Başbakan'dan muhalefete çağrı

Başbakan Erdoğan Kocaeli ve Adana'da yaptığı konuşmalarda önemli açıklamalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan'dan muhalefete çağrı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle, İstanbul- İzmir arasını 3.5 saate indirecek olan Gebze- Orhangazi- İzmir otoyolunun en önemli geçişi olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü ayaklarının oturacağı keson temellerinin hassas batırma işlemi gerçekleştirildi. 
Törende konuşan Erdoğan, sokak eylemlerine ve yeni ölümlere tahammülleri olmadığını belirterek, "Bizim siyasetimiz gerilim siyaseti değil. Kamplaştırma, kutuplaştırma siyaseti değil. Sokakların çatışma alanına dönmesine, gençlerin karşı karşıya gelmesine asla tahammül edemdeyiz. Siyasi partilerin genel başkanlarına sorumluluk ve samimiyet çağrısı yapıyorum” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, İstanbul’u İzmit Körfezi üzerinden Bursa'ya ve oradan da İzmir’e bağlayacak otoyolunun en önemli aşamalarından birine tanıklık etmek için burada bulunduklarını belirterek, bağlantı yollarıyla 433 kilometrelik otoyolun en önemli bölümünün de İzmit Körfez Geçişi olduğunu söyledi.

Bu köprünün dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olacağını da hatırlatan Erdoğan, kule keson temellerinin başka yerde imal edilip yüzdürülerek getirildiğini, denizin 40 metre altında daha önce temelleri atılan keson temeller ile birleştirileceğini söyledi. Erdoğan, "Önümüzdeki yıl sonu itibariyle İzmit Körfez geçişi Asma Köprüsü, Gebze- Gemlik- Kemalpaşa ayırımını inşallah tamamlıyoruz" dedi, Gebze- İzmir Otoyolu için bugüne kadar 3 milyar 650 milyon lira harcandığını söyledi.

Büyük projelere girişmek için büyük ideal ve büyük hedeflerin olması gerektiğini, Türkiye'nin küresel ölçekte plan ve projeler yaptığını söyleyen Erdoğan, "Yüz, yüzelli yıllık hayallerden yola çıkıyoruz. Planları projeleri hazırlıyor, onları sınıyor ve o hayalleri tek tek gerçeğe dönüştürüyoruz. İmkansız diye bir şey tanımadık ve tanımıyoruz. Türkiye artık çok iddialı projeler başlatıyor. Bu projeleri de başarı ile tamamlıyor" dedi. 

"BİZ FATİH'İN TORUNLARIYIZ"

Tören alanındaki partililerin 'Vur vur inlesin, Kılıçdaroğlu dinlesin' temposu tutması üzerine de Erdoğan, "O anlamaz. Onda yalan var. Takiye var. Fitne, fesat var. Biz 12 yıl önce 15 bin kilometre bölünmüş yol yapıcağız dediğimizde ihtimal vermeyenler vardı. Bizden önceki 79 seneye bakıyorlardı. 79 senede 6 bin kilometre bölünmüş yol yapılmıştı. Şimdi ne oldu? 12 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptık. Hesap ortada" dedi.

Erdoğan, yolları yaparken dağları delerek 122 ayrı tünel inşa ettiklerini kaydederek şöyle dedi:

"İş bilenin kılıç kullananın. Biz engel tanımadık. Çünkü biz Fatih'in torunlarıyız. O karadan gemileri yürüttü. Biz de denizin altından Marmaray'la şu anda geçtik. Karşımıza çıkan tabiat engelleri vardı. Tabiat engellerini aşmak öyle veya böyle halloldu da, küresel projeleri engellemek için çeteler ve siyasi saldırılar çıktı. Dik durarak o engelleri de aştık. Biz halka hizmeti, Hak'ka hizmet olarak gördük. Hiç endişeniz olmasın. Samimiyetle ilerliyoruz. Bu yolda karşımıza çıkan şerleri de aşıyor milletimizi hizmetle buluşturuyoruz."

"YENİ ÖLÜMLERE TAHAMMÜL EDEMEYİZ "

Sokak eylemlerinden söz ederken, "Bizim siyasetimiz gerilim siyaseti değil. Kamplaştırma, kutuplaştırma siyaseti değil" diyen Erdoğan, herkesi Allah için sevdikleri, 77 milyonu kucakladıkları görüşünü savundu. Erdoğan şöyle dedi:

"Asla herhangi bir ırkın herhangi bir etik unsurun milliyetçiliğini yapmadık yapmıyoruz. Biz 81 vilayete aynı nazarla baktık. 77 milyonu bir ve beraber gördük. Şunu altını çizerek söylüyorum. Faili meçhullere bu ülkede biz son verdik. Devletin vatandaşına hizmetkar olmasını 81 vilayete hakim kıldık. Çözüm süreci için bedenimizi, canımızı ortaya koyarak gençleri yaşatmaya çalıştık. Her gün ocakların söndüğü bir Türkiye'den, barışın hakim olduğu bir Türkiye'ye kavuştuk. Yeni gerilim ve çatışma sahasına yeni ölümlere asla tahammül edemeyiz. Sokakların çatışma alanına dönmesine, gençlerin karşı karşıya gelmesine asla tahammül edemdeyiz."

Erdoğan, sandıktan umudunu kesenlerin sokaklardan medet umduklarını gördüklerini belirtirken, "Buradan siyasi partilerin genel başkanlarına sorumluluk ve samimiyet çağrısı yapıyorum. Kışkırtıcı, ayrıştırıcı dil ve üsluptan milletvekillerini uzak durmasını istiyorum. Gençlerin döner bıçakları ile sokaklara salıverilmesini kabullenmiyoruz. Ak partinin gençliği ortada. Bizim gençliğimizde tablet bilgisayar, kitap ve kalemi görürsünüz. AK partinin gençliği çatışmanın kavgaların gençliği değildir" dedi.

Başbakan konuşmasında, İzmit Körfezi'ndeki köprü için 'Dünyada 4. Rabia' ifadesini kullanırken, Marmaray'ın güneyinde yapılan 2 katlı bir tüp geçidin açılışının da kendilerine nasip olacağını belirtti. Başbakan şöyle devam etti:

"Yav bu adamların hangisinin bu tür eserler yaptığını duydunuz? Bunlar birinci köprü yapıldı, ikinci köprü yapıldı karşı çıktılar. Şimdi üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü buna da karşı çıkıyorlar. Bunlardan bir şey olmaz. Bunlara gönül veren kardeşlerimize sesleniyorum. İradenizi ortaya koyarken bunları gözden geçirin. Kimlik siyaseti, ideolojiye değil hizmete bakın. Türkiye'yi hizmetler büyütecek. Kuru ideolojiler değil. Türkiye'de gerçekten güzel gelişmeler yaşanıyor. Ekonomi tüm saldırılara rağmen geleceğe ilerliyor. Ne yaparsa yapsınlar. Yolsuzluğun karışmadığı bir iktidar böyle büyür. Onlar hükümeti yürütemediler kaçıp gittiler 3.5 yılda. Çözüm süreci ilerliyor." 

"MONTAJLAR ATIP KARIŞTIRMAYA ÇALIŞANLAR VAR"

Başbakan Erdoğan konuşmasında, sosyal paylaşım sitelerinde art arda yayınlanan tapelerle ilgili olarak Gülen cemaatine yüklendi. 

Türkiye'de milli irade güç kazanırken buna bozmaya yönelik her saldırının vatana ihanet olduğunu söyleyen Erdoğan, "Yurt dışından Türkiye’yi karıştırmaya çalışanlar var. Perde gerisine saklanıp namertçe saklananlar var. Ortaya montajlar atıp karıştırmaya çalışanlar var. Bu saldırılara siyasi partiler sahip çıkmamalı. Bu saldırılara medya çanak tutmamalı. Bu saldırılara iş dünyası prim vermemeli. Kaset montajıyla Türkiye gündeminin esir alınmaya çalışılmasına hiç kimsenin destek olmaması gerekir. Bu saldırıları bu tahrikleri yapanlar bunlara çanak tutanlar iki hafta sonra çok büyük mahcubiyet yaşayacaklar" dedi.

Siyasetin ülke dışından değil, gelip burada yapılması gerektiğini anlatan Erdoğan, "Er meydanı burası. Ama yüreği olmayanlar sadece mikser görevi görür. Bu da ciddi anlamda ihanet. Bunlara ülkemizde hukuk içinde gereken ders verilecektir" diye konuştu.

