Başbakan Yardımcısı Atalay: Tüm deprem verileri artık tek merkezde toplanacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, afet döneminde kurumlar arasındaki koordinasyonun önemli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Yardımcısı Atalay: Tüm deprem verileri artık tek merkezde toplanacak

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, afet döneminde kurumlar arasındaki koordinasyonun önemli olduğunu söyledi. Bu konuda yapılan çalışmaları anlatan Atalay, yakında çıkacak yönetmelik ile bütün kurumların iş tanımının belirlendiğini bildirdi.

Atalay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), TÜBİTAK ve üniversitelerin işbirliğinde kurulan Türkiye Deprem Veri Merkezi (TDVM) ile deprem sonrasında üniversitelere ve diğer kurumların deprem istasyonlarına gelen verilerin bir yerde toplanacağını kaydetti. Deprem sonrasında, farklı farklı değerlendirmelerin yapıldığına dikkat çeken Atalay, “Tüm veriler AFAD’ta toplanacak, temizlenecek derli toplu bir hale getirilecek ve verilerin tekrar üniversitelere dağıtımı yapılacak.” dedi.

AFAD ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) teknik işbirliğinde AFAD-Türkiye Deprem Veri Merkezi (AFAD-TDVM) kuruldu. Üniversiteler ve yerel yönetimlerin de katılımı ile kurulan deprem veri merkezinin protokol töreni, Ankara Marriott Otel’de gerçekleşti. Törene Başbakan Yardımcısı Atalay da katıldı. Türkiye’nin çok ciddi bir deprem kuşağında bulunduğunu kaydeden Atalay, deprem öncesi hazırlıkların iyi yapılması gerektiğini, deprem sonrasında yapılması gerekenlerin iyi bilinmesi gerektiğini belirtti. Van depremi ile birlikte bazı eksikliklerin belirlendiğini aktaran Atalay, yapılacak çalışmaları anlattı.

"KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON İÇİN YÖNETMELİK ÇIKARTILIYOR"

Kurumlar arası koordinasyonun önemine işaret eden Atalay, “Bununla ilgili bir yönetmelik var. Bu yönetmelik tam da şu günlerde yayımlanmak üzere. Bakanlarımızın da imzaları tamamlandı. Bizim deprem stratejimiz ışığında hazırlanmıştı. Hangi kurum hangi işi yapacak. Allah göstermesin bir deprem olduğunda sıfır zamanda düğmeye basıldığında, hangi kurum hangi görevi yerine getirecek onu belirleyen bir Yönetmelik. Bütün kurumlarımızın iş tanımı tek tek yazıldı. Çok büyük, kapsamlı bir yönetmelik. Bunun üzerinde yaklaşık 7-8 aydır çalışıyoruz. Bütün kurumlarımızla gerekli çalışmaları yapıyoruz.” diye konuştu.

Kurumlar arasında uyumun önemine Van depremi ile örnek veren Atalay, koordinasyonda bir ayağın eksik olmasının sorunlara yol açabildiğini söyledi. Koordinasyonda gelinen noktayı gözler önüne seren Atalay, düğmeye basıldığında tüm kurumların ne yapacağını bileceğini kaydetti. Atalay, ‘yeniden toparlanalım, telefon edelim’ gibi durumların söz konusu olmayacağının altını çizerek, üniversitelerin, sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin hazır olacağını ifade etti.

"ŞU ANDA 120 BİN ÇADIR HAZIR"

Lojistik anlamda da hazırlıklarını yaptıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Atalay, şu an itibariyle Türkiye’yi 25 bölgeye ayırdıklarını ve tüm bölgelere depo kurduklarını söyledi. Van depreminde pek çok boyutu iyi yürüttüklerini, fakat lojistik konusunda bazı aksaklıkların yaşandığını vurgulayan Atalay, yapılacak 25 depoda ihtiyaç duyulacak her şeyin olacağını bildirdi. Atalay, Van depremi öncesi hazır olması gereken çadır miktarı 50 bin olması gerekirken, şu anda 120 bin çadırın hazır olduğunu dile getirdi.

TDVM İLE VERİLER BİR YERDE TOPLANACAK

Atalay, TDVM ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: “Deprem izleme ve gözleme olan tüm kurumlar arasında bir dağınıklık var. Bunların bir arada olması önemli bir boyut. Deprem sonrasında çok farklı değerlendirmeler oluyor. Özellikle üniversitelerimizde hocalarımızın çok farklı bakışları oluyor. Şimdi bununla yapılan tüm veriler AFAD’ta toplanacak, temizlenecek derli toplu bir hale getirilecek ve veriler tekrar üniversitelere dağıtımı yapılacak. Türkiye genelindeki tüm veriler bir bütün rapor halinde gönderilecek, üniversitelerdeki çalışmalara katkısı olacak.”

Atalay'ın konuşmasının ardından, bazı üniversitelerin ve belediyelerin bulunduğu kurumlar arasında TDVM'nin kuruluşu için protokol imzalandı.

CİHAN

Yorumlar