Balıkçılığa kısıtlı alanlar geliri arttırıyor

"Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında, Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesinde tekne başına elde edilen gelir 1,5 kat arttı.

Google Haberlere Abone ol
Balıkçılığa kısıtlı alanlar geliri arttırıyor

"Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları (DKKA) Sisteminin Güçlendirilmesi" projesi kapsamında, Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesinde tekne başına elde edilen gelir 1,5 kat arttı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen projede elde edilen gelişim parmak ısırtıyor. Sağlıklı denizlerin, türlerin ve yaşam alanlarının göstergesi olan DKKA'lar, etkili bir yönetimle yerel ekonomi ve kültür değerlerini destekliyor ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Deniz koruma alanları, geniş bir denizel hizmet ve ürünler yelpazesi sunarken sağladıkları faydalarla da buralarda yaşayanların bireysel ve sosyal refahına katkıda bulunuyor.

Foça, Gökova, Köyceğiz-Dalyan, Datça-Bozburun ve Fethiye-Göcek ÖÇK bölgeleriyle Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda DKKA projesi yürütülüyor. Gökova ÖÇK bölgesinde, proje kapsamında ilan edilen balıkçılığa kısıtlı altı alanı, yöredeki kıyı balıkçıları arasından seçilen deniz korucuları denetliyor. Bu uygulama sayesinde İngiliz Limanı bölgesindeki balıkçılığa kısıtlı alanlarda yapılan sayımlara göre genç lahos balıklarının sayısı yaklaşık 18 kat arttı. Bölgede faaliyet gösteren S.S. Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi'nin verilerine göre balıkçılığa kısıtlı alanların ilanından önce tekne başına elde edilen aylık gelir yaklaşık bin 500 lirayken üç yıl sonra yaklaşık 2 bin 300 liraya yükseldi. CİHAN

Yorumlar