Barzani: Rojava’ya sadece PYD hükmedemez

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Suriye’nin Kürt bölgesinde (Rojava) PKK’nın yapılanması olan PYD’nin hükmedemeyeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Barzani: Rojava’ya sadece PYD hükmedemez

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Suriye’nin Kürt bölgesinde (Rojava) PKK’nın yapılanması olan PYD’nin hükmedemeyeceğini söyledi. Barzani, “Kürt halkı orada hangi kararı alırsa destek veririz ve içişlerine karışmayız. Ancak bir taraf kendisini Rojava’nın askeri gücü olarak görürse ve orayı kendi mülkü gibi ele geçirmesine ki bu güç PYD’dedir ve 2003 yılında PKK tarafından kurulmuştur. Bunu kabul etmeyeceğiz.” dedi.

Irak’ın Kandil Dağı bölgesinde bulunan KCK yöneticileri, Suriye'deki Kürt bölgesi için Irak Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’ye mektup gönderdi. Kürt haber sitesi avestakurd.net’in haberine göre, KCK'nın Kandil Dağı'ndaki yöneticileri geçen hafta PKK ve Abdullah Öcalan'a yakınlığı ile bilinen Kürt siyasetçi Heme Pencewini aracılığı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'ye mektup gönderdi. Habere göre, KCK’nın mektubunda, Barzani’den Rojava bölgesine adil bir şekilde yaklaşmasını ve bir tarafın yanında olup başka tarafın karşısında olmaması gerektiğini bildirdiği belirtildi.

Barzani’nin de Kürt halkının Rojava’da alacağı kararlara destek vereceğini belirterek, “Kürt halkı orada hangi kararı alırsa destek veririz ve içişlerine karışmayız. Ancak bir taraf kendisini Rojava’nın askeri gücü olarak görürse ve orayı kendi mülkü gibi ele geçirmesine ki bu güç PYD’dedir ve 2003 yılında PKK tarafından kurulmuştur. Bunu kabul etmeyeceğiz.” dediği belirtildi.

Haberde, 90 dakika süren görüşmede Barzani’nin Suriye’de Kürtlerin ulusal haklarını elde etmesini desteklediğini, bunun için oradaki Kürtlerin ortak kararlarının arkasında olacağını belirttiği kaydedildi. Barzani’nin Rojava’da bütün parti ve grupların yönetime ortak olduğu bir yapıdan yana olduğu, sadece elinde askeri güç bulunan bir tarafından siyasi zorunu kabul etmeyeceklerini belirttiği kaydedildi. Barzani’nin mesajının da Kandil’e götürüldüğü belirtildi.
CİHAN

Yorumlar