Baro Başkanı Elibol: Savcı Muammer Akkaş büyük yüreklilik gösterdi

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, savcı Muammer Akkaş’tan alınan yolsuzluk dosyasının, yargıya tam müdahale anlamına geldiğini ve çözümün hukuk devletine sarılmaktan geçtiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Elibol: Savcı Muammer Akkaş büyük yüreklilik gösterdi

Gaziantep Baro Başkanı Ali Elibol, savcı Muammer Akkaş’tan alınan yolsuzluk dosyasının, yargıya tam müdahale anlamına geldiğini ve çözümün hukuk devletine sarılmaktan geçtiğini söyledi. Savcı Muammer Akkaş’ın büyük bir cesaret örneği sergilediğini vurgulayan Elibol, başka savcıların bu yürekliliği gösteremeyeceğini de kaydetti.


Polisin adli amirinin savcı olduğunu hatırlatan Baro Başkanı Ali Elibol, şunlara değindi: “Polisin idari amiri; emniyet müdürü, validir. Bu yürütmenin içindeki iştir. Birde, yargısal faaliyeti var. Oradaki amiri de kesinlikle savcıdır. Savcının, hele hele bir mahkemeden almış olduğu kararı uygulayamaması, artık bu ülkenin hukuk devleti olmaktan çıkarıldığı ve bir polis devleti haline dönüştüğünü gösteriyor. Hukuk devletinden yana, demokrasiden yana olan bütün insanların, hakikaten buna baş kaldırması lazım, eleştirmesi lazım.”

Elibol, Savcı Muammer Akkaş’ın büyük bir cesaret örneği sergilediğini söyleyerek, şuanda başka savcıların bu yürekliliği gösteremeyeceğine dikkat çekti. Elibol, şunları kaydetti: “Ne demek ya mahkeme kararını, savcının emrini, bir polisin yerine getirmemesi. Nitekim, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde, hukuk devletine, Anayasa'ya tamamen ters bir değişiklik yapıldı. Soruşturmadan emniyet müdürü ve valinin haberinin olması sağlanmaya çalışılıyor. Bunların doğru yöntem olmadığını, kimseye bunun yararının olmayacağını, yargının mecrasında akıtmak gerektiğini, suç işleyenin yargının mecrasında yargılanması gerektiğini düşünüyoruz. Ama yargıya karşı, onun emrindeki polisi siz getirip, ona karşı kullanırsanız, artık burada bir bitmişlik vardır, tükenmişlik vardır. Şunun altını çizmek istiyorum. Bu gibi durumlarda, demokrasi dışına çıkmak yerine, demokrasiye daha iyi sarılmak lazım. Hukuk devletine daha iyi sarılmak lazım. Çünkü çözüm o. Diğerleri çözümsüzlük getirir.”

CUMHURBAŞKANI SEÇİM HÜKUMETİ OLUŞTURUP ÜLKEYİ RAHATLATMALI

Yolsuzluk olayları ile ilgili hükümetin bir an önce istifa ederek, erken seçim kararı alması gerektiğinin altını çizen Elibol, demokrasiyle, hukuk devletiyle zıtlaşmamak gerektiğine değindi. Elibol, “Bu kadar bakanın yolsuzluğa bulaştığı bir iktidarın, demokrasilerde bir saat değil, bir dakika durmaması lazım. Sayın Erdoğan Bayraktar istifa ederken, bunun altını çizerek istifa etti. Burada artık acilen Türkiye, erken seçim sathi maline girmiştir. Başbakanımızın acilen, erken seçim kararı alması lazım veya görevde kalmaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, seçim hükümeti oluşturup, ülkeyi rahatlatmalı. Bu şaibelerle, bu kaoslarla hakikaten kan kaybediyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin bir muz cumhuriyeti olmadığını belirten Elibol, Türkiye’de hakikaten diri güçlerin olduğunu ve demokrasiye inanmış insanların var olduğunu kaydetti.

HSYK’nın yaptığı açıklamayı ayakta alkışladığını açıklayan Elibol, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Hukuksuzlara, kanunsuzluklara tepki vermek gerekiyor. Hukuksuzluğun kimseye faydası olmaz. Hele hele bu dönemde otoriter bir yapı sergilemek, kurumlar arasında kavga çıkarmanın kimseye faydası olmaz. Bundan aklı selim galip çıkmalı. Türkiye’yi bu saatten sonra benin gördüğün erken seçim rahatlatır. Çünkü demokrasilerin rahatlama mekanizması seçimlerdir.”
CİHAN

Yorumlar