Balıkesir ve Çanakkale'deki barajlardaki su seviyesi ortalama yüzde 48

Balıkesir ve Çanakkale'de bulunan toplam 15 barajdaki doluluk oranı, ortalama yüzde 47,.

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir ve Çanakkale'deki barajlardaki su seviyesi ortalama yüzde 48

Balıkesir ve Çanakkale'de bulunan toplam 15 barajdaki doluluk oranı, ortalama yüzde 47,.8 civarında. Geçen ocak ayında yüzde 40 olan seviye, son dört aydaki yağışların ardından yaklaşık yüzde 8 arttı. Geçen yılın aynı aylarında ise yüzde 79,4 olarak ölçülmüştü. Balıkesir'de yedi, Çanakkale'de sekiz baraj bulunuyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Balıkesir 25. Bölge Müdürlüğü verilerine göre ilkbahar yağmurlarının ardından söz konusu iki şehirde bulunan barajlardaki su seviyesi ocak ayından bu yana yaklaşık yüzde 8 yükseldi. Kış mevsiminde yağışların az olması sebebiyle seviyelerde, geçen yıla oranla ciddi bir azalma da gözleniyor. Balıkesir'in içme suyunun büyük bölümünü karşılayan İkizcetepeler Barajı, geçen yıl aynı tarihlerde yüzde 95,1 doluluk oranına sahipken bu yıl yüzde 65,5 civarında. Merkezde içme suyuna yılda 25 milyon, sulamaya 40 milyon metreküp su veriliyor. Manyas Kuş Cenneti'nin de sınırları içinde bulunduğu Manyas Gölü'nde ise su seviyesi geçen yıl aynı tarihlerde yüzde 76,1'ken bu yıl yüzde 37,5 civarında. İhtiyaç duyulması halinde Manyas Barajı'ndan göle su takviyesi yapılıyor.


KURAKLIK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz başkanlığında, Çaygören ve İkizcetepeler barajlarının doluluk durumları ve kuraklık değerlendirmesinin yapıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İşletme ve Bakım Şube Müdürü Mehmet Sağay, DSİ 251. Şube Müdürü Volkan Ergün, 251. Şube Müdürlüğü İşletme ve Bakım Başmühendisi Emin Gezer ve İşletme Mühendisi Aydın Öztürk, Pamukçu-Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği, Kepsut Ovası Sulama Birliği, Balıkesir Ovası Köyleri Sulama Birliği, Bigadiç Sulama Birliği, Sındırgı Ovası Köyleri Sulama Birliği başkanları, birlik müdürleri, birlik saymanları ve birlik meclis üyeleri katıldı. Toplantıda Sındırgı Ovası, Küçükbükü Pompaj, Bigadiç Ovası, Balıkesir Ovası ve Kepsut Ovası sulamalarının kaynağı olan Çaygören, Aslıhantepecik Ovası su kaynağı İkizcetepeler barajlarının doluluk durumu değerlendirildi. Bu yıl yağışların yeterli miktarda olmaması sebebiyle ihtiyaç olan sulama suyunun yarısı civarında su depolanabildiği belirtilerek, bir dizi tedbir alınması kararlaştırıldı. Suyun tasarruflu kullanımı, ikinci ürün ve şebeke dışına ekilen bitkilere sulama suyu verilmemesi doğrultusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Balıkesir'deki barajların doluluk oranları:

2013 2014

Çaygören Barajı (Sındırgı) : 89.8 52.5
İkizcetepeler Barajı (Merkez) : 95.1 66.5
Gönen Barajı : 116 61.7
Madra Barajı : 95 55.3
Manyas Barajı : 93.1 42.7
Havran Barajı : 68.8 41.4
Sarıbeyler : 100 65.9 CİHAN

Yorumlar