın kuruluşları baskı altında.” dedi.

Pınar Türenç, ilk olarak Taraf gazetesinde daha sonra da Zaman ve Bugün gazetelerinde çıkan fişleme haberleriyle ilgili olarak Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayı eleştirdi. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra ortaya çıkan ses kayıtlarının, açıklamaların, belgelerin tek sorumlusu olarak medyanın gösterildiğine dikkat çeken Türenç, “Bu belgelerde, ses kayıtlarında bazı gerçekler ortaya döküldü. Bu gerçekleri yazan basın kuruluşları hedef gösterildi. Son olayda da gördük ki hükümetin ve bakanlıkların bakışı özgür basını baskı altında tutmak istiyorlar.” diye konuştu.

Haber özgürlüğünün devam edebilmesi için baskı altındaki basın kuruluşlarının bir araya gelmesini isteyen Türenç, şöyle devam etti: “Basının bir araya gelmesi zorunlu hale geldi. Basın Konseyi olarak bunun için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Özgür çalışmak için onlarla beraber çalışmaya hazırız. Her tür baskı ve şikayeti kamuoyuna açıklayacağız. Türkiye’de basın çalışanlarının ve basın kuruluşlarının sıkıntılarını bütün dünya basın örgüt ve kurumlarıyla paylaşıyoruz. Bu gerçekleri paylaşınca raporlarda yer alıyor. Hem AB ilerleme raporunda hem dünya basın kuruluşlarına bunlar işleniyor.”

Dünyada basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin giderek aşağılara düştüğünü ifade eden Türenç, “Baskılar ve gerçekler paylaşıldığı için bu tür bilgilerin onlara yansımasıyla ve gerçeklerin dünyaya duyurulmasıyla oluyor. Özgürlükleri korumak için çalışıyoruz. Baskı altında olan basın kuruluşlarının başvurularını bekliyoruz.” diye konuştu.

Maliye Bakanlığı, Taraf’ın yayınladığı fişleme belgesine ‘müsvedde’, haberi yapan gazeteleri de ‘şer cephesi’ olarak nitelemişti.
CİHAN

Yorumlar