Başıboş atlara 'çip'li kontrol

Edirne’de cadde, sokak ve parklarda dolaşan sahipsiz atlara 'çip'li kontrol geliyor. Sahipleri tarafından bırakılan başıboş atlar şehir merkezinde insanlar arasında dolaşıyor.Sokağa bırakılan çok sayıda at, parklarda ve caddelerin ara refüjlerindeki...

Google Haberlere Abone ol
Başıboş atlara 'çip'li kontrol

Edirne’de cadde, sokak ve parklarda dolaşan sahipsiz atlara 'çip'li kontrol geliyor. Sahipleri tarafından bırakılan başıboş atlar şehir merkezinde insanlar arasında dolaşıyor.

Sokağa bırakılan çok sayıda at, parklarda ve caddelerin ara refüjlerindeki yeşil alanlarda otlanıyor. Gün içerisinde sürekli yer değiştiren hayvanlar, aniden yola çıkmaları nedeniyle sürücülere zor anlar yaşatıyor. Trafiği birbirine katan atlar zaman zaman trafik kazalarının yaşanmasına neden oldu. Meydana gelen kazalarda atlar telef olurken sürücüler ise ölümden dönüyor.

Edirne Valiliği başıboş gezen atlar konusunu çözmek amacıyla harekete geçti. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, atları şehrin en işlek caddelerinde ve insanlar arasında gördüğünde çok şaşırdığını söyledi. Hayvanların bu şekilde gelişi güzel sokakta dolaşmasının hoş bir manzara olmadığını vurgulayan Şahin, sorunun çözümü için bir araştırma yaptıklarını belirtti. Sokak hayvanlarıyla her zaman ilgilendiğini kaydeden Vali, şunları söyledi: "Bu sefer sahipsiz hayvanlar deyince başka bir faktörle karşılaştık. Bunun için ne önlem alınabilir? Bakanlık seviyesinde görüşmeler yapıldı. Belediye ile görüşmeler oldu. Ve sonunda bu hayvanların cilt altına çip takılarak, çip içerisine hayvanın yaşı, sahibi, sahibinin adresi, kimliği, telefon numara ve hayvanın rengi de olmak üzere yazılacak. Bu cip hayvanın hiç görünmeyen uygun bir yerine yerleştirdikten sonra 10-15 metre uzaktan okuyan makinelerle hayvanın sahibinin kim olduğu belirlenecek. Ve gerektiğinde cezai müeyyide uygulanacak. Burada sadece at değil, eşek ve katır buna dahildir."

Hayvanların kimlikleriyle ilgili bir düzenlemenin şu ana kadar yapılmadığını dile getiren Dursun Ali Şahin, "Bu hayvanlara buna yönelik çalışma ilk defa gündeme geliyor. Tüm Türkiye’ye örnek olacak şekilde, bunu yapacağız ve bakanlıktan bu konuda aynı işlemin bütün Türkiye’de yapılması için çaba sarf edecek bakanlık. Ama ilk işi biz burada gerçekleştireceğiz. Bu hayvanların işi bittikten sonra veya yaşlandıktan sonra dışa terk edilmesi hiç de hoş bir olay değil. Bu düşünemeyen, konuşamayan bu güzelim hayvanları da bu şekilde zapturapt altına almaya çalışacağız." açıklamasını yaptı.

Çalışmayı belediye ile birlikte yapacaklarını ifade eden Vali, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu durum sadece dışarıdaki hayvanlar için değil. Burada hayvanı olan herkesi at, eşek, katır kapsama alıyor. Sadece sokakta gördüğümüz sahipsiz hayvanları değil, ağılında beslediği hayvanda kapsamda, bu şekilde geniş kapsamlı düşünüyoruz. O kadar da büyük bir çalışma değil ama neticesi güzel olan bir çalışma. Bu vesileyle Edirne örneği, tüm Türkiye’nin örneği olarak karşımıza çıkıyor da diyebilirim. Belki bu sistem dünyada da ilk kez yapılıyor diyebilirim." CİHAN

Yorumlar