"Başbakan cumhurbaşkanı seçilirse Gül, 2015'te iktidarın başbakanı olmalıdır"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Kişisel düşüncem; Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün, ki bu partiyi birlikte kurduk, Tayyip Erdoğan aday olur ve cumhurbaşkanı seçilirse, partiye yeniden geri dönmesi, genel başkanlığa...

Google Haberlere Abone ol
"Başbakan cumhurbaşkanı seçilirse Gül, 2015'te iktidarın başbakanı olmalıdır"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Kişisel düşüncem; Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün, ki bu partiyi birlikte kurduk, Tayyip Erdoğan aday olur ve cumhurbaşkanı seçilirse, partiye yeniden geri dönmesi, genel başkanlığa gelmesi ve 2015 seçimlerinde AK Parti iktidarının başbakanı olmasıdır. Çankaya'da Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık'ta Abdullah Gül." dedi.

Karabük'te AK Parti İştişare Toplantısında konuşan Mehmet Ali Şahin, "Türkiye, önümüzdeki günlerde iki partili bir yapıya doğru gidiyor. Çünkü halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı ve bunun arkasından gelecek olan başkanlık tartışmaları, Türkiye'yi ister istemez iki partili bir yapıya doğru götürecek. Partilerden biri belli; AK Parti. Diğeri kim olacak acaba? MHP mi olur? CHP mi olur? Kendileri bilir. Kendi aralarında ne kadar oy geçirgenliği sağlarsa, sağlasınlar bu, Türkiye'nin önümüzdeki dönem yaşayacağı siyasi bir tablodur. Yarı başkanlık ya da başkanlık sistemi uygulanan ülkelerde iki güçlü parti bulunur. Türkiye'de de bunun böyle olacağını öngörüyoruz. Bu nedenle CHP ile MHP'nin birbirini desteklenmesinden rahatsız olmuyoruz. Bu durum, eşyanın tabiatına aykırı değil. Hatta uygun bir gelişmedir ama hangisi hangisinin içinde erir, onu önümüzdeki günlerde göreceğiz." diye konuştu.

"BAŞARAMADILAR, BUNDAN SONRA DA BAŞARAMAYACAKLAR"

Ortamı germeye çalışanların karşısında dirayetli bir yönetim bulunduğunu dile getiren Şahin, "Onların, bu eylemleri ne için yaptığını bilen ve ona göre tedbir alan bir hükümet ve başbakan var. Başaramadılar, bundan sonra da başaramayacaklar. Türkiye'de demokrasi yerleşmiştir. Bu doğrultuda cumhurbaşkanımızı ilk turda seçeriz, olmazsa ikinci turda. Peki, kim cumhurbaşkanı olacak? Başbakanımız, aday olup olmayacağı konusunda ortaya bir irade koymadı, ancak birtakım istişareler yapıldı. Oradan çıkan sonuç; büyük bir ekseriyetle Genel Başkanımız ve Başbakanımızın, cumhurbaşkanlığına aday olması arzu ediliyor. Halkın çok önemli bir kısmı da Başbakanımızın cumhurbaşkanı adayı olmasını, aday olursa destek vereceklerini söylüyor. Karar kendisinindir. Kendisi cumhurbaşkanı adayı olmayı arzu ederse, biz AK Parti camiası olarak cumhurbaşkanı seçilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. İnanıyorum ki büyük bir oyla farkıyla, ilk turda Çankaya Köşkü'ndeki o makama oturtacağız."

BAŞKANLIK VE YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ

Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Genel Başkanımız, Başbakanımız, cumhurbaşkanı seçildiğinde şu anki anayasada yazılı mevcut yetkilerle cumhurbaşkanı olmak durumundadır. Anayasanın 101 ve 102'nci maddeleri, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili düzenlemeyi içerir. Görevleri yazılmıştır ancak halkın seçmiş olduğu cumhurbaşkanı, mutlaka yazılı olanların ötesinde bir de birtakım sorumluluklar üstlenebilmelidir. Bunun yolu, gelişmiş demokrasilerde başkanlık ve yarı başkanlık sistemidir. Anayasamız diyor ki 'Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişiği kesilir.' Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildiği an AK Parti ile ilişiği kesilecek. Seçilmesi halinde, şimdiki cumhurbaşkanı yetkilerini kullanacak. Şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, bu yetkilerini kullanarak çok iyi bir yönetim sergiliyor, duruşu ve tavırlarıyla Türkiye'yi rahatlatıyor, cumhurbaşkanlığının hakkını veriyor. Başbakanımızın, aday olup seçilmesi halinde Gül kadar hatta ondan daha fazla cumhurbaşkanı performansı ortaya koyacağına inanıyorum, ama bu kafi değil. Mutlaka Türkiye, başkanlık ya da yarı başkanlık sistemine geçmek durumunda. Bu, cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra çokça konuşacağımız bir sorundur. Sorun olduğu kadar hepimizi ilgilendiren anayasal bir problemdir."

YENİ ANAYASA

TBMM'ye, anayasayı referandumla da olsa değiştirecek bir sayıyla girmeleri halinde anayasayı değiştirerek başkanlık sistemine geçmek durumunda olduklarını belirten Şahin, "Cumhurbaşkanlığına aday olur ve seçilirse Recep Tayyip Erdoğan'ın oradaki konumu, Türkiye'ye hizmet bakımından daha büyük önem arz ediyor. Onu, sadece kararlarını imzalayan, yabancı büyükelçileri kabul eden ve birtakım atamaları yapan bir kişi konumundan, Türkiye'nin yönetiminde fiilen içinde bulunarak sevk ve idare eden bir konuma getirmek durumundayız" değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONRASI AK PARTİ'NİN DURUMU

Şahin, 2015 seçimlerindeki en önemli hedeflerinden birinin, AK Parti olarak güçlü bir şekilde parlamentoda yer almak olduğunu belirten Şahin, "Bunu kendi aramızda konuşuyoruz. Mutlaka Başbakanımız, Abdullah Gül beyle de görüşüyordur. Kişisel düşüncem; bunu dar çerçeveli toplantılarda da ifade ettim. Şimdi de etmekte bir sakınca görmüyorum, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün, ki bu partiyi birlikte kurduk, Tayyip Erdoğan aday olur ve cumhurbaşkanı seçilirse, partiye yeniden geri dönmesi, genel başkanlığına gelmesi ve 2015 seçimlerinde AK Parti iktidarının başbakanı olmasıdır. Gönlümden geçen düşüncedir bu. Çankaya'da Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık'ta Abdullah Gül."

Şahin, bu sırada bir katılımcının, "Sen varsın" sözüne, "Ben haddimi bilirim" diye karşılık verdi.

CİHAN

Yorumlar