Baraj altında kalacak sığır kuyruğu bitkisi koruma altına alındı

Mersin'in Tarsus ilçesinin yüksek kesimlerinde yetişen ve endemik bir tür olan sığır kuyruğu bitkisinin tohumları baraj gölü altında kalacak olması nedeniyle toplatılarak üretimi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Baraj altında kalacak sığır kuyruğu bitkisi koruma altına alındı

Mersin'in Tarsus ilçesinin yüksek kesimlerinde yetişen ve endemik bir tür olan sığır kuyruğu bitkisinin tohumları baraj gölü altında kalacak olması nedeniyle toplatılarak üretimi yapıldı. Üretimi yapılan sığır kuyruğu bitkisi daha sonra Çamlıyayla ilçesindeki alana dikildi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Pamukluk Barajı altında kalacak bitki türlerinin tespiti ve taşınması ile ilgili proje çalışması gerçekleştirildi. Akademik kadronun çalışmaları sonunda Çamlıyayla Şefliği'nce, Korucak köyü endemik tür olan sığır kuyruğu bitkisinin yaşam alanı olarak tespit edildi. Prof. Dr. Ayşe Everest tarafından gerçekleştirilen çalışma sonunda baraj havzasında 4 farklı vejetasyon yapısının mevcut olduğu belirlendi. Çalışma sonunda 100 adet bitki, 1 adet mantar ve 1 adet liken türlerinin tespiti yapıldı. Tespiti yapılanlardan özellikli bitki türlerinin, tıbbi-aromatik, ekonomik, süs bitkisi, besin bitkisi gibi türler ortaya çıkartılırken, projede tespit edilen özellikli bitkilerden taşınmaya ve yaşam alanı dışında korumaya uygun türlerin 'Verbascum pseudoholotrichum' ve 'Centaurea ptosimopappoides' türleri olduğu belirlendi.

Tarsus Orman İşletme Şefliğine taşınan bitkilerin üretimi yapıldı. Çoğaltılan 850 adet sığır kuyruğu bitkisi Korucak köyünde yaklaşık 5 hektar alana dikildi. Buradaki törende konuşan Orman Bölge Müdürü Abit Baca çalışmayla endemik olan bu türün devamı sağlarken biyoçeşitliliğe katkı sunduklarını kaydetti. Sığır kuyruğu bitkisinin bol miktarda nektar içerdiğine dikkat çeken Baca, "Çiçekleri, bal arılarını bitkiye çeker. Bu yönüyle de arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da katkıda bulunmuş olmaktayız." diye konuştu. Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı ise yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. CİHAN

Yorumlar