Balıkesir'de yaklaşık 3,5 milyon adet fidan dikilecek

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, 2014 Mart ayına kadar il genelinde yaklaşık 35 bin dönüm alanda ağaçlandırma çalışması yapılacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir'de yaklaşık 3,5 milyon adet fidan dikilecek

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, 2014 Mart ayına kadar il genelinde yaklaşık 35 bin dönüm alanda ağaçlandırma çalışması yapılacağını söyledi. Turhan, "Mart sonuna kadar yaklaşık 3 milyon 300 bin fidanı toprakla buluşturuyoruz. Orman Bölge Müdürlüğümüz, köylülerimizin ekonomik seviyesini yükseltmeye yönelik 197 bin badem, ceviz ve fıstık çamı da dikti." diye konuştu.

Vali Turhan, Pamukçu beldesine bağlı Cinge köyünde geçen yıl oluşturulan Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ormanı'na, Balıkesir'de görev yapan gazetecilerle birlikte yeni fidanlar dikti. Etkinliğe Altıeylül Kaymakamı Bayram Gali, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, Basın Yayın ve Enformasyon Çanakkale İl Müdürü Murat Dereli, Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın ve gazeteciler katıldı. Burada konuşan Turhan, Balıkesir'in yaklaşık yüzde 60'ının ormanlarla kaplı olduğunu belirterek, "Yani ilimiz topraklarının 653 bin hektar alanı ormanla kaplı. Bu yönden çok şanslıyız. Balıkesir yaşanabilir bir şehir diyorsak, bunun sebebi orman varlığımız. İnşallah bunu hem korumak hem de geliştirmek açısından Orman Bölge Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yapıyor." dedi. Bu ve önümüzdeki yıl 3 bin 500 hektar alanda ağaçlandırma çalışması yapılacağını kaydederek, "Orman Bölge Müdürlüğümüz ayrıca köylülerimizin ekonomik seviyesini yükseltmeye yönelik 197 bin badem, ceviz ve fıstık çamı dikti. Geçen yıl Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ormanı oluşturuldu. Toplam bin 750 fidanın olduğu küçük bir alan. Kamuoyunda bunu yaygınlaştırmak açısından böyle bir tören yaptık. Kepsut bölgesinde yaz aylarında meydana gelen orman yangınında 20 bin dönüm alan zarar gördü. Ayrıca Balıkesir genelinde okul bahçeleri ve cami etraflarına 10 bin ağaç dikildi." şeklinde konuştu.

İl Müdürü Dereli ise geçen yıl Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği 12 ilde gazeteci hatıra ormanları oluşturulduğunu belirterek, "Çanakkale ve Balıkesir'de de bu ormanlar oluşturuldu. Zaman içinde çeşitli sebeplerden dolayı zarar görünce yenileme çalışması yapıldı. Dikilen bin 750 adet fıstık çamı, hem köylülerimize gelir olacak hem de çevre duyarlılığının yayılması adına önemli bir çalışma." dedi.

Balıkesir genelinde büyük bir alanda ağaçlandırma çalışması yapıldığını aktaran Orman Bölge Müdürü Yalçın da şunları söyledi: "Bu alanın arazi hazırlığını tamamen bitirdik. Toplam 3 milyon 300 bin fidanı, en geç mart ayı sonuna kadar dikmiş olacağız. Fıstık çamlarının gelirinden köylülerimiz istifade edecek. Fıstık çamı fidanı, ekildikten sekiz yıl sonra kozalak vermeye başlıyor. İl genelinde toplam 30 bin hektar alan fıstık çamı var. Bunun için budama çalışması başlattık. Budama yapılınca verim yükseliyor. Bu konuda köylülerimize de eğitim vereceğiz."

Konuşmaların ardından Vali Turhan ve gazeteciler, Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ormanı'na fidan dikti. CİHAN

Yorumlar