Başbakan Erdoğan, gazetecilere seslendi (1)

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, yeni Türkiye’de milli iradenin güç kazandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Başbakan Erdoğan, gazetecilere seslendi (1)

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, yeni Türkiye’de milli iradenin güç kazandığını söyledi. Erdoğan, “Demokrasilerde hükümetler millet eliyle iş başına gelir, millet eliyle görevden alınırlar. Bu konuda hiç tereddüt yok.” dedi.

Başbakan Erdoğan, gazeteciler ve yazarlardan oluşan 45 kişiyle Dolmabahçe çalışma ofisinde bir araya geldi. Gazetecilere seslenen Erdoğan, Türkiye’nin istikrar ve huzur içinde büyümesinin rahatsızlık verdiğini ifade etti. Erdoğan, “Türkiye’nin istikrar ve huzur içinde büyümesi kimi rahatsız ediyorsa, bu durum kimin çıkarlarına dokunuyorsa, işte onlar bu süreci durdurmanın gayreti içine girdiler. Aktif dış politikamız, bölgede ve dünyada artan gücümüz, menfaatleri zedelenen bu çevrelerde rahatsızlık oluşturdu. Büyüyen ekonomimizin artan refahımızın getirdiği enerji ihtiyacı, bu ihtiyacı karşılamak için attığımız adımlar, aynı şekilde bu çevrelerde rahatsızlık oluşturdu. Dış ticaretimizdeki artış, dünya pazarından aldığımız paydaki yükseliş, yeni pazarlara yönelmemiz yine rahatsızlık oluşturdu. Bunun yanında içeride gerçekleştirdiğimiz reformlar, özellikle de çözüm sürecinin başarıyla yürümesi, demokratikleşme alanında attığımız adımlar, hem içeride hem dışarıda istikrarsızlıktan çıkar sağlayan kesimleri rahatsız etti. İçeride de dışarıda da çıkarları zedelenen kesimler, bu süreci durdurmak için kimi zaman tek tek, kimi zaman da ittifak halinde Türkiye’yi ve hükümetimizi hedef aldılar. Eski Türkiye milletimiz için kötü ama bu malum çevrelerin çıkarları için elverişli bir ortam sunuyordu. Yeni Türkiye, milli iradenin güç kazandığı, milletin faydasına gelişmelerin yaşandığı bir ülke olurken, eski Türkiye’den çıkar sağlayanlar için de adeta bir kabusa dönüştü. Burada şu hususun üzerinde özellikle durmak istiyorum; demokrasilerde hükümetler millet eliyle iş başına gelir, millet eliyle görevden alınırlar. Bu konuda hiç tereddüt yok." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "1946’dan beri demokratikleşmeye çalışan ülkemizde hükümetlerin millet iradesiyle değil, milli irade dışı güçler tarafından tayin edildiği, pek çok dönem oldu. Milli irade dışı güç sadece silahlı güç değildir. Medyanın, sermayenin, ulusal ve uluslar arası çok sayıda çıkar gurubunun, hükümetler üzerinde etkili olmaya çalıştıklarını, hükümetleri yıpratmak için seferber olduklarını biliyoruz. Bu kesimlerin kimi zaman da silahlı güçlerle ittifak halinde hükümetlerin değişmesine öncülük ettiklerine defalarca şahit olduk. En son 28 Şubat’ta sadece silahlı güçlerin değil onunla birlikte bazı STK’lar, bazı medya kuruluşları, bazı sermaye gurupları ittifak halinde dönemin siyasetini millete rağmen istedikleri gibi dizayn ettiler. Bu sorunlu dönem AK Parti’nin iktidara gelmesiyle aslında sona erdi. Biz hükümet olarak milli iradenin güçlenmesi, vesayetlerin ortadan kaldırılması için 11 yıl boyunca büyük mücadele verdik. Tabi bunun bir kısmını biz hükümet dışı paylaşmaya gayret ettik, paylaştık ama bazıları da tabi aramızda arkadaşlarımızla paylaştığımız konular oldu. Bu noktada Cumhuriyet tarihinin aslında en cesur adımlarını da attık. Ve burada 'yeter söz milletindir' anlayışından hareket ettik. Ve bunun altını doldurmanın gayreti içerisinde olduk. Bu vaadimizi yerine getirmek için de çok sayıda reform yaptık. Demokrasinin tam anlamıyla işlemesi için, milli iradenin tüm süreçlere egemen olması için ne gerekiyorsa onu yaptık. Ve bu adımları attık, atıyoruz, atacağız."

'ÇOK SAYIDA KOMPLOYA MARUZ KALDIK'

"Önümüz kesildi, hızımızı kesmek istediler." diyen Erdoğan, "Elbette direnişlerle karşılaştık, süreci durdurmaya, tersine döndürmeye yönelik çok sayıda komploya maruz kaldık. Ama bütün bunların yanında hepsinin de üstesinden geldik, geliyoruz. Bunların hiç biri bizi yolumuzdan döndürmedi ve bunu da kararlılıkla söylüyorum yine döndürmeyecek. Önümüz kesildi, hızımızı kesmek istediler ve bu son adımlar da yine buna yöneliktir. Şevkimizi kırmak istediler ama biz yine vazgeçmedik, geçmeyeceğiz." şeklinde konuştu.

Rüşvet yolsuzluk operasyonuna da değinen Erdoğan, operasyonun seçimler öncesine denk gelmesinin manidar olduğunu söyledi. Erdoğan, "Yolsuzluk kisvesi altında yapılan ama aslında farklı boyutları olan bu operasyon, asla masum rutin bir hukuk işlemi değildir. Hukuki operasyon görünümlü bir paketin içerisine birbirinden çok farklı hedefler konulmuş, bir taşla birkaç kuş vurmak değil adeta, kuş katliamı yapılmak istenmiştir. Nitekim operasyon ilk anından itibaren ulusal ve uluslararası medyanın eşliğinde ilerlemeye başladı. Bir defa bütün bu operasyon dosyalarının üzerinde gizlilik kaydı olmasına rağmen, yargının buna uymaması ve bunları işleme koymadan önce servis etmesi çok anlamlıdır. Ve bu operasyona konuşan isim de manidardır. Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu." dedi.

CİHAN

Yorumlar