Basın dünyasını ayağa kaldıran olay

Anadolu Ajansı Bayburt muhabiri Abdulkadir Nişancı'nın MHP eski İl Başkanı ve MYK üyesi Bekir Kasap tarafından saldırıya uğradığını açıklaması basın dünyasına bomba gibi düştü. Muhabir Nişancı şikayette bulunurken, MHP'li Kasap suçlamaları reddetti.

Google Haberlere Abone ol
Basın dünyasını ayağa kaldıran olay

BAYBURT AA MUHABİRİ: HAKARETE UĞRADIM

BAYBURT’un Aydıntepe İlçesi Belediye Başkanlığı seçimine yapılan itirazla ilgili gelişmeleri izlerken saldırıya uğradığını söyleyen Anadolu Ajansı muhabiri Abdulkadir Nişancı, olayla ilgili şikayette bulunduğunu söyledi.

AK Parti'nin kazandığı Aydıntepe Belediye Başkanlmığı seçimine yapılan itirazlar nedeniyle yeniden sayım yapılan Bayburt Adliyesi önünde gelişmeleri haberleştirmek istediğini ifade eden AA muhabiri Nişancı, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"İtirazların sonuçlarını seçim kurullarının bulunduğu Bayburt Adliye binasında takip ediyorduk. Son olarak Milliyetçi Hareket Partisi’nin Aydıntepe ilçesi seçimlerine itirazını İl Seçim Kurulu karara bağladı. MHP’nin avukatı Serkan Pekmezci de, basın mensuplarına adliye önünde açıklama yapacağını söyledi. Adliyedeki gazeteciler olarak avukatla birlikte adliye binası önüne çıktık. Kapı önündeki grup, kameramın üzerindeki Anadolu Ajansı logolu mikrofonu görünce bana ve ajansa yönelik küfürler, hakaretler etmeye, kötü sözler sarf etmeye başladı. Grup içerisinden bazıları, ‘Siz çekemezsiniz! Bu süreci siz bu hale getirdiniz’ gibi ifadeler kullandı. Ben çekim yapmak istedim. Polis engelini aşmaya çalışanlar oldu. Bunun üzerine polis beni adliye binasına soktu. Adliye içerisine girdikten sonra da şahsıma yönelik saldırılar oldu. Bunun üzerine polis beni daha güvenilir olduğunu düşündükleri için binanın 3'üncü katına çıkardı. Burada da MHP eski il Başkanı Bekir Kasap, ‘Bu işleri siz bu hale getirdiniz. Eğer cesaretin varsa ben konuşayım da onları çekin yayınlayın’ dedi, ağza alınmayacak küfürler ve hakaretlerde bulundu. Polisler engel oldu. Daha sonra da konuyla ilgili olarak adli süreci başlattık. Hukuk mücadelesi olarak yolumuza devam edeceğiz.”

MHP'Lİ BEKİR KASAP SUÇLAMALARI REDDETTİ

AA muhabiri Abdulkadir Nişancı’nın suçlamalarına hedef olan MHP eski İl Başkanı ve MYK üyesi Bekir Kasap, hiçbir fiziki müdahale olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Bayburt Adliyesi önünde yaşananları anlatan Kasap, Seçim Kurulu’nun sonuçları açıklaması sırasında Aydıntepe İlçesi'nden gelen MHP’lilerin adliye önünde beklediğini belirterek şunları söyledi:

“Seçimi AKP adayının 3 oy farkla kazandığı öğrenilince, adliye önünde bekleyen arkadaşlar, basın mensubu arkadaşlara çekim yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. Abdulkadir adlı arkadaşımız ise buna rağmen çekim yapmakta ısrar etti. Emniyet mensupları da gerginlik olduğu için çekim yapmaması konusunda uyarı yaptı. Ben de kendisine, ‘Çekmeseniz iyi olur. Tansiyonu böyle germeyelim. Daha sonra çekersin’ dedim. Adliye binasına girdikten sonra 3'üncü kata çıkarak görüntü çekmekte ısrar etti. Pencereden çekmeye başlayınca adliye önünde bekleyenlerden sesler biraz daha yükseldi. Yerel basından arkadaşlar ve emniyet mensupları ile birlikte yanına çıktım. ‘Bunu niye yapıyorsun, insanları niye böyle geriyorsun?’ diye ikazda bulundum. Bunun üzerine ayrıldı. Ama fiziki bir müdahale olmadı. Bu olaya kafasına göre bir yorum yapmış. Tamamen uydurma. Hiçbir fiziki müdahale olmamış, kötü söz söylenmemiştir. ‘Yüreğin yok mu? Kardeşim söyle, ne istiyorsan söyle yapalım’ dedim. Başka da bir şey olmadı. Bu arkadaşlarımız ve Anadolu Ajansı herhalde durumdan vazife çıkarmak istiyor. Dışarıya verdikleri beyanatlar yalan yanlış. Ben de kendisinden şikayetçi olacağım, partimiz de şikayetçi olacak. Adliyede zaten kamera görüntüleri vardır. Herhangi bir fiziki darp ve taş atılması söz konusu değil.”


