Balıkesir'de 82 madencinin ailelerine psikososyal destek veriliyor

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Soma'daki maden faciasında şehit olan 301 madenciden 104'nün illeri nüfusuna kayıtlı olduğunu belirterek, bunlardan 82'sinin toprağa verildiğini söyledi. Vefat eden madencilerin üçte birinin Balıkesir'den olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir'de 82 madencinin ailelerine psikososyal destek veriliyor

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Soma'daki maden faciasında şehit olan 301 madenciden 104'nün illeri nüfusuna kayıtlı olduğunu belirterek, bunlardan 82'sinin toprağa verildiğini söyledi. Vefat eden madencilerin üçte birinin Balıkesir'den olduğunu kaydeden Turhan, "Aralarında sosyolog, psikolog ve doktorun da bulunduğu sekiz ekip, ailelere destek için çalışma yapıyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve vakfın yaptığı sosyal incelemeler var. Bu yaraları sarmamız gerekiyor. Maddi olarak devletimiz güçlü, her taraftan destekler geliyor. Psikolojik ve manevi olarak bu ailelerimize destek vermemiz çok önemli. Basına da iş düşüyor. Küçük haber çıkaracağım diye haberler yapılıyor. Bırakın acılarını rahat yaşasınlar. Bu çok önemli. O kayıtları ben tuttum, birebir DNA'ları tuttum. Büyük bir acı. Bu krizi dünyada hiçbir ülke bu şekilde yönetemezdi. Büyük bir krizdi. Büyük bir acıydı. Allah'a şükür ki birebir eşleşti. Hiç olmazsa bu ailelerimize cenazeleri doğru verdik. Bu önemli bir husus." dedi.

Vali Turhan, vefat eden madencilerin kimlik numaralarının SGK'ye gönderildiğini, ailelerine psikososyal destek için sekiz ekibin çalışma yaptığını bildirdi. Devletin ailelere her türlü desteği vereceğini ifade ederek, "Pazar günü Çiçekli köyündeydim. Bir köyden 11 cenazemiz vardı. Bugün itibariyle oraya ayrı bir ekip oluşturuyoruz. Orada hamile olan bir bayan var, hastaneye götüreceğiz. Her türlü desteği vereceğiz. Çok gariban ve mağdur ailelerimiz var. İki ailenin, bir göz odası var. Yan tarafına ev inşaatı başlatmış. Kaymakam beye talimat verdim, kalan kısmını biz tamamlayacağız. Bunun yanında yardım kampanyaları da var. Ocaktayken beni bir hayırsever aradı, 10 aileye maaş vermek istediğini söyledi. Başbakanımız'ın başlattığı yardım kampanyası sürüyor, o yardımları organize edeceğiz. İlk günden itibaren şehit olan işçilerimizin yakınlarının durum tespitini yaptık. Ekonomik ve sosyal durumları belirlendi. Acil ihtiyaçlarını gidermek için vakıftan ilk gün ailelerimize biner lira yardım yapıldı, bugün de 2'şer bin bira yardım yapılacak." şeklinde konuştu.

Bugün Savaştepe ilçesine gidip mezarlık ve aileleri ziyaret edeceğini aktaran Vali Turhan, "Daha sonra Dursunbey ilçesine gideceğiz. Sağlık ekipleri, Sosyal Yardımlaşma, Milli Eğitim gibi devlet, tüm kurumlarıyla bu yarayı sarmanın gayreti içerisinde. Zaten bu bilgileri dosyalıyoruz. Ankara da gün gün neler yapıldığını takip ediyor. AFAD Başkanlığı'na da bildiriyoruz." dedi.

Faciada Balıkesir nüfusuna kayıtlı 104 madencinin şehit olduğunu belirten Vali Ahmet Turhan, "O vardiyada 786 kişi çalışıyordu, kayıtlarda 787 kişiydi. Tek tek aileler arandı, bir kişi evde çıktı. O bir kişi o. 485 kişi canlı çıktı, 301 cenazemiz oldu. O vardiyanın tamamı netleşmiş oldu. Ocakta şu kadar kişi çalışıyor, o havzada 10 kişi çalışıyor. Doğru bilgi olmayabilir, ocakta ortalama 3 bin 500 insan çalışıyor. Balıkesir olarak bizim toplam ölü sayımız 104. Bunun 10'u polis sorumluluk bölgesinde gömülmüş. Bugüne kadar Balıkesir'de defnedilen cenaze sayısı 82. Vefat eden madencilerimizin 21'i Manisa'da, biri ise İzmir'de defnedildi." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar