Barzani ile PYD arasında gerginlik tırmanıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile PKK’nın Suriye’deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi - Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD ) arasındaki gerginlik tırmanıyor. PYD, Suriye’de Mesut Barzani’ye yakın partilerin bürolarını kapatarak yöneticilerini...

Google Haberlere Abone ol
Barzani ile PYD arasında gerginlik tırmanıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile PKK’nın Suriye’deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi - Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD ) arasındaki gerginlik tırmanıyor. PYD, Suriye’de Mesut Barzani’ye yakın partilerin bürolarını kapatarak yöneticilerini sınır dışı etti. Barzani’ye yakın kuruluşların çalışanları gözaltına alındı. Bunun üzerine Barzani, partisi KDP’nin sitesinden sert bir açıklama yaptı. Daha sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçleri Irak'ın kuzeyindeki PKK ve PYD’ye yakın kuruluşlara operasyon düzenledi. Barzani şubat ayında da, PYD’nin ilan ettiği kantonlarını tanımayacağını açıklamıştı. Barzani, "Biz Suriye'de tüm siyasi tarafların içinde yer alacağı oluşumu muhatap alırız. Bizim Rojava'da kabul edip onaylayabileceğimiz şey halkın ortak sesidir." demişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Suriye’deki yapısı Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin (SKDP) Afrin, Kobani ve Kamışlı'daki büroları PYD tarafından kapatıldı, yöneticileri ise PYD’nin kolluk yapılanması YPG tarafından sınır dışı edildi. SKDP’nin bazı yöneticileri ve bunları yakın olan medya mensuplarının gözaltına alınması ve çalışmalarının engellenmesi üzerine Barzani sert bir açıklama yaptı. PYD’yi halkı diktatörlükle yönetmeye çalışmakla suçlayan Barzani, "Hiçbir taraf, özgürlük mücadelesini ve başka partilerin siyasi çalışmalarını yasaklama yetkisine sahip değildir. PYD'nin saldırılarını şiddetle kınıyoruz." dedi.

KDP'nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada, PYD'nin tekçi ve dayatmacı bir siyaset izlediğini belirtildi. Barzani'nin imzasını taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “PYD, Rojava'yı sonuçsuz, dar ve kör bir siyasete mahkum etti. Bu siyasetin, Kürtlere vereceği bir kazanım yoktur. PYD, bu tekçi ve dayatmacı siyasetini terk etmelidir. Suriye'deki konjonktürün, Rojava'daki halkımızın siyasi kazancına dönüşmesini arzuluyoruz. Bunun için yardım ve ittifak elimizi siyasi taraflara uzattık. Tüm tarafların tek sesli ve ortak hareket etmesi için çabaladık. Ancak PYD, bizim oluşturmaya çalıştığımız ittifakı bozdu ve bölgede sadece kendisinin istediği bir siyaset yürütmeye başladı. PYD, Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin yöneticileri ve üyelerine yönelik gözaltı, tutuklama, sınır dışı etme ve saldırma politikalarına ara vermeden devam etti ve bunu gittikçe genişletiyor. PYD'nin, bu tekçi ve meşru olmayan siyaseti nedeniyle bölgede demokratik bir sistem kurulamadı. Rojava'daki durum, rejimin kontrolü altındakilerden daha kötü hale geldi. Siyasi özgürlüğün olmadığı Rojava'da talepler şiddetle bastırılıyor, Rojava halkı diktatörce yönetilmeye çalışılıyor.”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, dün akşam PKK’nın bölgedeki yapılanmalarına yönelik operasyon düzenledi. Asayiş birimleri, Duhok, Zaho, Erbil’deki Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK), DİHA, Kürdistan Özgürlükçü Kadın Kurumu (RJAK), Rojî Welat, Yurtsever Gençlik bürolarını bastı. PKK’ya yakın medya kurumları, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

DTK YAŞANANLARI KINADI

Bu arada Suriye ve Irak’taki Kürt bölgelerinde yaşanan gelişmeyle ilgili Diyarbakır’daki Demokratik Toplum Kongresi de bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: “Kime hizmet ettiğini görmeyen, kendisine de zarar verdiğini göremeyecek kadar siyasi körlük içinde olan KDP bir akıl tutulması yaşamaktadır. Bu politika ve duruşuyla Ortadoğu'nun demokratik geleceğine Kürt halkının özgür yarınlarına ciddi zararlar veren KDP, ulusal birliği zedeleyici yanlış politikalarından bir an önce vazgeçmelidir. Bu yanlış politikalarından dolayı da Kürt halkından özür dilemeli, gözaltına alınanlar serbest bırakılmalıdır.” CİHAN

Yorumlar