Balıkesir'deki işçi eylemi bin 69 günle rekora koşuyor

Balıkesir'de 2011 yılında, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası işçilerinin direnişi rekora koşuyor. Türkiye'de bu kadar uzun süreli bir direnişin olmadığını belirten işçilerin fabrika...

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir'deki işçi eylemi bin 69 günle rekora koşuyor

Balıkesir'de 2011 yılında, sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası işçilerinin direnişi rekora koşuyor. Türkiye'de bu kadar uzun süreli bir direnişin olmadığını belirten işçilerin fabrika girişine kurduğu direniş çadırı, bin 96 günü geride bıraktı. Direniş çadırı, üç yılı aşkın süredir mesailerini birada geçiren iki işçinin adeta yeni işyeri olmuş. Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, Türkiye'de en uzun direnişle hukuk mücadelesini sürdürdüklerini belirterek, her türlü baskıya rağmen devam edeceklerini söylüyor.

İşbir Sentetik Dokuma Sanayi Fabrikası'nda çalışan 75 işçi, TEKSİF'e üye oldukları gerekçesiyle çıkarılması üzerine bin 96 gündür direniş çadırında haklarını arıyor. Balıkesir-Bigadiç karayolu üzerindeki fabrikanın önünde kurulan direniş çadırı, adeta fabrikanın bir parçası haline gelmiş. Siyasiler, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, akademisyenler, öğrenciler ve toplumun birçok kesiminden vatandaşların da destek verdiği işçilerin işlerine dönmek için verdiği hukuk mücadelesi devam ediyor. 44 işçinin işe iadesi için açılan davanın bu hafta sonuçlanması beklenirken direniş çadırında nöbetleşe bekleyiş sürüyor. Üç yılı aşkın süredir çadırda haklarını arayan işçiler, bu süre zarfında birçok zorlukla da karşılaşmış. Kışın soğukta, yazın sıcakta çadırı terketmeyen işçiler, hemen arkasında bulunan küçük alanda mevsimine göre domates, biber, salatalık ve maydanoz ekiyor.

32 yıldır sendika yöneticiliği yapan TEKSİF Şube Başkanı Akyüz, fabrikanın 1968 yılında Avrupa'da çalışan işçiler tarafından kurulduğunu belirterek, "İşçiler burada yaklaşık 40 yıldan bu yana sendikalı olarak çalışmaktadır. İşverenin bu fabrikanın dışında iki büyük işletmesi daha bulunuyor. Buralarda sendikasız işçi çalıştırmak için taşeronlara veriyor. Bu iki büyük fabrikada, 68 taşeronla 2 bin 500 işçi çalıştırılmaktadır. Taşeronlar, işçileri dokuz ay çalıştırıp daha sonra başka bir taşerona devretmek suretiyle hareket ediyor. Çalışma Bakanlığı'na yaptığımız müracaatla bu işletmelerde çalışan 2 bin 500 işçinin tamamının başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi olduğunu tespit edildi. Sendika olarak bizler de ana fabrikada çalışan işçilerimizin tüm haklarını bu işçilerimizin alması için üç yıl önce bu işletmelerde örgütlenme çalışmalarına başladık. Daha sonra işveren, işçi kıyımına başladı. İşçilerimizin belli bir bölümünü işten çıkardı. Bunun üzerine bu arkadaşlarımızın işe iadeleri için Balıkesir 1. ve 2. İş mahkemelerinde davalar açtık." dedi. İş Kanunu'na göre iş davalarının üç ayda sonuçlandırılması gerektiğine dikkat çeken Akyüz, "Bırakın üç ayı, bizim davamız üç yıldır sürüyor. Bu ayın 19'unda mahkememiz var. Bu arkadaşlarımız, üç yıldan bu yana bu çadırda yazın sıcağında, kışın soğuğunda nöbetleşe bekliyorlar. Tespitlerimize göre Türkiye'de bu kadar uzun süre bir direniş yoktur. İddia ediyoruz ki bırakın Türkiye'ye, dünyada bile bu kadar uzun direniş yoktur. Arkadaşlarımız, sendikamızın desteğiyle bu direnişi başarıyla sonuna kadar sürdürüyorlar. Arkadaşlarımız işe iade edilene kadar, gerekirse bin 96 gün daha direnişimiz sürecektir." şeklinde konuştu.

Türk-İş Balıkesir Temsilcisi ve Harb-iş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Ahmet Demirer de işçilere her türlü desteği verdiklerini belirterek, işyerlerindeki taşeronlaşmaya dikkat çekti.

Üç yılı aşkın süredir direniş çadırında hak arayışını sürdüren işçilerden Ramazan Çelezan, 17 yıl çalıştığı fabrikadan üç yıl önce çıkarıldığını belirterek, "Manyas'tan buraya çalışmaya geldik. Sendikaya üye olduğumuz için bizi işten attılar." dedi. 17 yıl fabrikada çalıştığını belirten Ahmet Işıklarlı ise, "Sendikaya üye olduğumuz için işten atıldık. Sonuna kadar direneceğiz. Yargıdan sonuç alıncaya kadar devam edeceğiz." diye konuştu.

Direniş çadırını ziyaret eden Hüseyin Akyüz, Türk-İş Temsilcisi ve Harb-iş Şube Başkanı Demirer, Belediye-İş Balıkesir Şube Başkanı Yüksel Özden, Yol-İş Bursa 1 No'lu Şube Temsilcisi Hakan Ay, Türk Metal-İş Başkanı Nedim Veske ve Tümtis Balıkesir Bölge Temsilcisi Tahsin Evsever, işçilere destek verdi. CİHAN

Yorumlar