Baro Başkanı: Ülke Diktatörlüğe Gidiyor

Bursa Barosu Başkanı Twitter'a erişim yasağı getirildiğini belirterek, "Bu durum, başka yasakların da işaretidir ve ülkemiz adım adım diktatörlüğe gitmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı: Ülke Diktatörlüğe Gidiyor



Baro Başkanı Demiröz ve bir grup avukat, Twitter yasağına yasal dayanak olarak gösterilen üç mahkeme kararına nöbetçi sulh ceza mahkemesi kanalıyla itiraz etti. Bir grup avukatla birlikte makamında düzenlediği basın toplantısında konuşan Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini, hukukun, hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı bir süreç yaşandığını öne sürdü. Demiröz şunları kaydetti: "17 Aralık ile bir gündem önümüzde ve gündemde ortaya dökülen iddialar iktidar tarafından aydınlatılması gerekirken ne yazık ki bu iddialar tamamıyla soruşturmaların önünü kapatılmak suretiyle örtülmek istendi. Binlerce polis, yüzlerce savcı ve hakimler yer değiştirildi ve görev yapmaları engellendi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı değiştirildi. Hakim ve savcılar Adalet Bakanı üzerinden iktidarın emir ve arzularına terk edildi. Böylece adalete olan güven, ne kadar kalmışsa tabi kalan her şey yok edildi. Sonra İnternet Yasası değiştirildi."

"SÜRECE DİRENMELİYİZ, HERKES SUSSA BAROLAR KONUŞACAK"

Twitter’e erişim yasağını sert dille eleştiren Demiröz, "Şimdi Twitter’a erişim yasağı getirildi. Bu durum, başka yasakların da işaretidir ve ülkemiz adım adım diktatörlüğe gitmektedir. Oysa biz demokratik bir ülke, bağımsız yargı ve özgür savunma istiyoruz. Bağımsız ve tarafsız yargı varlık sebebimizdir. Avukatlar halkın hak arama özgürlüğünün temsilcileridir. Ancak adalet sadece bize gerekli değil halka da gerekli. O zaman bu duruma, bu kuşatmalara ve hukuku yok eden sürece tepki vermek ve direnmek bizim tek başımıza yapacağımız bir şey değil, halkın desteğine ihtiyacımız var. Biliyoruz ki adalet duygusunu yitiren hiçbir toplumun geleceği yoktur. Bu yıl 5 Nisan Avukatlar Günü’nü farklı kutlayacağız. Halkımızla buluşmayı amaçlıyoruz. Söz konusu Twitter yasağına ilişkin mahkeme kararlarına itiraz dilekçelerimizi nöbetçi sulh ceza mahkemesi kanalıyla müracaat ettik ve yasal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Kamuoyunun hiç kuşkusu olmasın; bu çürümeye, yozlaşmaya ve kuşatmaya karşı tüm toplum susacak olsa barolar ve Barolar Birliği asla susmayacaktır." diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANI GÜL SİVİL İTAATSİZLİK YAPIYOR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Yasal olarak Twitter’in kapatılması mümkün değil’ sözünü de değerlendiren Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, twit atan Cumhurbaşkanı Gül’ün sivil itatsizlik içerisinde olduğunu iddia etti. Demiröz şöyle devam etti: "Tuhaf bir şey yaşıyoruz. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı sivil itaatsizlik içerisindedir. Twitter yasaklanıyor ve o twit atıyor. Yani iktidar sokağa çıkma yasağı koysa, insanlar mevcut kararı yok kabul etse ve sokağa çıksa bunun adı ‘sivil itaatsizlik’, aynı şeyi sanal dünya için örnekliyorum. Ülke bu hale gelmiştir. Bunu yorumlamakta ve değerlendirmekte zorluk çekiyoruz. Seçimlere 3 -5 gün kala iktidarın sosyal iletişim ağlarını engellemeye kalkışması acaba daha büyük zararlardan daha büyük belalardan korunmak için midir? Çünkü mevcut durumun iktidara zarar vereceğini varsayıyorum. En azından bu alanı kullanan insanlar tepki göstermeyecek mi? Cumhurbaşkanı Gül’ün söylediği gibi gerçekten bu alan suç işleme alanı değildir, kimsenin suç işleme özgürlüğü yoktur. İşlediği zaman bedelini bilmelidir en azından ama tümünü birden kapatmak, sadece suç işlendiği iddia edilen sayfaları değil bu tamamıyla hak ve özgürlüklere karşı bir tutumdur. Evet bu zihniyet Facebook'u da kapatabilir. Tüm başka alanları da kapatabilir. Zaten onun için diktatörlüğe gittiğimizi iddia ettim."

MAHKEME KARARLARINA İTİRAZ ETTİLER

Basın toplantısının ardından Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ve bir grup avukat, Twitter yasağına yasal dayanak teşkil ettiği belirtilen Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi ve İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararına nöbetçi sulh ceza mahkemesi kanalıyla itiraz etti.

Yorumlar