‘Basın bayramları sansür ve engellemeler sebebiyle önemini yitirmiştir’

Adana’da basından sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümü buruk bir şekilde kutlandı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) üyeleri, gün dolayısı ile Atatürk Anıtı’na çelenk sunup, basın şehitleri için saygı duruşunda bulundu....

Google Haberlere Abone ol
‘Basın bayramları sansür ve engellemeler sebebiyle önemini yitirmiştir’

Adana’da basından sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümü buruk bir şekilde kutlandı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) üyeleri, gün dolayısı ile Atatürk Anıtı’na çelenk sunup, basın şehitleri için saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Sanatçılar Parkı'ndaki Basın Anıtı'na yürüyen gazeteciler, anıta çelenk bıraktı. ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, yönetim urulu üyeleri ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, anıtta ‘özgürlük meşalesini’ yaktı.

Burada günün önemini belirten konuşmayı yapan ÇGC Başkanı Esendemir, basın özgürlüğü yolunda atılan bir adımın yıl dönümünü bayram havasında değil, hüzün içerisinde kutladıklarını söyledi. Esendemir, "Günübirlik ve basını adeta geçiştirmeye dönük söylemler içerisinde kutlanan sözde bir bayramla karşı karşıyayız." dedi.

Ülkede bayram kutlamasına vesile olacak bir ortamın bulunmadığını vurgulayan Esendemir, Türk Ceza ve Terörle Mücadele Kanunu’ndaki bazı maddelerin basın özgürlüğünü ortadan kaldırdığını kaydetti. Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller sebebiyle ‘basın bayramının’ niteliğini çoktan kaybettiğini dile getiren Esendemir, "Her siyasi iktidar seçim öncesindeki sözlerini unutarak, basının üzerindeki sansürü giderek artırmıştır. Medya kuruluşları ayrıştırılmış yandaş yada karşıt yakıştırmalarla birbirine hasım hale getirilmiştir. Türkiye'de basın son yıllarda arzu edildiği şekilde özgür değildir. Devletin sansür niteliğindeki yasalarının yanısıra, patronların uyguladıkları oto sansür de özgür haberciliği büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Özgür habercilik yapmak isteyen meslektaşlarımız çıkarına dokundukları kişiler ve kurumlar tarafından hedef haline getirilmişlerdir. Bu sıkıntılı sürecin giderek artması bizleri endişelendirmektedir." diye konuştu.

Türkiye’de yazdıkları haber ve yorumlardan dolayı halen gazetecilerin cezaevlerinde bulunduğunu; çok sayıda soruşturma ve dava dosyasının devam ettiği bir ortamda bu günü bayram olarak kutlamanın mümkün olmadığını dile getiren Esendemir, çok zor süreçten geçen Anadolu basınının ekonomik ve özgürlük açısından adeta köşeye sıkıştırıldığını anlattı. Esendemir, şöyle devam etti: “Basın her anlamda özgür olmalıdır. Basının özgür olmadığı ülkede demokrasi ve insan haklarından bahsedilemez. Basın özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşüncenin suç olmaktan çıkarılmasını, özgür çalışma ortamlarının sağlanmasını bekliyoruz. Sizlerden aldığımız güçle mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Gazetecilerin gününü kutlayan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de bu günün bayram olmaktan çıktığını aktardı. Günümüzün 106 yıl önce basından sansürün kaldırıldığı dönemden daha gerilere düştüğüne dikkat çeken Çetin, "Ülkeyi yönetenlerin basına uyguladığı baskıyı söylemeye gerek yok. Her şeye rağmen görevini yapmaya çalışan basın emekçilerinin gününü kutluyorum." diye konuştu.

Törene Adana’da görev yapan çok sayıda basın mensubu katıldı.

CİHAN

Yorumlar