Baro Başkanı Çıtırık: Siyasi iktidar ülkeyi maceraya sürüklemesin

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştiği iddia edilen ses kayıtlarıyla gündeme gelen ‘siyasi savaş senaryolarına’ sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Çıtırık: Siyasi iktidar ülkeyi maceraya sürüklemesin

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştiği iddia edilen ses kayıtlarıyla gündeme gelen ‘siyasi savaş senaryolarına’ sert tepki gösterdi. Çıtırık,“Siyasi ikbal uğruna, insanların ülkeyi bir savaş konumuna bile getirebileceğini dünkü yayınlanan kasetlerle gördük.” dedi.

Staj dönemlerini başarıyla tamamlayan stajyer avukatların meslek yemini ve ruhsatname töreninde konuşan Çıtırık, daha müreffeh, hukuk devletinin, kuralları ile işletildiği temel hak ve özgürlüklerin tamamen işletildiği bir Türkiye istediklerini kaydetti. İçerdeki bir huzursuzluk gibi Türkiye’nin komşularıyla kan ve gözyaşından başka bir şey getirmeyecek savaş da istemediklerini dile getiren Çıtırık, “Siyasi iktidar kuralları içerisine yeniden dönmek zorundadır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği gibi, ‘Zorunluluk olmadıkça savaş bir cinayettir’, ‘Yurttaş sulh, dünya da sulh’ diyor. Ama yöneticilerin parmak çoğunluğuna dayalı kendi siyasi ikballeri için (başbakan) ülkemizi maceraya sürüklememesi gerekir.” diye konuştu. Türkiye siyasetinin kaset skandallarına indirgendiğini belirten Çıtırık, hukuka aykırı dinlemelerin yapıldığı ve bunların basına, sosyal paylaşım sitelerine sızdırıldığı; yeterli güvenlik önlemlerinin de alınmadığını aktardı.

TEMEL HAK VE ÖZGÜLÜKLER KISITLANDI
Türkiye’nin temel hak ve özgürlüklerin ciddi kısıtlandığı ülke haline getirildiğini vurgulayan Çıtırık, şöyle devam etti: ”Ülkemiz, her türlü eleştiriye karşı kapalı bir toplum haline getirilmiştir. Hukuk herkese lazım. Hava, su ve ekmek gibi… Öncelikle bizleri yönetenlerin ve idarenin eylem ve işlemlerini hukuk devleti kuralları içerisinde, kendilerini de hukukla bağlı sayarak yürütmeleri gerekir. Üzülerek söylemek gerekirse, bugün Türkiye kanun devleti bile değildir. Bugün Türkiye her yönüyle tek bir adamın ağzından çıkanların kanun olarak algılandığı bir dönemi yaşamaktadır. Adli Kolluk Yönetmeliği, İnternet, HSYK yasalarında yapılan hukuk dışı düzenlemeler, Twitter ve Youtube gibi temel sosyal paylaşımlar sitelerinin kapatılması ki, bunları bizden başka yapan 3. Dünya ülkeleri bile olmayan Çin ve Kuzey Kore’dir.”

Türkiye’nin 180 yıllık Avrupa Birliği (AB) ve 90 yıllık cumhuriyet sürecinde dünyaya entegre olabilmeyi başardığını anlatan Çıtırık, “Ülkeyi kapalı bir toplum haline dönüştürmek ve tek adamlık uygulamaları ile yönetmek demokrasiye bir yarar sağlamayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra, staj dönemlerini tamamlayan Ahmet Fehmi Kocabaş, Semra Ulukaya, Duygu Gürbüz, Erçin Büyük, Saliha Bitirim ve Güzide Traş meslek yemini ederek, ruhsatnamelerini Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ın elinden teslim aldı.
CİHAN

Yorumlar