Baro Başkanı Çıtırık: İktidar, toplumu germeye; kamplaştırmaya devam etmektedir

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, vatandaşın temel hak ve özgürlüklerini genişletmek yerine daraltıldığını; hukuku içselleştirmeyen siyasi iktidar nedeniyle toplumsal huzurun bir türlü sağlanamadığını savundu. Çıtırık,...

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Çıtırık: İktidar, toplumu germeye; kamplaştırmaya devam etmektedir

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, vatandaşın temel hak ve özgürlüklerini genişletmek yerine daraltıldığını; hukuku içselleştirmeyen siyasi iktidar nedeniyle toplumsal huzurun bir türlü sağlanamadığını savundu. Çıtırık, “İktidar sandıktan çıkan sonuca göre kendini tanımlıyor. Ama sandık tek başına gerekli unsurları oluşturmamaktadır. Çünkü sandıkta azınlıkta kalanların da yaşamsal konulardan, özel hayatlarına; temel düzenlemelere kadar saygı gösterilmesi gerekir. İktidar, toplumu germeye, kamplaştırmaya devam etmektedir." dedi.

    Baro Tesisleri'nde yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetecilerle bir araya gelen Mengücek Gazi Çıtırık, 20 aylık hizmet süresini değerlendirdi. Ülkenin ileri demokrasi adında olağanüstü bir dönem yaşadığını ifade eden Çıtırık, son zamanlarda hak ihlallerinin arttığını kaydetti. Temel hak ve özgürlüklerin özüne dokunulmaya başlandığını vurguladı.

    Türkiye’nin sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Youtube’nin yasaklarını yaşadığını hatırlatan Çıtırık, “HSYK ve MİT yasalarına muhatap olduk. Hukukun üstünlüğü, insan haklarını savunmak ve korumak biz baroların görevidir. İlimizde ve ülke genelinde yaşanan tüm hukuksuzlara karşı net bir duruş sergilemiştir.” diye konuştu. Bin 935 kayıtlı avukat ve 180 stajyer avukat ile Türkiye’nin en büyük 6. barosu olduklarını belirten Çıtırık, kadın ve çocuklara yönelik şiddet, cinsiyet ayrımcılığı, cinsel istismar konularında etkin çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Adli yardım müessesesi ile ekonomik durumu olmayan yurttaşlara hukuki destek sağlandığını anlatan Çıtırık, okullarda insan ve kadın haklarına kadar bir dizi eğitim semineri düzenlediklerini kaydetti.

    ADLİYE BİNASI SORUNU DEVAM EDİYOR

    Adana’nın adliye sorununun da devam ettiğine dikkat çeken Çıtırık, “Adliye binası 4 parçalı iken 5’e bölünmek üzeredir. Mevcut ek adliye hizmet binalarına 1 Kasım 2014 tarihinden itibaren Bölge Adliye Mahkemeleri de eklenecektir. Biz, hakim ve savcılarımızı yanımızda görememekten dolayı da üzgünüz.” şeklinde konuştu.

    Gazetecilerin soru üzerine Adana'da yeni seçilen belediye başkanlarına güvenlerinin tam olduğunu açıklayan Çıtırık, özellikle çarpık kentleşme konusunda yeni bir Adana oluşturulup, imajının yenilenmesini önerdi. Toplumsal çıkarlar ve kamu yararları gözetilerek çalışmalar yürütülmesini isteyen Çıtırık, Türkiye’nin kavgalardan medet ummayı bir kenara bırakmasını istedi. Çıtırık, “Birlik ve beraberlik sözleri kıymetli sözdür. Ama bu beraberlik ve birliğin sözde kalmaması gerekir." ifadelerini kullandı.

    Adana'da bugün etkili olan yağmur nedeniyle yaşanan olumsuzlarla ilgili olarak da değinen Çıtırık, şöyle devam etti: “Yağmurun kenti nasıl felç ettiğini bugün yaşayarak şahit olduk. Kuzey Adana Projesi’nin de nasıl fiyasko olduğunu bu yağışla da gördük. İnsanoğlunun tükenmek bilmeyen para kazanma hırsı; tüketim toplumu haline dönüşmemizin sonucunda doğaya verilen tahribat bu durumu ortaya çıkmıştır. Altyapı sorunları da çözülemediğinden kent trafiğinin ne hale geldiğini gözlemliyoruz. TMMOB'a bağlı mühendis ve mimarların dinlenmediği, çarpık kentleşmenin de eklenmesi ile yaşam koşullarının daha da ağırlaştığını bir kez daha görmüş olduk.”

    Adli Yardım Komisyonu Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Pul Turan ise kadın ve erkek ayrımı yapmadan bu hizmeti verdiklerine işaret etti. Engelli vatandaşların da adli yardım hizmetlerinden en iyi şekilde yararlandırıldığını belirten Turan, "Bu hizmetten daha çok kadınlar yararlanmaktadır. Özellikle boşanma, velayet, nafaka, kadına yönelik şiddet, kadın sığınma evinden gelen yurttaşlarımızdan masraf alınmamaktadır. Şu an için 2012 yılından itibaren toplam 879 kadın, 89 erkek olmak üzere toplam 968 kişiye bu hizmeti sunduk. Bu sene itibariyle TBB tarafından 2014 yılı bütçenin artırılmıştır." bilgisini verdi.

    Toplantıya Baro Başkan Yardımcısı Murat Loğoğlu, Baro Genel Sekreteri Veli Küçük, Baro Saymanı Ümit Büyükdağ Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Ziya Yalaz, Burcu Pul Turan, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ile basın mensupları katıldı. CİHAN

Yorumlar