GAZETECİLER ÖZGÜRLÜK PLATFORMU AA MUHABİRİNE SALDIRIYI KINADI

GÖP Dönem Başkanlığı’nı yürüten Basın Konseyi; Bayburt’ta AA muhabirine yönelik tehdit ve taşlı saldırıyla, Başbakan’ın Zaman Gazetesi muhabirine karşı müdahalesini, kınadı.

GÖP’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı; “Seçim sonuçlarına yapılan itirazlar üzerine, yeniden sayımların yapıldığı Bayburt Adliyesi'nde, AA Muhabiri Abdülkadir Nişancı'nın, çekim yapmasının engellenmesi; basın özgürlüğüne yönelik açık bir saldırıdır. AA Muhabiri Abdülkadir Nişancı’nın görev yaptığı sırada, siyasi bir gruptan engel olan bazı kişilerin, tehdit ve taş atma girişimlerini kabul etmek mümkün değildir. Seçim ortamının yarattığı bu gergin atmosferin en kısa sürede bitmesini diliyoruz.

Haber yapmaktan başka hiçbir amaç taşımayan gazetecilere yönelik engelleme çabalarını ve saldırıları kınıyoruz. Saldırının sorumlularının en kısa sürede bulunmasını ve haklarında işlem yapılmasını istiyoruz. Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı basın toplantısında, kendisine soru soran Zaman Gazetesi muhabiri Tuğba Mezararkalı'ya yönelik tavrı da anlaşılır bir üslup değildir. Muhabire, mesleğini öğretmek, "Bence yer değiştirin, durmayın oralarda" demek, Başbakanların görevi değildir. Bu tavır ve anlayış basına ve gazetecilerin çalışma özgürlüğüne açıkça müdahaledir. Gazetecilerin, özgür habercilik yapmalarının giderek zorlaştığına tanık oluyor ve endişelerimizin derinleştiğini bir kez daha vurguluyoruz. Gazetecilere Özgürlük Platformu olarak, siyasileri gazetelere ve gazetecilere yönelik müdahaleden vazgeçmeye çağırıyoruz.”

TGC BAYBURT'TA AA MUHABİRİNE SALDIRIYI KINADI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Bayburt Adliyesi'nde haber yapmak üzere bulunan Anadolu Ajansı muhabiri Abdulkadir Nişancı'ya yapılan saldırıyı kınadı. Cemiyet yaptığı açıklamada Anadolu Ajansı muhabiri Abdulkadir Nişancı’ya saldıranların en kısa sürede bulunmasını istedi. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Bayburt Adliyesi önünde Milliyetçi Hareket Partisi'nce düzenlenen seçim sonuçlarına ilişkin basın toplantısını takip eden Anadolu Ajansı muhabiri Abdülkadir Nişancı, partili olduğu iddia edilen kişilerin küfürlü ve fiili saldırılarına maruz kalmıştır. Meslektaşımız, saldırı nedeniyle adliye binasına sığınmıştır. Abdülkadir Nişancı'ya yönelik bu saldırıyı kınıyoruz. Gazeteciler, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapmaktadır. Gazetecilerin çalışmalarının engellenmesi basın özgürlüğüne müdahaledir. Bayburt Valisi ve Emniyet Müdürü'nden meslektaşımıza yapılan saldırının sorumlularını en kısa sürede belirleyip haklarında işlem yapmalarını bekliyoruz.”

Yorumlar