Başbakanlık, F klavye dönüşümünü başlattı

Başbakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanımına ilişkin genelgesi yürürlüğe girdi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakanlık, F klavye dönüşümünü başlattı

Başbakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanımına ilişkin genelgesi yürürlüğe girdi.
Alım süreci başlatılmış olanlar dışında, temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesini sağlayacak genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan birisinin de klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi olduğuna işaret eden genelge ile Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğü ile başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun, hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturuldu.

F KLAVYENİN FAYDALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Günümüzde pek çok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirildiğine vurgu yapan Başbakanlık genelgesinde "Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımından F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ülkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 'Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni' standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır. Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geçiş sürecinde en önemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait içerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecek. Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim öncelikli olacak. Bu kapsamda kurulacak www.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim içeriği kullanıma sunulacak.” bilgisi verildi.

F KLAVYEYE GEÇİŞ PLANI

Klavye eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yönlendirmenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacağına işaret edilen genelgede; “Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş sürecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi öncelikli olarak tamamlanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecek. Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geçiş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacak." denildi.
Ayrıca bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait internet salonu gibi kamuya açık alanlarda ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılmasının sağlanacağı vurgusu da yapıldı.
CİHAN

Yorumlar