Bartın Baro Başkanı Altan: Adalet bakanı HSYK’da hiç olmamalı

Bartın Barosu Başkanı Avukat Kamil Altan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesine tamamen karşı olduklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Bartın Baro Başkanı Altan: Adalet bakanı HSYK’da hiç olmamalı

Bartın Barosu Başkanı Avukat Kamil Altan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesine tamamen karşı olduklarını belirtti. Altan, adalet bakanının bu kurulda hiç olmaması gerektiğini savundu. HSYK’nın yapısının mevcut iktidar döneminde değiştirildiğine dikkat çeken Kamil Altan, şimdi yapılan ikinci değişikliğin ise siyasi amaçlara yönelik olduğunu söyledi.

HSYK’yı daha bağımsız hale getirmek, kanunların uygulanabilirliği açısından tüm Türkiye’nin yararına olacağını vurgulayan Bartın Baro Başkanı Kamil Altan, şöyle dedi: “HSYK’nın yapısının mevcut iktidar tarafından ikinci kez değiştirilmesi siyasi amaçları ortaya koymaya başladı. Bu yüzden karşı çıkıyoruz, özellikle yetkilerin bir kısmının adalet bakanına devredilmesi hususuna tamamen karşıyız. Hatta adalet bakanının bu kurulda hiç olmaması gerekir. Mevcut iktidarlar her zaman kendi iktidarları devam edecekmiş gibi kanunları değiştirmektedir ama bu iktidarlar düştüğü zaman değiştirdiği bu kanunlar onlara da uygulanacaktır. Dolayısıyla bir süre sonra bu yaptığı değişiklikler muhalefete düşenlerin zararına olur. O takdirde adalet tecelli etmez, halbuki kanunları, HSYK’yı daha bağımsız hale getirmek, kanunların uygulanabilirliği açısından tüm Türkiye’nin yararına olur. Ama kanunları değiştirenler bir gün muhalefete düşeceklerini hiç hesaba katmıyorlar. Halbuki olabildiği kadar evrensel kaideler, herkesin üzerinde mutabakata vardığı dünyadaki bir çok ülkenin üzerinde mutabakata vardığı evrensel hukuk kuralları üzerine oturtulursa hem iktidar hem muhalefet daha fazla adalet olmasından hiçbir şekilde zarar görmez. Kanunlarla sık sık bu şekilde oynanmasını doğru bulmuyoruz. Kanunlarla bu şekilde oynanması hoş değil, etik değil, demokrasiye uygun değil, hiçbir şeye uygun değil. Yurt dışındaki yasalar, seçim yasaları bile değişince bir iki seçim uygulanmıyor. Kimse kendine uygun değiştiremesin diye. Yani tam doğrusu yapılsın, bundan sonraki seçimde uygulanmıyor, değiştirir uygular, ertesi gün kaldırır yine. Sırf buna engel olmak için uygulanmıyor. Torba yasa tabiri yurt dışında zaten yok, niye yok, torba yasada birden fazla yasa içine konur, lehe aleyhe bir şeyler de karıştırılır, sonra aleyhe olanlar da çıkartılır.”
CİHAN

Yorumlar