‘Balbay’ın tahliyesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır’

Her Yerde Adalet Platformu (HYAP) Genel Başkanı Özkan Öztürk, Ergenekon davasında 34 yıl 8 ay ceza alan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliyesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol
‘Balbay’ın tahliyesi Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır’

Her Yerde Adalet Platformu (HYAP) Genel Başkanı Özkan Öztürk, Ergenekon davasında 34 yıl 8 ay ceza alan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın tahliyesinin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü. Öztürk, Anayasa Mahkemesi’nin tahliye gerekçelerinden ‘Tutuklulukta makul süre ihlali’ durumunun, bugün çok daha hafif suçları işleyen binlerce vatandaş için uygulanmadığına dikkat çekti.

    Vekillere tahliye yolu açılırken, asillere de bu yolun açılmasının hukuki bir zorunluluk olduğunu vurgulayan HYAP Genel Başkanı Öztürk, “Bu tahliyelerin yalnızca tutuklu milletvekillerine sağlanması çifte standarda sebep olmaktadır. Şayet bu gerçekleştirilmez ise hukukun üstünlüğünden değil ancak ve ancak üstünlerin hukukundan bahsedileceği unutulmasın.” dedi.

    TAHLİYE KARARI, HUKUKİ HATALARLA DOLUDUR

    İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Balbay’ın tahliyesi için tasarruf hakkının hukuken ortadan kalkmasına rağmen tahliye kararı verdiğine dikkat çeken HYAP Genel Başkanı “Oysa ki hukuken Balbay’ı tahliye makamı Yargıtay ilgili ceza dairesi olması gerekiyordu.” şeklinde konuştu.

    Tahliyedeki bir başka hatanın Anayasa’nın eşitlik ilkesiyle ilgili olduğunu açıklayan Öztürk, Anayasa Mahkemesi’nin tahliyedeki gerekçelere dikkat çekti. Öztürk, Anayasa Mahkemesi’nin tahliye gerekçelerinde ‘Yasama faaliyetlerinin engellenmesi’ gerekçesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Yüksek mahkeme söz konusu kararı sadece ‘uzun süren yargılamalar’ ve tutuklulukta makul süre aşımına’ bağlamış olsaydı bu kararlar tartışılmayacaktı. Fakat başvurucunun yasama faaliyetlerinin engellenmesi ve meclisteki çalışmalara katılamaması noktasında bir gerekçelendirme Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Çünkü ülkemizde çok daha hafif suçları işleyen normal vatandaşlarımıza tanınmayan bu tahliyelerin tutuklu milletvekillerine tanınması çifte standartlara sebep olmaktadır.”

    "SADE VATANDAŞA DA TAHLİYE YOLU AÇILMALI"

    Öztürk, aynı gerekçe ile tahliyenin sade vatandaşlar için de uygulanması gerektiğini dile getirdi. Öztürk “Türkiye’de şuan cezaevlerinde tutuklulukta makul süresi aşılmış, uzun süren ceza yargılamalarının mağduru olmuş ve Yargıtay aşamasındaki süreleri tutukluluktan sayılmayan sade vatandaşlarımıza da bu hakların uygulanması gerekir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar