Bal üreticilerine, 2 milyon 172 bin liralık destek

Siirt’te arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, GAP ve Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (İFAD) kapsamında, bal üreticilerine 2 milyon 172 bin liralık destek sağlandı.GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca...

Google Haberlere Abone ol
Bal üreticilerine, 2 milyon 172 bin liralık destek

Siirt’te arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, GAP ve Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (İFAD) kapsamında, bal üreticilerine 2 milyon 172 bin liralık destek sağlandı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca finanse edilen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığınca yürütülen ve Arılı Kovan Dağıtım Projesi kapsamında il genelinde faaliyet gösteren 200 üreticiye, 975 bin Tl proje bedeli olarak, 3 bin 200 adet arılı kovan, bal üreticilerine çekilen kura ile dağıtıldı.

Öte yandan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen, Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma projesi (İFAD) kapsamında da 1 milyon 197 bin Tl destek ile 250 bal üreticisine; 8 bin adet boş arı kovanı, 90 adet bal süzme makinesi, 110 adet arcı barınağı törenle dağıtımı gerçekleştirildi.

Projeler kapsamında alımı gerçekleştirilen kovanlar ve diğer malzemeler için Başur dinlenme tesislerinde kura çekim töreni düzenlendi. Kura çekim törenine; Siirt Valisi Ahmet Aydın, Siirt Belediye Başkan Yardımcısı Belkız Epözdemir, GAP İdaresi Bölge Müdür Yardımcısı Hasan Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, Tarım Kredileri Kooperatifi Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necat Buğdacı, Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Müdürü Murat Ortoğlu, Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faik Efe, Siirt Bal Üreticileri Birliği Başkanı Nezir Çetin, üreticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende, konuşan Vali Aydın, “İlimiz ekonomisinin lokomotifi tarım ve hayvancılık alanında çok önemli projelerin bir bir hayata geçirildiğini ve çiftçilerimizin artık yüzlerinin güldüğünü ve yaşam standartlarının yükseldiğini ve artk Siirt’in bal üretim merkezine dönüştüğünü” söyledi.

İl genelinde arıcılık sektörünün önemli bir ekonomik potansiyel oluşturduğunu ifade eden Vali Aydın, ”Özelikle Pervari kara kovan balı ülke genelinde önemli bir üne sahiptir. İlimizin zengin nektar kaynakları ve zengin bitki florası bulunmaktadır. Devlet olarak bal üreticilerimize, arıcılarımıza bu tür projelerle destek veriyoruz. İl Tarım Müdürlüğü verilerine göre, ilimizde 1000 üretici tarafından arıcılık faaliyetleri yapılmakta, il genelinde 20 bin Karakovan, 98.527 adet fenni olmak üzere toplamda 118 bin 527 arılı kovan mevcuttur. Bal üretimimiz yıllık yaklaşıl 1400-1500 ton civarındadır.” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat ise ‘Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortak yapılan proje kapsamında GAP'tan yüzde 70 hibe destekli 3 bin 200 arı kovanı, 200 üreticiye dağıtımının öngörüldüğünü, projenin Siirt Merkez ve tüm ilçelerde uygulandığını’ belitti.

Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faik Efe ise Vali Aydın ve diğer yetkililere desteklerinden dolayı teşekkür ederek, GAP ve İFAD projeleri ile yıllık yaklaşık 250 ton bal üretiminde artış sağlanacağını ve yıllık tahminen 10 milyon TL ekonomik getiri beklediklerini ifade etti.

Tören, Bal üreticilerine dağıtılacak, 3 bin arılı kovan için çekilen kuranın ardından, Vali Ahmet Aydın ve beraberindekilerin, arıcı elbisesi giyerek üreticilere arı kovanlarını dağıtmasıyla sona erdi. CİHAN

Yorumlar