Balyoz sanıkları yeniden yargılamada ısrarlı

Balyoz davasında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu bazı hükümlülerin avukatı, yargılamanın yenilenmesi talebini reddeden mahkemeden kararını gözden geçirmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Balyoz sanıkları yeniden yargılamada ısrarlı

Balyoz davasında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu bazı hükümlülerin avukatı, yargılamanın yenilenmesi talebini reddeden mahkemeden kararını gözden geçirmesini istedi. Avukat, kararın düzeltilmemesi durumunda ise itirazlarının bir üst mahkemeye gönderilmesi talebinde bulundu.

Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Albay Hakan Büyük'ün avukatı Hüseyin Ersöz, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi. Balyoz davasının Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 9 Ekim 2013 tarihinde onandığı hatırlatılan dilekçede, “Bu tarihten sonra başta Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere yürütme ve yasama organına mensup kişiler tarafından, kolluk ve yargı içinde örgütlenmiş yasadışı bir yapının TSK mensuplarına ‘kumpas’ kurduğu şeklindeki değerlendirmeler kamuoyunun gündemini önemli ölçüde meşgul etmiştir.” denildi.

Bu açıklamaların asker kişilerin yargılandığı davalarda yaşanan önemli hukuka aykırılıklarla birlikte değerlendirildiğinde, hukuki sürecin adil yargılanma hakkına aykırı olarak sonuçlandığı yönünde bir kanının oluşmasına neden olduğu iddia edildi.

Ret kararı veren heyette yer alan üye hakim Abdullah Öztürk’ün sanıklar hakkında tutukluluk halinin devamı kararı veren hakimler arasında yer aldığı belirtilen dilekçede, gerekçesiz tutukluk halinin devamı kararları vermediği gerekçesiyle Öztürk hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatıldı. Öztürk'ün, yeniden yargılama talebinin incelemesinde yer almasının hukuka aykırı olduğu öne sürüldü.

Balyoz soruşturması aşamasında görev üstlenen ret kararını veren heyetin başkanı Gökmen Demircan'ın da talebin incelemesinde görev almasının kanunun özüne aykırı olduğu ileri sürüldü.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na Ahmet Korkusuz'un atandığı hatırlatılan dilekçede, “29 Ocak 2014 tarihli dilekçelerimiz sayın Mahkeme Başkanı göreve geldikten sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmuştur. Bu konuda karar verecek mahkeme heyeti, Mahkeme Başkanı Ahmet Korkusuz başkanlığında toplanacak olan yeni hakimlerden oluşmak zorundadır. Bu çerçevede yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine dair karar görevli olmayan hakimler tarafından verilmiş hukuka aykırı bir karardır." denildi.

Ayrıca dilekçede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in iddialarının araştırılması ve bu isimlerin tanık olarak dinlenilmesi gerektiği belirtildi.

Yargılamanın yenilenmesi talebinin reddine dair karardan dönülerek, yargılamanın yenilenmesine karar verilmesi istenen dilekçede, aksi durumda dilekçenin itiraz merci olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi talep edildi.
CİHAN

Yorumlar