Başbakan: " Hakimlerimiz, Paralel Yapıya Ne Kadar Sessiz Kalacak?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avukatlar Haftası programı kapsamında düzenlenen Hukukçular Derneği Sertifika Töreni’ne katıldı.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan: " Hakimlerimiz, Paralel Yapıya Ne Kadar Sessiz Kalacak?"

Hukukçular Derneği’nin sertifika törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hakim ve savcılara çağrıda bulunarak, “Şimdi ben buradan soruyorum, yargı buna daha ne kadar sessiz kalacak. Hakimlerimiz, savcılarımız, Türkiye adına gerçekten çok ciddi bir tehdit olan bu paralel yapıya karşı, daha ne kadar tepkisiz kalacaklar.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avukatlar Haftası programı kapsamında düzenlenen Hukukçular Derneği Sertifika Töreni’ne katıldı. Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada, yargıya yüklendi. Erdoğan 27 Mayıs darbesinin etkilerinin hala sürdüğünü savunarak, “1960’ın etkisi asla ve asla o dönemle sınırlı kalmamıştır. 27 Mayıs’ı yapanlar demokrasiyi askıya almış ama sonraki yılları da etkileyecek şekilde bir vesayet sistemi kurmuşlardır. Bu vesayet sisteminin bir ayağı olarak da yargı bürokrasisi kullanılmak istenmiştir. Yargı, yasama ve yürütme ile birlikte üçüncü bir erk olması gerekirken, adeta yasama ve yürütmenin üzerinde bir erk olarak konumlandırılmıştır. Şu anda bunu halen yaşıyoruz. 1960 ihtilalinden bugüne bakın. Yargının siyasete her an müdahale ettiğini, siyaseti şekillendirdiğini, siyasetin üzerinde Demokles’in kılıcı gibi her an sallandığını görürsünüz. Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, HSYK gibi kurumlar, çoğu zaman adaletin tecelli etmesini bir kenara bırakmış, siyaseti sınırlandırmak, hizaya sokmak gibi bir vazife yüklenmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

"SİLAHLA DARBE YAPMA DÖNEMİ KAPANDI, YARGI ÜZERİNDEN MÜDAHALEDE BULUNUYORLAR"

Silahlarla darbe yapma döneminin kapandığını ileri süren Erdoğan, “Şunun da burada altını çizmek istiyorum. Silahların gölgesinde darbe yapma dönemleri kapanınca vesayet düzenin aktörleri yargı üzerinde bir takım müdahalelerde bulunmak istemişlerdir. Biz 17 Aralık’ta yapılan operasyona darbe dediğimizde içerden ya da dışardan birileri bunu kabullenemiyorlar. 17 Aralık bal gibi darbe girişimidir. Yargı eli ile yapılmak istenen bir müdahale girişimidir. Yargı içine sızmış çete mensupları tarafından adeta esir alınmış iktidara karşı apaçık bir darbe girişiminde bulunulmuştur.” şeklinde konuştu.

"17 ARALIK’TA DİK DURMASAK, KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULACAKTI"

17 Aralık, 25 Aralık operasyonları karşısında dik durulduğunu belirten Başbakan, şöyle devam etti: “Dik durmasaydık, inanın şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nin iktidarı devrilecek, koalisyondan oluşan bir hükümet iş başına getirilecekti. Kapalı kapılar ardında bunun senaryosunu ortaya koyma çalışmaları yapıldı.”

“Devlet içinde özellikle güvenlik ve yargı bürokrasisi içinde yaklaşık 35 yıl boyunca sinsice gizlice bir paralel yapılanma oluşmuştur.” diyen Erdoğan, “Bu paralel yapılanma sadece 17 Aralık’ta değil, bu 35 yıllık süreç içinde zaman zaman vicdanı bir kenara bırakmış adaleti hukuku insani değerleri bir kenara bırakmış, Türk milleti adına değil, örgüt adına kararlar vermiştir. Şu anda yargı içindeki korkunç yapılanmanın detayları tek tek ortaya çıkıyor.” iddiasında bulundu.

“Arkadaşlar yargı imamı diye bir şey olabilir mi?” diye soran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir savcı düşünün yasayla değil, Pensilvanya’dan gelecek emir ve talimatla dava açıyor. Bir hakim düşünün delillere bakarak değil, vicdanla değil, yargı imamının kendisine vereceği talimatla karar veriyor. Göreceksiniz, çok çarpıcı gerçekler ortaya çıkacak. Bu senaryo bir yerde yazılıyor emniyet ve yargı içindeki paraleller tarafından adım adım uygulanıyor. Aynı adliyede hatta aynı odada paralel hakimler, savcılar arkadaşlarını dinletiyor, zaaflarını kaydediyor bunu da tehdit ve şantaj aracı olarak kullanıyorlar.

"ADANA’DA YÜREKLİ SAVCI VE HAKİMLER OLAYA EL ATTI"

Adana’da bazı yürekli savcı ve hakimlerimizin olaya el attığını görüyoruz. İşte ben buradan bu ülkenin vicdanı ve cesareti olan yürekli hakim ve savcılarına sesleniyorum. Bu işte size çok önemli görev düşüyor. Allah’a olan sevdanızı ortaya koyun, vicdanınızın sesini duyun cesaretinizle bu paralel temsilcilerini siz çökertin. Bize düşen ne ise biz bunu yapacağız.”

Hakim ve savcılara seslenen Erdoğan, şunları söyledi; “Şimdi ben buradan soruyorum, yargı buna daha ne kadar sessiz kalacak. Hakimlerimiz, savcılarımız, Türkiye adına gerçekten çok ciddi bir tehdit olan bu paralel yapıya karşı, daha ne kadar tepkisiz kalacaklar. Bugüne kadar bu Pensilvanya’nın peşine takılanlara da sesleniyorum. İradenizi kiraya vermeyin. Aklınızı kiraya vermeyin. Tüm hukukçularımıza açık açık çağrıda bulunuyorum. Kime şantaj varsa, kime tehdit varsa gelsin izah etsin, devlet olarak tüm imkanlarımızla biz bunların üzerine gideceğiz. Hiç kimse korkmasın. Biz bütün kurumlarımızdan paralel yapı ürünlerini temizlemeye başladık. Sonuna kadar üzerine gideceğiz.”

"YARGIDA REFORMLAR YAPACAĞIZ"

Yargının siyasete müdahale ettiğini savunan Erdoğan, “Siyasetin yargıya müdahale etmesine her zaman karşı olduk. Yargının da siyasetten elini çekmesi için ne gerekiyorsa bu cesaretle yapacağız. Bunu yargı için yapacağız. Adalet için ülkemiz için milletimiz için yapacağız. Yargının siyasete güç veren bir konuma gelmesi için reformlarımızı yapacağız. 12 yıl boyunca yargıda çok önemli reformlar yaptık. Özellikle 12 Eylül Anayasa değişikliği, Türkiye’ye uyum sağlaması içn önemliydi. Paralel yapı reformları etkisiz kılmak için elinden geleni yaptı. Bunları da aşacağız. Türkiye’de artık son çete paralel çetedir.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar