Başakşehir'de Bin 440 Öğrenci Kapasiteli Okul İçin Deprem Uyarısı

Başakşehir'de bir kısmı dolgu alan olduğu belirtilen araziye inşa edilecek bin 440 öğrenci kapasiteli okulun deprem güvenliği açısından tehlike yaratacağı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Başakşehir'de Bin 440 Öğrenci Kapasiteli Okul İçin Deprem Uyarısı

Başakşehir Göçmen konutlarında altından Başakşehir-Kirazlı metro hattı geçen ve bir bölümü dolgu sektör bulunduğu belirtilen araziye inşa edilecek 7 bloktan oluşan bin 440 talebe kapasiteli mektep için Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, 'Deprem beklenen İstanbul'da böyle riskli bir bölgeye hem yerin altındaki hem üzerindeki toplumu tehdit edecek halk yapıları getirmek önemli bir suçtur' diye konuştu.

PARK ALANI LEVHALARLA KAPATILDI

Bulgaristan'dan gelen Türklerin yerleştirilmesi için Turgut Özal devrinde İstanbul Başakşehir'de yapılan Göçmen Konutları'nın park sahası Başakşehir Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi inşaatının yapımı için saç levhalarla kapatıldı. Geçtiğimiz günlerde park bölgesine mektep inşaatı yapımı itibariyle başlayan gerginlikte 6 şahıs gözaltına alınmıştı. Hafriyat çalışmalarının henüz başlamadığı sektör etrafında halen TOMA ve çevik takat ekipleri nöbet tutuyor.

MAHALLELİ: BURASI DERE YATAĞIYDI

7 bloktan oluşan, bin 440 talebe kapasiteli okulun yapılacağı zemininin dolgu toprak olduğunu savunan mahalle sakinleri, okulun zelzele güvenliğin açısından iri tehlike yaratacağını iddia ediyor. Mahalleli, okulun inşa edileceği alanın altından geçen Kirazlı-Başakşehir hattının yapımı esnasında da süre vakit göçükler yaşadıklarını anlattı. 1998 yılından bu güne kadar Göçmen konutlarında ikamet ettiklerini belirten Sema Bilir, 'Burası yamaçtı, dere yatağıydı, yapım molozlarıyla dolu bir alandı. Sonra Belediye sebebi ile düzleştirilip park biçimine çevrildi, İBB Başkanı Kadir Topbaş sebebi ile mahalleye armağan edildi' halinde konuştu. İnşaat çalışmaları esnasında yürüyüş yolunun kapatılmayacağının söylenmesine karşın alanın saç levhalarla kapatıldığını belirten Bilir, 'Metro güzergahının üstüne halk binası yapmayı vicdana sığdıramıyorum. Bu okulda bu mahallenin çocukları okuyacak. Böyle bir bölgeye güvenemiyorum' dedi.

'HEM METRO HEM OKUL TEHDİT ALTINDA'

İTÜ İnşaat Fakültesi Bölümü'nün 11.04.2013 tarihinde, eğitim tesis inşaatının altından geçen raylı uyum hattına etkileri ile ilgili hazırlanmakta olan teknik raporda, zeminin inşaata müsait bulunduğu belirtiliyor. Zemin araştırma raporlarının parselin bir bölümü için alındığını savunan Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı 'Hem alanın altındaki metronun hem de üzerindeki eğitim tesisindeki öğrencilerin güvenliği söz konusu. Zemin araştırma raporları parselin bir bölümü için yapılmış. Herhangi yasal sıkıntı ya da tehlike karşısında Başakşehir Belediyesi'nden taahhütname istenerek yapılmış. Buradaki şahısların hayat alanlarının elinden alınmasının da ötesinde, burada bir risk var. Burası dere yatağı, su toplama alanı. Zaten metro inşaatı esnasında da göçmeler olmuş. Deprem beklenen İstanbul'da böyle riskli bir bölgeye hem yerin altındaki hem üzerindeki toplumu tehdit edecek halk yapıları getirmek önemli bir suçtur' dedi. Yapıcı sözlerine şöyle devam etti: 'Burası 2000'li zamanlarda doldurulmuş genç bir dolgu alanı. İnşaat yapılacak parselin tam ortasından metro hattı geçiyor. Metro hattı projelerinde metro hattı için kamulaştırma kararı bulunduğu görülüyor. Ancak bu sektör proje değişikliği yapılarak eğitim tesis bölgesine çevrilmiş'

OKULA KARŞI DEĞİLİZ

Turgut Özal sebebi ile Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç eden vatandaşların yerleştirildiği Göçmen Konutlarında takribî 1600 mesken bulunuyor. İnşaatın başlaması ile ortak bölgede imam hatip lisesi yapılmasını isteyenlerle karşı karşıya gelen mahalle sakinleri, okula karşı olmadıklarını fakat yapım yapılacak alanın bölgedeki tek yeşil sektör olduğunun altını çizdi. Çocuklarını oynatacak diğer alanları kalmadığını savunan Ruhten Hayridin 'Parkımızı, yeşil sahamızı işgal ettiler. Çocuklarımızı dışarı çıkaracak bir alanımız kalmadı. Okula muhakkak karşı değiliz. İstedikleri yere mektep yapsınlar lakin biz parkımızı istiyoruz' dedi. 2 yaşında çocuğunun güvenliği konusu için kaygı yaşayan Kerime hasret ise 'Bu yaz iş makinelerinden 2 yaşındaki çocuğumu nasıl koruyacağım. Çocuğum barikatları görünce 'anne parkım nerede' diye sordu, ben yanıt veremedim' diye konuştu.

25 YILLIĞINA TAHSİS EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başakşehir Belediyesi sebebi ile 2011 yılında oybirliği ile eğitim tesis bölgesine çevrilen alan, park alanı, kadastral boşluk ve parselin derhal bitişiğinde olan ilköğretim okulunun bahçesini kapsıyor. Maliye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin 15 bin 800 metrekarelik arazi 13 Mart 2013 tarihinde Belediye Encümen kararı ile 25 sene süreliğine bedelsiz şekilde Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edildi. İstanbul Ticaret Odası sebebi ile finanse edilen okulun 20 milyon 140 bin TL'ye ihale edildiği iddia edildi.

SİZE EN UYGUN EV İLANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar