Balyoz hükümlülerine tahliye

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Balyoz davasında 230 hükümlünün haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından yerel mahkeme, tüm tutukluların tahliyesine karar verdi.AYM, Balyoz hükümlülerinin başvuruları üzerine yaptığı incelemede...

Google Haberlere Abone ol
Balyoz hükümlülerine tahliye

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Balyoz davasında 230 hükümlünün haklarının ihlal edildiğine ilişkin kararının ardından yerel mahkeme, tüm tutukluların tahliyesine karar verdi.

AYM, Balyoz hükümlülerinin başvuruları üzerine yaptığı incelemede 'dijital veriler ve sanık dinlemesiyle ilgili hak ihlali var' tespitini yapmıştı. Bu kararın ardından Balyoz davasına bakan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tahliye ve yeniden yargılanma başvuruları yapıldı.

Talepleri alan mahkeme, önce savcıdan mütalaa istedi. Savcı, hükümlülerin infazının durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi yönünde görüş belirtti.

Mahkeme heyeti, 230 hükümlü hakkında infazın durdurularak, tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme aynı zamanda haklarında yakalama kararı bulunun 6 firari sanığın ise yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti. Mahkeme, Balyoz yargılamasının da yeniden yapılmasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararına atıfta bulunan mahkeme, hükümlülerin cezaevinde kaldıkları süreyi de dikkate aldı. Bir kısım sanıkların AYM'ye başvurduğunu hatırlatan mahkeme, AYM'nin ihlal kararının tüm hükümlüleri etkileyeceği için tamamı yönünden karar verdiğini belirtti. Kararlar oy birliği ile alındı.

Tahliye kararı üzerine Silivri, Maltepe, Hadımköy, Hasdal, Mamak, Bakırköy ve Sincan Cezaevi'nde bulunan 230 hükümlünün akşam saatlerinde serbest bırakılması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar