Başarılı gençlerin mesleğe kazandırılmasında yapılacaklar var

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporuna göre Almanya ekonomik kalkınma ve işsizlik rakamlarına göre Avrupa’da ve dünyada başarılı bir sonuç elde ediyor. Ancak ülkede, gençlerin mesleğe kazandırılmasında ve eğitimde...

Google Haberlere Abone ol
Başarılı gençlerin mesleğe kazandırılmasında yapılacaklar var

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporuna göre Almanya ekonomik kalkınma ve işsizlik rakamlarına göre Avrupa’da ve dünyada başarılı bir sonuç elde ediyor. Ancak ülkede, gençlerin mesleğe kazandırılmasında ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanmasındaki eksiklikler dikkat çekiyor. Almanya, OECD Ekonomi Raporu’na göre geçen yılı başarılı şekilde tamamladı. İşsizlik rakamlarının düşüklüğü ve ekonomik kalkınmadaki başarısıyla dikkat çekti.

Başkent Berlin’de Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel (SPD) ile birlikte Almanya raporunu tanıtan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “Almanya kriz döneminde yakaladığı başarıyı reformlarla devam ettirmeli." dedi. OECD raporuna göre, ekonomide başarılı olan Almanya’nın eğitimde fırsat eşitliği konusunda eksiklikleri var. Sosyal kökenleri ve eğitim başarılarının birbirine bağlı olmasının eğitimde fırsat eşitsizliği oluşturduğunun belirtildiği raporda, yetenekli birçok öğrencinin eğitim seviyesi düşük öğrencilerin gittiği Forderschule’de haksızlık yaşadığına vurgu yapılıyor.

Rapor, öğrencilerin başarılarının sosyal kökenlerine bağlı olmaması için erken yaşlarda öğrencilerin desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Raporda ayrıca son yıllarda hizmet sektöründe çalışanlarda artış yaşandığı ve gelirlerinde artış sağlanıp geçici sözleşmeyle çalışanların şartlarında iyileştirilmesi yapılması gerektiği kaydediliyor. İşsizlik oranlarındaki düşüşün dar gelirle çalışanlarda fakirlik riskini ortadan kaldırmadığını kaydeden OECD raporu, CDU- SPD koalisyonu tarafından uygulanacak asgari ücretin çözüm olabileceğine atıfta bulunuyor.

Uzun süreli işsiz kalanlara yeni imkanlar tanınmasını tavsiye eden OECD, kalifiye eğitim ve yardımların etkili olabileceğini dile getirdi. "Almanya giderek yaşlanıyor. Sağlık ve bakım harcamaları artarken, büyüme potansiyeli tehlike altına giriyor. Kalkınmanın devam etmesi için çalışanlardan ve özellikle dar gelirlilerden yapılan kesintiler düşürülmelidir." ifadelerinin yer aldığı raporda başta sağlık ve bakım olmak üzere kamu harcamalarının artacağına dikkat çekiliyor.

OECD raporunun ve tavsiyelerin, Federal Hükümet’in ekonomi politikalarını desteklediğini söyleyen Federal Ekonomi Bakanı Gabriel, “Rapor, kriz döneminde Almanya’nın başarısına dikkat çekiyor. Aynı zamanda sosyal eşitlik ve iş piyasasındaki ayrışma konusunda uyarılarını memnuniyetle karşılıyoruz. OECD, asgari ücret uygulamasını destekliyor." dedi. Gabriel, OECD’nin eğitim, finans ve altyapıda reform tavsiyelerini dikkate alacaklarını vurguladı. OECD her yıl düzenli olarak üye 34 ülkenin ekonomi politikalarını değerlendirip tavsiyelerde bulunuyor. CİHAN

Yorumlar