Balkan Ekonomi Zirvesi Bursa’da toplandı

Rumelili Yönetici İşadamları ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Balkan Ekonomi Zirvesi Bursa’da toplandı

Rumelili Yönetici İşadamları ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirve ikili iş görüşmeleri ile başladı.

Ekonomi Bakanlığı’nın partnerliğinde, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, RUMELİFED, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da desteklenen dev zirveye 12 Balkan ülkesinden devlet bakanları, dış ticaret müsteşarları, ekonomik oda başkanlarıyla, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda üst düzey isim katıldı.

Türkiye ve Balkanlar arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilere önemli katkı sağlaması hedeflenen zirvenin açılış konuşmasını yapan RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı, Balkan ülkeleriyle köprü görevi rolünü sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti. Kırcı, şunları söyledi: “Bu yıl ki hedefimiz, Balkanlarda yatırım yapacaklara yol gösterecek adımları atmak. Bunun için kamu yöneticileri ve yerel yöneticiler bizlere ülkelerindeki yatırım fırsatlarını aktaracaklar. Aynı zamanda girişimcilerimiz de kendi başarı öykülerinden örnekler paylaşarak bölgede yatırım yapmak isteyen iş adamlarına örnek olacaklar. Sabah başlayan ikili görüşmelerde 300’ün üzerinde iş adamı aynı masalara oturdu. İşbirlikleri için altyapı oluşturdular. Bu altyapıdan çok büyük projeler çıkacağına inancım tam. Küresel güç olabilmenin yolu, doğru iş birlikleri ve ekonomik güç oluşturmaktan geçiyor. Ülkelerimizin ekonomik refahı için birlikte ve paylaşımcı olarak hareket etmeliyiz.”

Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanı Orhan Gencoğlu da zirvenin gerçekleştirilmesine destek olanlara teşekkür etti. Gencoğlu, şöyle konuştu: “Bursa, ülkemizde İstanbul’dan sonra ikinci ihracatçı il konumundadır. 2013 yılında ihracatını yüzde 8 oranında arttırarak yaklaşık 13 milyar dolara ulaştıran Bursa ülkemizin en önemli ekonomi üslerinden biridir. Bursa’mız ülke ekonomisine sağladığı katma değer açısından 4. sırada yer alıyor. 3 bin 500 adet ihracatçı firma Bursa’da faaliyet gösteriyor. Ekonomik verilerin değerlendirmesinin ardından son olarak, böylesine önemli bir toplantıda yer almaktan dolayı büyük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum.”

BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk da, RUMELİSİAD’ın 8 yıllık genç bir dernek olmasına rağmen Bursa ve Balkanlara hizmeti ettiğini kaydetti. Topuk, “Tüm RUMELİSİAD camiasını başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum. Balkanlar ve Bursa’nın tarih ve kader kardeşliği bulunmaktadır. Ülke olarak 2023 yılı ihracatımızın yüzde 10’unu Balkanlar’a yapmayı hedefliyoruz. Balkanlar zengin doğal kaynakları, inşaat ve turizm alanında ki potansiyeli ile yabancı yatırımcılar için çok cazip bir halde bulunuyor. Bizleri birbirine bağlayan kültürel bağımız ekonomik ilişkilerimizin gelişmesiyle daha da güçlü hale dönüşecektir. BTSO olarak bu konuda her türlü işbirliğine öncülük etmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Balkan Ekonomi Zirvesi bu anlamda çok büyük değer taşıyor. Bu zirve bizleri hedeflerimize bir adım daha yaklaştıracaktır.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise zirvede şunları anlatı: “Bu yıl ikinci defa dost ve kardeş Balkan ülkelerinin sosyal ve kültürel gelişmelerinin yanında ekonomik gelişmelere de katkı sağlayan RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirve’sini gerçekleştiriyoruz. Bu Zirve’nin oluşumunda katkı sağlayan başta RUMELİSİAD olmak üzere, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bursa’mız ipek yolu ve baharat yolu üzerinde bulunan, dünyaca ünlü tarım ürünlerine sahip , kış sporları merkezi ve kongresiyle tam bir turizm şehri. Tabi ki en önemlisi de sanayi kenti. Bursa’nın, tüm bu özelliklerin yanında en önemli özelliklerinden biri de Balkan şehri oluşu. Balkanlar’da ne varsa, orada hangi etkinlik varsa bizler oradayız. Balkanlar son derece stratejik bir konumda bulunuyor. Makedonya’da SÜTAŞ’ ı görünce, Filibe’de Aktaş Holding bayrağını görünce bizler mutlu oluyoruz. İstiyoruz ki bu ilişkiler daha da gelişsin. Birlikte işbirlikleriyle Balkan ülkelerinin gelişimine katkıda bulunalım. Bu toplantı da oldukça faydalı sonuçlar doğuracaktır. Bizler de bu konuda elimizden gelen katkıyı sağlamaya devam edeceğiz.”

Bursa Valisi Münir Karaoğlu ise Balkanların gönül coğrafyamız olduğuna dikkat çekti. Karaoğlu, şunları aktardı: “Gönüller hudut tanımaz. Bizim için Bursa ne ise, Kosova, Makedonya, Bulgaristan da o dur. Bursa, Rumeli’nin 2. vatanıdır. Bugün, 700 yıllık kurmuş olduğumuz dostluk bağıyla bir araya geldik. İhtişamlı bir geleceğe hep birlikte yürüyoruz. Sağlam temeller üzerinde yerleşen kardeşliğimizi, ekonomi başta olmak üzere her alanda geliştirmek, birlikte yürümek, birlikte iş yapmak için bir aradayız. Birlik güçtür, berekettir, enerjidir. İnşallah bugünkü Zirve’den Bursa’dan Balkanlar’a, Balkanlar’dan Bursa’ya yeni işbirlikleri yayılacak. Başta RUMELİSİAD olmak üzere bu Zirve’ye katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Sizleri Bursa’da ağırlamaktan büyük gurur duyuyorum.”

Zirve açılış oturumunda konuşan Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, şunları kaydetti: “Dost ülke, kardeş ülke Makedonya’dan sizlere selam getirdim. Balkanlar deyip geçmeyin. Çünkü Balkanlar, çok hassas bir bölgedir. Bugün anavatanımız Türkiye ve yeşil Bursa’mızda sizlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizler Balkanlar’da yaşıyoruz ama kalbimiz hep Türkiye’mizle. Allah Türkiye’mize güç kuvvet versin diye dua ediyoruz. Anavatanımı her şeyden çok seviyorum. Dualarımız hep sizinle. Balkanlar stratejik olarak çok önemli bir konumda. Bugün ülkemiz, dış yatırımlara çok açık konumdadır. Günümüzde, Avrupa’da yatırım yapmak için en iyi şartları Makedonya vermektedir. Eğer Makedonya Serbest Bölgesi’nde yatırım yapmak isterseniz ülkemiz 10 yıl sizlerden vergi almıyor. Türkiye’den gelen yatırımcılar açısından şuan 500 Milyon Dolar rakamında bulunuyoruz. Bunu 1 Milyar dolar rakamına çıkarmamız gerekiyor. Ülkeler artık savaşla değil, ekonomiyle anılıyor. Çin atasözünü kullanarak şunu belirtmek isterim; Gelin, bizlere balık pişirmeyi değil, balık avlamayı öğretin.”

Zirve’de söz alan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da, toplantının önemine değindi. Yağcılar, “Bu gibi toplantılar hepimiz için önemli. Dolayısıyla RUMELİSİAD Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Bu toplantılar Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunu göstermektedir. Bu toplantılar sayesinde, Türkiye’nin ne gibi çalışmalar yaptığını öğrenmekteyiz. Bu buluşmalarla birlikte Türk işadamlarının Balkan ülkelerine, dolayısıyla Kosova’ya daha fazla gelmesini beklemekteyiz. Bu tür görüşmelerin, toplantıların daha da artmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri de Bursa’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tahiri, “Burada sizlerle birlikte olmak, benim için özel bir davetti. Bülent Arınç, Recep Altepe ve Mustafa Kırcı’ya özel olarak teşekkür ederim. Türkiye’de çok önemli bayan yönetici, siyasi ve iş kadınları bulunuyor. Politika ve iş dünyasını bir araya getiren bu gibi toplantılar Balkanlar ve Türkiye’nin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Kosova genç bir ülke. Genç insan potansiyeli çok fazla. İş adamlarını ve yatırım yapmayı düşünen tüm yatırımcıları Kosova’ya davet ediyoruz. Bizlerin kalbi sizinle, biliyorum ki sizlerin kalbi de bizimle atıyor. İlişkilerimizi çok daha fazla güçlendirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar