Barajlar yüzde yüz seviyesinde

İstanbul'da son 4 yılın en yüksek seviyesine yükselen barajlar, yüzde 95,42 seviyesine ulaşarak kapak açacak noktaya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Barajlar yüzde yüz seviyesinde

İstanbul’da kış aylarında tesirli bulunan sıkı kar yağışı barajları son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı. İstanbulluların su ihtiyacını karşılayan barajlar sıkı yağışların etkisiyle yüzde 95,42 seviyesine yükselirken, yüzde 100 doluluk seviyesine ulaşan Alibeyköy Barajı İHA nedeni ile havadan görüntülendi.

Yaz aylarında sıcaklığın yükselmesi ile tesirli bulunan kuraklık, İstanbul’daki barajların doluluk paylarını dip seviyelere düşürmüştü. Şehrin su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyesi yaz aylarında yüzde 20’nin altına inerken, yaşanan kuraklıktan Alibeyköy Barajı da etkilenerek, tarihsel Mağlova kemerinin tümü gün yüzüne çıkmıştı.

“TARİHİ MAĞLOVA KEMERİ SULAR ALTINDA KALDI”

Ancak kış aylarında tesirli bulunan sıkı yağışlar İstanbulluların yüzünü güldürdü. Artan yağışlarla birlikte İstanbul barajlarının doluluk oranı yüzde 95,42’ye çıkarak nihai 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yaz aylarında doluluk oranı yüzde 20’nin altına azalan Alibeyköy Barajı da yağışlarla birlikte yüzde 100 seviyesine arttı. Barajın arasında yaz aylarında hayvanların otladığı Mağlova kemerinin kocaman bir bölümü sular altında kaldı. Havadan çekilen görüntülerde, Mağlova Kemeri’nin kocaman bir kısmının ve ağaçların sular altında kaldığı görüldü.

İSTANBUL’UN 9 BARAJI YÜZDE 90 SEVİYESİNİ GEÇTİ

İstanbul Su ve Kanalizasyon (İSKİ)’nin verilerine göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Alibeyköy, Kazandere, Elmalı, Darlık ve Istrancalar barajları yüzde 100’lük doluluk oranına ulaştı. Ömerli, Papuçdere, Büyükçekmece ve Terkos barajlarında ise oran yüzde 90’ın üstüne çıkarken, Sazlıdere barajında doluluk yüzde 75,62 şekilde ölçüldü.

“YAZIN SU SIKINTISI ÇEKMEYİZ”

Su düzeyinin nihai 4 yılın en yüksek seviyesine geldiğini gören birtakım yurttaşlar oltaları ile göle koştu.

Yaz aylarında İstanbullular şekilde su sorunu çekmeyeceklerini belirten Aslan Baltacı, “Yazın göl’ün su seviyesi sıfıra düşmüştü şuan on m. kadar yükselmiş olması gerekiyor. Ben Terkos barajına da gittim ve doluluk oranını gördüm. Bütün barajlarımız gayet dolu gözüküyor. Ben bu sene yaz aylarında su sıkıntısını çekmeyeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Kış aylarında sürekli Alibeyköy barajına gelerek balık tuttuğunu anlatım eden Emre Akçı, “Yazın bu baraja piknik yapmaya geldiğimde, İkaz levhaları ve su kemerinin bulunduğu bölge kupkuruydu. Karlı ve yağmurlu havalardan sonra balığa çıkmak iyi oluyor. Sessiz ve sakin bir yer burası, baş dinlemek için aşırı uygun” halinde konuştu.

Barajların ayrı ayrı doluluk oranları ise şöyle:

"Ömerli: 96,37

Pabuçdere: 93,11

Sazlıdere: 75,62

Büyükçekmece: 97,70

Alibeyköy: 100,00

Terkos: 98,63

Kazandere: 100,00

Elmalı: 100,00

Darlık: 100,00

Istrancalar: 100.00".

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar