Baro Başkanı Derindere: Talimat üzerine soruşturma yapılmaması gerekir

Amasya Baro Başkanı Avukat Melik Derindere, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan tarafından 30 ile gönderilen ‘gizli’ ibareli belgeyle deşifre olan ‘Hizmete Kumpas Planı’nı değerlendirdi. Baro Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Derindere: Talimat üzerine soruşturma yapılmaması gerekir

Amasya Baro Başkanı Avukat Melik Derindere, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan tarafından 30 ile gönderilen ‘gizli’ ibareli belgeyle deşifre olan ‘Hizmete Kumpas Planı’nı değerlendirdi. Baro Başkanı Derindere, "Ortada somut bir delil yokken delil yaratma yolu ile yeni soruşturmalar açılması kamu vicdanı olduğu kadar hukuk devleti ilkesini de sarsıcı gelişmeler olarak değerlendirilmesi gerekir. Yargı hepimize bir gün lazım olacaktır." dedi.

    Hukukun üstünlüğünü hiçe sayacak nitelikte her hangi bir soruşturmanın kabul edilemeyeceğini belirten Derindere, "Bu anlamda haksızlık ve hukuka aykırılık nereden gelirse gelsin barolar bunun karşısında durmaya devam edeceklerdir. Bizde esas olan ceza yargılamasında somut delil ve o delil üzerinden yapılan soruşturmalardır. Delil olmadan yapılacak her hangi bir soruşturmanın hem soruşturmanın selameti hem de değerlendirilmesinin vicdani kanaat oluşmasında hukuki olmayacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

    Derindere şunları kaydetti: "Bu tür soruşturmalarda taraflar kim olursa olsun bizim bakış açımız aynıdır. Hiçbir şekilde hukuka aykırı bir soruşturmanın kabulü mümkün değildir. Geçmiş dönemlerde Balyoz ve Ergenekon davalarında olduğu gibi benzeri nitelikteki soruşturmaların kamu vicdanı önünde rahatsızlık yaratacağını düşünüyoruz. Elbette ki bir suç varsa bu suçun takibi yapılacaktır. Ama yeni bir delil yaratma ya da hukukumuzda çok kötüye kullanılan gizli tanık yaratma gibi delillerle bir soruşturma yapılması Ergenekon ve Balyoz davalarında olduğu gibi hukuka aykırı soruşturmalar olarak değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Bizde gizli tanık ne yazık ki çok kötü kullanıldı. Batıdaki gizli tanık gerçekten tanıktır, bizdeki ise bir husumet neticesinde ortaya çıkan kişilerin ifadelerine başvurulmak suretiyle ortaya çıkarılan bir delil yaratma şekli haline gelmiştir. O nedenle bu tür soruşturmaların somut delillere dayanması gerektiği inancındayız."

    "YARGI BİR GÜN HEPİMİZE LAZIM OLACAKTIR"

    Hiçbir şekilde talimat üzerine soruşturmanın yapılmaması gerektiğinin altını çizen Derindere, "Hukuk devletlerinde somut deliller elde edildikçe ve bunlar değerlendirildikçe soruşturmaların açılması gerekir. Ortada somut bir delil yokken delil yaratma yolu ile yeni soruşturmalar açılması kamu vicdanı olduğu kadar hukuk devleti ilkesini de sarsıcı gelişmeler olarak değerlendirilmesi gerekir. Yargı hepimize bir gün lazım olacaktır. Hepimizin yargıya güven ile ilgili sıkıntılarının olmaması gerekir. Yargıya her zamankinden dada fazla güvenerek bakmamız gerekir. Bunu içinde somut ve ceza kanununda kabul edilmiş delillerin dışında her hangi bir değerlendirme yapmak suretiyle soruşturma açılmasını biz hukuka aykırı olarak değerlendiririz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar