Barzani: Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, on yıldır yeni ve demokratik bir Irak inşa edebilmek için çaba gösterdiklerini; ancak bu hedef ulaşılamadığını söyledi. Barzani, “İşte bu yüzden Irak’taki son gelişmelerin ardından,...

Google Haberlere Abone ol
Barzani: Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, on yıldır yeni ve demokratik bir Irak inşa edebilmek için çaba gösterdiklerini; ancak bu hedef ulaşılamadığını söyledi. Barzani, “İşte bu yüzden Irak’taki son gelişmelerin ardından, Kürt halkının kendi geleceğini belirlemesi için fırsatı değerlendirmesi gerektiğinin artık kanıtlandığını düşünüyorum.” Dedi.

CNN İnternational’a konuşan Mesut Barzani, Irak’taki gelişmeleri değerlendirdi. Ülkenin artık bir arada kalabilmesinin güç olduğunu vurgulayan Barzani, “Şu an tecrübe ettiğimiz şey bize bu şekilde devam edemeyeceğimizi gösteriyor. Bugünkü Irak, bildiğimiz ve yaşadığımız iki hafta önceki Irak’tan artık farklı.” ifadesini kulandı. Barzani, “Bağımsızlık isteyecek misiniz?” sorusuna şu karşılığı verdi: “Artık Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi. Biz de Kürt halkının kararı neyse onu destekleyeceğiz.”

Barzani, Irak’ın dağılmasına neden olmaktan endişe duyup duymadığı yönündeki soruyu yanıtlarken ise, “Açıkçası 2003’te rejimin yıkılmasından sonra, Irak’ın birliğini ve bütünlüğünü biz Kürtler koruduk. Son on yıldır bu işi biz yaptık. Fakat şimdi Irak zaten bariz biçimde dağılıyor. Merkezi hükümet her şeyin üzerindeki kontrolünü kaybediyor. Ordu, polis ve her şey dağılıyor. Şu an IŞİD dediğimiz oluşumun ortaya çıkışına tanık oluyoruz. Ortaya çıkan yeni bir devletle çok uzun bir sınırı paylaşıyoruz. Bu bizim suçumuz değil, Irak’ın çöküşüne biz neden olmadık. Bilinmeyenin esiri olmak istemiyoruz” dedi.

Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin görevi bırakmasını isteyen Barzani, Kerkük’ün de Kürdistan’ın bir parçası olduğunu savundu. Barzani, Kerkük için gerekirse referanduma gidilebileceğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar