Baro Başkanı Çıtırık: Hukuk devletinde fişleme olmaz

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, ‘2000'e yakın devlet yetkilisinin Başbakan'a rapor edildiği’ yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Baro Başkanı Çıtırık: Hukuk devletinde fişleme olmaz

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, ‘2000'e yakın devlet yetkilisinin Başbakan'a rapor edildiği’ yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Staj dönemlerini başarıyla tamamlayan avukatlar için düzenlenen ruhsat töreninde konuşan Çıtırık, ülkenin son günlerde çalkantılı günlerden geçtiğini söyledi. Çıtırık, “Üzülerek söylemek gerekir ki, her gün yeni bir hukuk skandalının yaşandığı ülke haline dönüştük.” dedi.

Burhan Kuzu’nun çok vahim bir açıklama yaptığını vurgulayan Çıtırık, “12 Eylül 2010’da referandum ile yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte özel hayatın gizliliğini düzenleyen anayasanın 20 maddesinin 3. fıkrasına göre ‘Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir.’ fıkrası maddeye eklenmiştir. Eğer bugün devlette, (TSK, Yargı mensupları, MİT, Emniyet..) kurum ve kuruluşlarda bu kişilere dair bir fişleme yapılmışsa Anayasal bir suç işlenmiştir.” diye konuştu.

12 Eylül 2010 referandum döneminde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın “Türkiye'de fişleme kepazeliğine son verileceğini" ifade ettiğini hatırlatan Çıtırık, şöyle devam etti: “Demek ki ileri demokrasilerde (!) bunlar daha farklı oluyormuş. Bu eylemi gerçekleştirenleri, bu skandala imza atanları ve fişlemeleri yapanların ortaya çıkarılıp yargı önünde anayasal suç işlemeleri nedeniyle hesap vermelerini istiyoruz. Bir hukuk devletinde kişisel verilerin bu şekilde kullanılarak fişlemeye gidilmesi, devlete olan inancı ve güveni sarsacaktır.”
CİHAN

Yorumlar