BALSADER'in projesi Ulusal Ajans tarafından kabul edildi

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) tarafından hazırlanan "Sağlıklı Gençlerin Yetiştirilmesinde Sağlık Çalışanlarının Rolü" konulu proje, Ulusal Ajans tarafından kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol
BALSADER'in projesi Ulusal Ajans tarafından kabul edildi

Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) tarafından hazırlanan "Sağlıklı Gençlerin Yetiştirilmesinde Sağlık Çalışanlarının Rolü" konulu proje, Ulusal Ajans tarafından kabul edildi. Avrupa Birliği (AB) Hayat Boyu Öğrenme programı "Leonardo Da Vinci Hareketlilik" projesi kapsamında hazırlanan çalışmada, Halk Sağlığı Müdürlüğü de ortak olarak yer alıyor. Proje ortakları, proje kapsamında Almanya, Belçika ve İngiltere'ye giderek, sağlık çalışanlarının sağlıklı gençlerin yetiştirilmesi amacıyla yaptığı çalışmaları yerinde inceleyecek.

BALSADER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fatih Erden, proje kapsamında söz konusu üç ülkeye toplam 38 kişinin gideceğini belirterek, "Türkiye nüfusunun yüzde 20,5'i 15-24 yaş aralığında yer almaktadır. Buna potansiyel genç nüfusu da ilave ettiğimizde 24 yaş altı nüfus, toplam nüfusun yüzde 40,17'sini oluşturmaktadır. Her ne kadar nüfusumuz azalan bir ivmeyle artsa da şu an için Avrupa'nın en genç nüfusu ülkemizdedir. Sayısal olarak bu kadar büyük bir kitlenin ülkemizde sağlık olanaklarından yeterince bilinçli bir şekilde yararlanamadığı, gençliğe yönelik özelleşmiş sağlık hizmetlerinin ülkemiz genelinde ayrı bir alan olarak henüz görülmediğini ve yaygınlaşamadığını ifade etmek gerekir." dedi. Dr. Erden, projenin Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımıyla gençlerin beden ve ruh sağlığı için farklılaşmış koruma, teşhis ve tedavi yaklaşımlarının bütünü anlamına gelen "Gençlik Sağlığı" konseptinin ülkedeki uygulama alanlarını, yine gençlere çok yakın yaşta, hattâ akran durumundaki sağlık personeli vasıtasıyla yerleşmesini sağlamak içeriğine yönelik olarak düşünüldüğünü ifade etti. Bu noktada gençlerin bazı sosyal ve psikolojik sebeplerle genç sağlık çalışanlarından daha rahat hizmet aldığı gerçeğinden yola çıkılarak, proje konusunun "Sağlıklı Gençlik Yetiştirilmesinde Sağlık Çalışanlarının Rolü" seçildiğini vurguladı. Katılımcı grubun öncelikli ihtiyacının, gençlik sağlığı alanında AB temelli uygulamaları yerinde öğrenerek mesleki tecrübelerini arttırmak olduğunu aktaran Fatih Erden, "Daha spesifik olarak katılımcılarımız, ülkemizde AB üyeliği süreciyle yeni gelişen bir alan olan gençlik sağlığı hizmetlerinde, alanın ortaya çıktığı AB ülkelerinde mesleki eğitim almak ve ülkemize gençlik sağlığı konusunda yetişmiş sağlık personeli olarak katkıda yapmak ihtiyacındadır." diye konuştu. Projenin amaçları arasında katılımcıların, dil eğitimi alarak seviyelerini arttırmaları ve pratik yapmaları olduğunu söyleyen Erden, "Ayrıca Avrupalılık kültürünü öğrenmeleri, kültürler arası etkileşimin vesile olduğu sosyokültürel çeşitliliği tecrübe etmeleri de projemizin amaçları arasındadır." dedi. CİHAN

Yorumlar