Baro Başkanı: Devletin denetleme görevini layıkıyla yaptığını iddia edemeyiz

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, "Maden ocağı faciasının meydana geldiği Soma Kömürleri A.Ş.'de devletin denetleme görevini layıkıyla yaptığını iddia edemeyiz. Buradaki cezai ve hukuki sorumluluğun elbette devlete de yöneltilmesi gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı: Devletin denetleme görevini layıkıyla yaptığını iddia edemeyiz

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, "Maden ocağı faciasının meydana geldiği Soma Kömürleri A.Ş.'de devletin denetleme görevini layıkıyla yaptığını iddia edemeyiz. Buradaki cezai ve hukuki sorumluluğun elbette devlete de yöneltilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Soma Kaymakamlığı önünde gazetecilere açıklamada bulunan Baro Başkanı Balkız, "Burada olayın akıbeti ile ilgili bilgi almak istedim. Henüz mağdur ifadelerinde oldukları için mağdur ifadeleri bittiğinde bizim başvurumuz ve diğer başvurulularla ilgili somut kararlar vereceklerini öğrendim. Herhalde soruşturmanın genişletilmesi için herhalde bir kaç gün daha bekleyeceğiz. Ama biz bu soruşturmanın asla burada kalmamasını, her türlü bilgi ve belgenin değerlendirilmesini ve devam etmesini istiyoruz. Önümüzdeki haftalarda bu konuda somut adımlar atılmış olabilir diye düşünüyorum." diye konuştu.

Balkız şöyle devam etti: "Ayrıca bir şeyi daha bugün arkadaşlarımızla çalışırken öğrendik. Bu maden içerisinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ) ve Ege Linyitleri İşletmesi'nin (ELİ) numune alıcıları gibi, kantarcılar gibi kontrolörler gibi günlük defterleri tutanlar ve imzalayanlar gibi nezaretçi defterlerini yazanlar ve imzalayanlar gibi madende görevlileri olduklarını öğrendik. Dolayısıyla bu bakımdan TKİ'nin ciddi anlamda burada sorumluluğunun olduğunu düşünüyoruz ve tekrar ediyoruz."

Bundan devletin sorumlu olduğunun anlaşıldığını aktaran Balkız, "Bunlar TKİ ve onların Soma'daki kuruluşu olan ELİ tarafından görevlendiriliyor. Bunlar numune alıyorlar, kantarları kontrol ediyorlar. Ayrıca diğer kontrolleri yapıyorlar. Ayrıca burada karbonmonoksit gazının yüksekliği ve alçaklığı veya yaşanabilir seviyeyi aşan barometrelerini dijital ortamda görecek teçhizata sahip olduklarını ve bunu izleyen 5 tane TKİ görevlisinin aynı madende olduğunu öğrenmiş olduk. Dolayısıyla bunların ciddi anlamda incelenmesi gerekir. Düşünebiliyor musun oradaki ölçüm cihazları 500 ppm'in üzerini ölçmüyor. Ama bu yakın zaman içerisinde 500 ppm'in üzerine çıkan, aşan hatta bu cihazların ölçmediği karbonmonoksit değerlerini burada ön raporda da tespit etmiş oluyoruz. Devletin denetleme görevini layıkıyla yaptığını iddia edemeyiz. Buradaki cezai ve hukuki sorumluluğu elbette devlete de yöneltilmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar