Balyoz'da 25 sanığa beraat verildi, 63'nün yargılanmasına devam ediliyor

Yargıtay’ın bozma kararının ardından Balyoz davasında 88 sanığın yargılanmasına devam edildi. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın kararı doğrultusunda aralarında Ömer Faruk Ağayarman, Abdullah Dalay, Ahmet Türkmen, Hakan Ilıca,...

Google Haberlere Abone ol
Balyoz'da 25 sanığa beraat verildi, 63'nün yargılanmasına devam ediliyor

Yargıtay’ın bozma kararının ardından Balyoz davasında 88 sanığın yargılanmasına devam edildi. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın kararı doğrultusunda aralarında Ömer Faruk Ağayarman, Abdullah Dalay, Ahmet Türkmen, Hakan Ilıca, Bülent Akalın’ın bulunduğu 25 sanık hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kararını göz önünde bulundurarak 63 sanık hakkındaki dosyayı ayırmaya hükmetti.

Balyoz davasında aldıkları mahkûmiyetler Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yargılanmasına başlandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşma yer darlığı nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görüldü. Duruşmaya, Emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen, HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Ağa Yarman ile emekli amiral Levent Görgeç'in de aralarında bulunduğu 77 tutuksuz katıldı. Sanıklar Mahkemenin Yargıtay’ın kararına uyarak haklarında beraat kararı verilmesini talep etti. Duruşmada geçtiğimiz günlerde tahliye olan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Tuğgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç da izleyici olarak bulundu.

Duruşmaya 11 tutuksuz sanık katılmadı. Duruşma, sanıkların kimlik tespiti ile başladı. Görüntü ve ses kaydının alındığı duruşmada Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 9 Ekim 2013 tarihli bozma ilamı okundu. Daha sonra Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, sanıkların Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyeceklerini sordu. İfadesi alınan sanıklar, Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını ve haklarında beraat kararı verilmesini istedi. Yargıtay’ın bozma kararına karşı söz alan sanıklardan Emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen, 32 ay cezaevinde yattığını söyledi. Yargıtay'ın kendisi hakkında beraat kararı verilmesi yönünde görüş bildirdiği aktararak beraatını istedi. Sanıklardan Hakan Ilıca, dosyanın ana davayla birleştirilmesini ve yeniden yargılanmayı talep etti. Sanık savunmalarının alınmasının ardından duruşmaya 2 saat ara verildi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık avukatları söz aldı. Avukatlar, dosyanın ana dava ile birleştirilmesini istedi.

Sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme duruşma savcısı Can Şükrü Gençkan’a Yargıtay’ın bozma ilamına karşı mütalaasını sordu. Savcı Gençkan, “Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma ilamına uyulması kamu adına talep olunur.” dedi. Savcının mütalaasının ardından mahkeme aldığı ara kararla, Yargıtay’ın 63 sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı yönünde karar verdiğini hatırlattı. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yargılama kararının göz önünde bulundurarak, bu durumun 63 sanığın aleyhine olduğuna vurgu yaptı ve bu kişiler hakkındaki dosyayı ayırma kararı verdi. Mahkeme kararında, “Anayasa mahkemesinin kararı ile bu dosya ile ilgili delil değerlendirmesi yönünden Anayasanın 36. Maddesi uyarınca ihlal kararı verildiğinden ceza verilmesine yer olmadığına dair kararının hukuki sonuçları beraat kararı daha aleyhe olduğundan ayrıca bu karar sanıkların özlük haklarını da etkilendiğinden bu sanıklar hakkından ki kararının Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda değerlendirme yapılmak üzere Tefrik edilerek ayrı esasa kaydedilmesine karar verildi.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Yargıtay’ın haklarında beraat kararı verilmesini istediği 25 kişi hakkındaki davaya devam edildi. Görüşü sorulan duruşma savcısı 25 sanık hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Daha sonra sanık ve avukatları esas hakkındaki savunmalarını yaptı. Mahkemenin son sözlerini sorduğu 25 sanık beraatlarını talep etti. Mahkeme verilen kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, Yargıtay’ın kararı doğrultusunda aralarında Ömer Faruk Ağa Yarman, Abdullah Dalay, Ahmet Türkmen, hakan ılıca, Bülent Akalın, Tuncay Küçük, Tülay Delibaş’ında aralarında olduğu 25 sanık hakkında beraat kararı verdi. Balyoz davası devam ederken hayatını kaybeden Halil Yıldız hakkında açılan davanın düşürülmesine karar verildi. CİHAN

Yorumlar