BAKAN, BİNALİ YILDIRIM'I BAŞKAN İLAN ETTİ

Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'nde Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün Dilburnu mevkiinde düzenlenen törene Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, eski bakan Binali Yıldırım, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili İbrahim Karaosmanoğlu, ilçe belediye başkanları, firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende açış konuşmasını yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan da teknik bilgiler verdi, eski bakan ve Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım'dan "İzmir Belediye Başkanı' diye söz etti ve başarı diledi.

Bakan Elvan konuşmasında, tamamı yaklaşık 20 milyar lirayı bulacak projenin maliyetini açıklarken dili sürçtü ve '20 milyon lirayı aşan bir proje' dedi. Otoyolun ve Körfez Köprüsü'nün yanında Marmaray gibi mühendislik açısından da tüm dünyanın ilgiyle izlediği bir proje olduğunu söyledi. 

KESON TEMELLER BATIRILIYOR

Konuşmanın ardından İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün 67 metre boyunda 54 metre genişliğinde, toplam 3 bin 618 metrekare hacme sahip Kuzey ve Güney Kule keson temelleri batırılmaya başlandı. 

Yüksekliği 15 metre olan keson temeller üzerine yerleştirilen 16 metre çapında, 27 metre yüksekliğindeki çelik şaft ile beraber toplam yükseklik 42 metreye ulaşıyor. Kule keson temellerinin yerleştirilmekte olduğu denizin 40 metre altında bulunan kule temelleri alanlarında 3 metre yüksekliğinde deniz tarama kazısı yapıldı. Zemin iyileştirilmesi için her biri kule temeli alanında 2 metre çapında 34 metre 24 santim boyunda 195 adet çelik kazık çakıldı. Temel alanlarında 3 metre kalınlığında kırma taş malzeme ile dolgu yapıldı.

38 bin 404 ton yüzdürme ağırlığında ve 10.87 metre yüzdürme derinliğindeki kule keson temelleri nihai konumlandırılacakları Asma Köprü, kule temelleri noktalarına yüzdürülerek getirildi. 12 saat sürecek çok hassas batırma işlemi sonucunda daha önceden zemini iyileştirilerek hazırlanan temel tabanına yerleştirilmeye başlandı. Bundan sonra köprünün ayakları ile diğer montaj çalışmaları yapılacak.

ERDOĞAN: FETRET DÖNEMİ VAR, BUNU AŞMAMIZ LAZIM

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan Adana mitinginde ülkede olup biten olumsuzluklara dikkat çekip, "Bir fetret (kargaşa) dönemi var. Bu dönemi aşmamız lazım" dedi. Başbakan Erdoğan, 17 ve 25 Aralık'taki gelişmeler için de "İyi ki oldu, gerçek yüzleri ortaya çıktı" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan özel uçak 'Ana' ile Adana Havaalanı'na geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan seçim otobüsüyle Uğur Mumcu Meydanı'na geçti. Erdoğan'ın geçiş yaptığı güzergahlarda alınan yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Uğur Mumcu Meydanı'nda zaman zaman baygınlık geçiren oldu. Vatandaşlara su dağıtılırken, alanda asılan 'Gadasını aldığım hoşgeldin' ve 'Bici yerik şalgam içerik ustamızı çok severiz' şeklinde Adana şivesiyle yazılan dövizler dikkat çekti.

CHP'NİN ŞİRAZESİ ÇIKMIŞ

Erdoğan, miting alanına dolduran büyük bir kalabalığa yaptığı konuşmasında Türkiye üzerinde kirli bir oyun oynanmak istendiğini söyledi. CHP'nin yasadışı örgütler ile yakın durduğunu öne süren Erdoğan, "Bu CHP'nin şirazesi çıkmış" dedi. MHP'nin de Pensilvanya ile aynı paralelde davrandığını savunan Erdoğan, Fethullah Gülen'in pazartesi günü Zaman gazetesinde röportajlarının başlayacağına değinirken de "Her şey iyot gibi açığa çıkacak" diye konuştu.

Daha önceki konuşmalarında Gülen cemaatinin okullarından ve dersanelerden vatandaşların çocuklarını almaları isteğini tekrarlayan Erdoğan, "Bunların yayınlarını da evlerinize sokmayın" diye seslendi. 30 Mart seçiminin önemine değinirken de, "Bu tarih, Ergenekon'un da, Pensilvanya'daki yeni Ergenekon'un da tasfiyesi olacak" dedi.

Yorumlar