Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü çuha çiçeğinin de evanterini çıkarıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, müdürlük bünyesinde yapılan odun dışı orman ürünleri ile ilgili envanter çalışmalarının çuha çiçeği ile devam ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü çuha çiçeğinin de evanterini çıkarıyor

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, müdürlük bünyesinde yapılan odun dışı orman ürünleri ile ilgili envanter çalışmalarının çuha çiçeği ile devam ettiğini söyledi.

Ülkemizin sahip olduğu ekolojik şartlar dolayısıyla çok değişik türde ve çok sayıda odunsu otsu bitki türlerine ev sahipliği yaptığını belirten Müdür Yalçın, "Endemik ve ekzotik olan bu türlerin büyük çoğunluğu orman arazilerinde yetişmekte olup Orman İdaresince bu türlerin neslinin devamlılığının ve diğer yandan da faydalanmanın sağlanması bir plan dahilinde toplanarak yapılmasına izin verilmektedir. Bu bağlamda Çan İşletme Müdürlüğümüz'de üretim amaçlı envanter çalışmalarına başlanılan primula bitkisi Balıkesir orman Bölge Müdürlüğü'nün birçok işletmesinde lokal olarak yayılış göstermektedir. İlkbaharda ilk çiçek açan bitkilerden olan primula adını Primus=birinci anlamına, veris ver'den türemiş olup bahar anlamına gelir. Buradan da baharın ilkleri, baharın birincileri anlamı çıkmaktadır. Çuha çiçeği yapraklarının kumaş gibi olması nedeni ile Çuha çiçeği diye anılır. Almanlar bitkiye Anahtar çiçeği 'Schlüsselblume' (anahtar çiçeği) derler. Çünkü çiçeklerinin taç yaprakları eski büyük anahtarlara benzer." dedi.

Müdür Yalçın, vatanının Türkiye olduğu tahmin edilen bitkinin günümüzde Batı Avrupa'dan Doğu Türkistan'a kadar geniş bir alanda yetişmekte ve süs bitkisi olarak yetiştirildiğini bildirdi.

Çiçekleri, yaprakları ve kökleri değişik tıbbi kullanım alanında kullanılan çuha çiçeğinin eskiden beri uyku verici, köklerinin ise balgam söktürücü olarak kullanıldığı bilsini veren Bölge Müdürü Hüseyin Yalçın, "Envanter çalışmaları neticesinde çuha çiçeğinin yenilenebilir ve sürdürülebilirlik esasları çerçevesinde faydalanmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Bu türde de olduğu gibi, odun dışı orman ürünleri kaynaklarından düzensiz faydalanmalar birçok yörede bu değerlerin devamlılığı ve verimliliği üzerinde ciddi tehditler oluşturmaktadır. Bu şekilde yapmış olduğumuz envanter çalışmaları ile hem bu türlerin devamlılığının sağlanması hem de koruyarak kullanmasını disipline edeceğinden büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar