Balıkesir'de tarım projelerine 99 milyon lira hibe verildi

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, bakanlık tarafından 2006 yılından bu yana makine, alet ve ekipman desteğiyle kırsal alanda ekonomik yatırımlar desteği adı altında çiftçilere destek verildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir'de tarım projelerine 99 milyon lira hibe verildi

Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, bakanlık tarafından 2006 yılından bu yana makine, alet ve ekipman desteğiyle kırsal alanda ekonomik yatırımlar desteği adı altında çiftçilere destek verildiğini söyledi. Alanlı, "2006 yılından 2013 sonuna kadar ilimizde uygulanan 99 proje kapsamında, yatırımcılara toplam 19 milyon 994 liralık hibe desteği verilmiştir." dedi.

İl Müdürü Alanlı, 2014 yılında yapılacak başvurular hakkında bilgi verdi. Tellioğlu Değirmen Restoran'da düzenlenen toplantıya, müdür yardımcıları ve şube müdürleri de katıldı. Burada konuşan Alanlı, geçen günlerde kırsal alanda ekonomik yatırımlar desteğiyle ilgili tebliğin yayımlandığını hatırlatarak, "Bu kapsamda başvurular, tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 45 gün süreyle kabul edilecek. Biz de 27 Ocak 2014 tarihine kadar şahısların ve tüzel kişiliklerin hazırlamış olduğu projeleri kabul edeceğiz. Başvuruların elektronik ortamda girişlerinin 'www.tarim.gov.tr' adresinden yapılması zorunlu olup başvurunun çıktısı alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne teslim edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

2006 yılından bugüne kadar Balıkesir'de 99 proje uygulandığı bilgisini veren Bayram Ali Alanlı, "Bu projeler kapsamında yatırımcılarımıza 19 milyon 994 liralık hibe desteği yapılmıştır. Bu yıl için bireysel başvurularda 300 bin liraya kadar olan projelerin yüzde 50 hibe desteği 150 bin lira, şirket, tüzel kişilikler, birlikler, kooperatifler aracılığıyla yapılmış olan müracaatların 800 bin liraya kadar olan projelerin 400 bin lirası hibe desteği olarak verilecektir. Proje miktarları bu tutarı aştığı takdirde yükleniciler tarafından öz kaynaklarıyla yapılacaktır." dedi. Alanlı, bu yıl proje konuları arasında tarıma dayalı sanayi yatırımları, paketleme, işleme, koyun keçi ve mandacılıkla ilgili sabit yarımlar, su ürünleri işleme, diğer bütün tarım ürünlerinin işlenmesiyle ilgili yatırımların yer alacağına dikkat çekti.

Salı günü il müdürlüğünde konuya ilgi duyan vatandaşlar ve tüzel kişiliklerin katılımıyla bilgilendirme toplantısı yapacaklarını aktaran İl Müdürü Alanlı, şöyle devam etti: "Geçen yıl il genelinde 35 müracaat oldu. Yapılan ön elemede 10 başvuru elendi, kalan 25 başvuru dosyasını bakanlığımıza gönderdik, çünkü nihai değerlendirme, ayrılan kaynaklara göre orada yapılıyor. Projelerin tamamı onaylanıp geldi fakat müteşebbislerimizin bir kısmı sonradan vazgeçti. 2013 yılı içerisinde bu projelerimizden 18 adedini gerçekleştirdik. İlimize önemli bir katma değer sağladı. Bu projelerin uygulanmasıyla ilgili ilimize yapılan 19 milyon liralık yatırım karşılığında bin 100 kişiye istihdam sağlanmıştır. 19 milyon lirası hibe olan yatırımların toplam tutarı 50 milyon lira civarındadır. Biz ilimizde müracaatların daha fazla olmasını bekliyoruz. Bu projelerin, AB uyum süreci içerisinde tarıma dayalı işletmelerin standartlarını yükseltmesi amaçlanıyor." CİHAN

Yorumlar