Basın kartını iptal etme yetkisi TİB'den alındı

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısının alt komisyonda görüşmeleri tamamlandı. Mevzuata aykırılık halinde basın kartını iptal etme yetkisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan...

Google Haberlere Abone ol
Basın kartını iptal etme yetkisi TİB'den alındı

İnternet haber sitelerinin Basın Kanunu kapsamına alınmasını öngören kanun tasarısının alt komisyonda görüşmeleri tamamlandı. Mevzuata aykırılık halinde basın kartını iptal etme yetkisi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan (TİB) alınarak, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne verildi. Tasarı, Çarşamba günü Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarı yasalaşırsa, internet haber sitelerinde çalışan gazeteciler sarı basın kartı alabilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Alt Komisyonu, internet gazeteciliğini düzenleyen tasarıya son şeklini verdi. TİB'in mevzuata aykırılık halinde basın kartını iptal etme yetkisi alındı. Çıkarılan 7. maddede, Basın Kanunu’nun 8. maddesinde öngörülen ve internet haber sitesinin bilgileri ile ilgili eksiklik veya gerçeğe aykırılıktan dolayı yayın durdurma sebeplerinin ortaya çıkması halinde, 5651 sayılı Kanun gereğince erişimin engellenmesi veya içeriğin yayından çıkarılmasını gerektiren durumlar nedeniyle sorumlular hakkında adli makamlarca kovuşturmaya başlanması veya yer sağlayıcılık mevzuatına aykırılığın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından tespit edilmesi durumlarında, internet haber siteleri için sağlanabilecek resmi ilan ve reklam ile basın kartına ilişkin hakların ortadan kalkacağı ifade ediliyordu.

Tasarıya göre resmi ilanlar, haber sitelerinde de yayımlanabilecek. Ancak tüm bu düzenlemeler 'beyanname' veren haber siteleri için geçerli olacak. İnternet haber sitelerine, yayınladıkları içerikleri 6 ay süreyle muhafaza etme ve gerektiğinde talep edilen yetkili mercilere teslim etme zorunluluğu getirilecek.

Gazete örgütleri ile muhalefet partilerinin eleştirdiği tasarının 5. maddesi uyarınca ise TİB'in talep etmesi halinde internet gazetecileri, haberleriyle ilgili bilgileri ve haber kaynaklarını açıklamak durumunda kalabilecek. TBMM Adalet Alt Komisyonu'da kabul edilen tasarıya, CHP'li Dilek Akagün Yılmaz ve Ali Rıza Öztürk şerh koydu. Muhalefet şerhinde; 5. maddeye dikkati çekilerek, tasarının genel olarak internet medyasının iktidarın kontrolü altında tutmaya yönelik düzenlemeler içerdiği belirtildi. CİHAN

Yorumlar